O πρώην πρωθυπουργός τοποθετείται με ευπρέπεια, θέλησε να σημειώσει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης με το βλέμμα στην Πάτρα... | ΥοuTube// ΣΚΑΪ
Επικαιρότητα

Mαρινάκης: Καμία ανησυχία για τις δηλώσεις Καραμανλή, τοποθετείται πάντα με ευπρέπεια

Τι θα γίνει αν ο Κώστας Καραμανλής διαφοροποιηθεί σε σχέση με τη διαγραφή Σαμαρά; Τι απαντά η Αθήνα στις νέες προκλήσεις Φιντάν για Αιγαίο και Θράκη; Πόσο αρραγής είναι η κυβερνητική πλειοψηφία και πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την «αλλαγή φρουράς» στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τις απαντήσεις έδωσε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  
Protagon Team

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνομιλούσε με τον Ντεμιρέλ, λίγο μετά την εισβολή στην Κύπρο. Τι ήταν ο εθνάρχης, προδότης;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για την κριτική που δέχεται σήμερα η κυβέρνηση αναφορικά με τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός πορτ παρόλ σημείωσε ότι ακόμη και ο ίδιος ο διαγραφείς από τη ΝΔ, λόγω του οξέος χαρακτήρα στις τελευταίες τοποθετήσεις του για τα ελληνοτουρκικά, Αντώνης Σαμαράς, είχε κάνει συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και συνολικά έξι κύκλους διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Και αντίστοιχα, για τον έτερο πρώην Πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, είπε ενόψει της πολυαναμενόμενης τοποθέτησής του στην παρουσίαση της πέμπτης έκδοσης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια», στην Πάτρα, πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία και δεν θα φτάσουμε σε σημείο διαγραφής του…

Συγκεκριμένα ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση του ο Κώστας Καραμανλής διαφοροποιηθεί  σε σχέση με τη διαγραφή του κ. Σαμαρά και αν αυτό θα συνιστούσε πρόβλημα για την κυβέρνηση, ώστε να λαμβάνονταν μέτρα και εναντίον του, ο κ. Μαρινάκης απάντησε λέγοντας:

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε εκεί, ούτε ότι θα βρεθούμε εκεί. Είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος με ευπρέπεια τοποθετείται, κατά καιρούς έχει εκδηλώσει κάποιες ανησυχίες, κάποιες επιφυλάξεις. Πριν λίγες εβδομάδες είχε συνηγορήσει και εκείνος ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τη διαχρονική εθνική γραμμή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εχει το ειδικό προνόμιο ως πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός να τοποθετείται και πολλές φορές δεν έχουμε σχολιάσει τις τοποθετήσεις του, όπως είχαμε κάνει και με τον κ. Σαμαρά. Και για να το κλείσω δεν υπάρχει κάποια ανησυχία και δεν θέλουμε να προδικάσουμε και καμία δήλωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Ως προς τη διαγραφή Σαμαρά, ο εκπρόσωπος εκτίμησε πως «είναι σίγουρα θετικό πως εδώ και μια εβδομάδα το σύνολο των βουλευτών μας και των κυβερνητικών στελεχών έμειναν σε αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, δηλαδή να προχωρήσουμε ενωμένοι χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο για διαφορετική αντίδραση».

Από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει τα «χρόνια που γκρέμισαν τη βεβαιότητα», θέλησε να επισημάνει στη συνέχεια της σχετικής αναφοράς του ο κ. Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι το να επιδιώξεις σταθερότητα με ουσιαστική πρόοδο και να μείνεις σοβαρός, είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα τσιτάτο και από μια ατάκα.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τους βουλευτές μας», διαβεβαίωσε εκ νέου, «όλοι στη ΝΔ είναι απολύτως συντεταγμένοι στον κοινό σκοπό που είναι η υλοποίηση του προγράμματός μας. Τώρα το τι θα κάνει ένας πρώην Πρωθυπουργός που πλέον δεν είναι στη ΝΔ, είναι δικό του θέμα».

Κληθείς να πάρει θέση για τις νέες προκλήσεις Φιντάν -για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη, αλλά και την επίμονη ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μία σειρά από νησιά του Αιγαίου- ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι στον διάλογο με την Τουρκία η κυβέρνηση δεν συμπεριφέρεται με όρους αφέλειας, καθώς όπως είπε, η συνομιλία δεν σημαίνει υποχώρηση, αλλά διεκδίκηση.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνομιλούσε με τον Ντεμιρέλ, λίγο μετά την εισβολή στην Κύπρο. Τι ήταν ο εθνάρχης, προδότης; Ή ένας από τους μεγαλύτερους πατριώτες του πολιτικού μας συστήματος, που είναι κοινός αποδεκτός από όλους;», παρατήρησε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει:

«Λίγα χρόνια μετά, κάποιες δεκαετίες μετά, ο κ. Σαμαράς έκανε συναντήσεις με τον Ερντογάν. Δεν υπήρχαν τότε ρητορικές για γκρίζες ζώνες; Δεν υπήρχαν παραβιάσεις; Εκανε 6 κύκλους διερευνητικών επαφών».

«Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως η Τουρκία έχει αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη στάση. Τα περί τουρκικής μειονότητας είναι ανιστόρητα και δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται τουρκική, αλλά μουσουλμανική μειονότητα», απάντησε στους τουρκικούς ισχυρισμούς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ωοτόσο, σημείωσε, «αν δεν υπήρχε διάλογος, δεν θα το έλεγε αυτό ο κύριος Μητσοτάκης ενώπιον του κυρίου Ερντογάν. Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει χάσει, αλλά έχει κερδίσει σε αυτήν την ιστορία. Έχει κερδίσει να έχει μια συνολικά αμυντική πολιτική με εξοπλιστικά προγράμματα, με 76% παραπάνω έξοδα στον προϋπολογισμό για την άμυνα. Έχει κερδίσει συμμαχίες, έχει κερδίσει σεβασμό σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη. Έχει καταφέρει να θωρακίσει τα σύνορά της, έχει καταφέρει να λειτουργούν 30 δομές κι όχι 130 δομές για το Μεταναστευτικό, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία».

Στις εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης, όπου το ΠΑΣΟΚ έγινε μέσα σε λίγες ώρες αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω των νέων αποχωρήσεων (Τζάκρη και Πούλου) από τον ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξαν τις ισορροπίες στην κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στο γεγονός ότι η αλλαγή αυτή έγινε όχι κατόπιν εκλογών, αλλά κατόπιν κάποιων αποφάσεων βουλευτών που είναι απολύτως σεβαστές, για να προσθέσει σε συνέχεια όσων είπε και την Πέμπτη στο pressroom:

«Αυτό που θα καταλάβει ο κόσμος είναι αν θα αποκτήσει αξιωματική αντιπολίτευση με κοστολογημένη αντιπρόταση. Εμείς πάμε και λέμε “αυτά κάνουμε”. Έρχεται λοιπόν κάποιος και μιλά για “ψίχουλα”, κατηγορώντας μας ότι “δίνουμε λίγα”. Όταν προτείνει κάτι χωρίς να κάτσει να δει πόσο κάνει, μιλάμε ουσιαστικά με το κενό. Το “όχι σε όλα” του ΠΑΣΟΚ πιστεύω είναι η μισή πραγματικότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση κι όταν δεν υπάρχει αντιπρόταση, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση».

Tέλος απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το απέκλεισε, παρά τις εισηγήσεις που όπως είπε, υπάρχουν. «Εισηγήσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά εγώ δεν γνωρίζω κι ούτε υπάρχει τέτοια συζήτηση», ανέφερε συγκεκριμένα.

Κατά τα άλλα, και στο μέτωπο της Οικονομίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης θέλησε να αναδείξει ότι «για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια ακούμε δυο πράγματα ταυτόχρονα στην Ελλάδα που γίνονταν είτε αντίθετα είτε το ένα εκ των δυο. Δηλαδή και νοικοκύρεμα, αφού η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης χρέους, άρα δεν υποθηκεύει τις επόμενες γενιές, και ταυτόχρονα αρχίζει και επιστρέφει κυρίως στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία στερήθηκε και η ίδια και οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια».

«Μέλημα λοιπόν της κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης, «είναι η αναπτυξιακή πολιτική, την οποία μάλιστα ακολουθεί από το 2019».