Τους πρώτους «καρπούς» των μέτρων κατά της ακρίβειας, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από 1ης Μαρτίου, βλέπει η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε την Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται τάσης μείωσης των τιμών σε βασικά προϊόντα.
Αναλυτικά για καθένα απο τα 4 μέτρα, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε:
- «Με το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος, παρατηρούνται μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας περίπου 15% μεσοσταθμικά για τα περισσότερα προϊόντα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Δεδομένου ότι το βρεφικό γάλα πωλείται χωρίς προωθητικές ενέργειες, οι μειώσεις αυτές θα περάσουν άμεσα στην τιμή στο ράφι».
- «Με το μέτρο της αποτροπής αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, διαπιστώθηκε ότι το Φεβρουάριο, μετά την εφαρμογή του μέτρου ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί, όταν τον ίδιο μήνα του 2023 είχαν ανατιμηθεί 3.760 κωδικοί προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι περιορίστηκαν οι ανατιμήσεις κατά 76%»
- «Με το μέτρο του net pricing σε νωπά προϊόντα, υποχρεώνονται οι προμηθευτές τους να τα πωλούν στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπονται παροχές για επιστροφές προϊόντων και «φύρα» μόνο στο 3% της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων και άλλων παροχών».
- «Τέθηκε σε ισχύ και φέτος από τις 13 Μαρτίου και έως το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου, το καλάθι της Σαρακοστής. Με το μέτρο αυτό παρατηρείται μεσοσταθμική μείωση των τιμών στα σαρακοστιανά προϊόντα».
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον τελευταίο μήνα 4.014 καταναλωτικά αγαθά βασικών κατηγοριών έχουν μειωμένες αρχικές τιμές κατά 15% έως 17%. «Ανά κατηγορία προϊόντος διαπιστώνονται οι εξής μειώσεις:
- βρεφικές / παιδικές πάνες: -18,1%
- σαμπουάν, αφρόλουτρα: – 17%
- απορρυπαντικά πιάτων: – 16%
- καθαριστικά: – 15,8%
- απορρυπαντικά ρούχων: – 15,6%
- οδοντόκρεμες: – 15,1%
- σαπούνια: 12,7%
Από 1ης Μαρτίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, έχουν μειωθεί κατά 30% οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών σούπερ μάρκετ, «με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το ανάλογο όφελος στον καταναλωτή».
Ο πληθωρισμός παραμένει το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, παραδέχτηκε ο κ.Μαρινάκης. «Γι’ αυτό συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για μειώσεις τιμών και ελέγχουν την εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα παραβίασης του ανώτατου περιθωρίου κέρδους», είπε.
Όπως ανέφερε απο τις αρχές του έτους έχουν γίνει 30.221 έλεγχοι στην αγορά, διαπιστώθηκαν 2.114 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 16,4 εκατ. ευρώ.
Κατώτατος μισθός και άλλα μέτρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η στόχευση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να αυξάνεται συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. «Σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η επικείμενη 4η αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε.
Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε και στη νέα ταξινόμηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας πως τον τελευταίο χρόνο έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις.