Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο briefing της Δευτέρας | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μαρινάκης: Από την Ελλάδα του Καστελόριζου και των ουρών στα ΑΤΜ στις αναβαθμίσεις και την επενδυτική βαθμίδα

Για «εθνική κατάκτηση» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερχονται ανακοινώσεις για τη στήριξη στο ρεύμα
Protagon Team

Ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα για τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, προανήγγειλε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη για περαιτέρω στήριξη των πολιτών σχετικά με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε συνέχεια των πολλών παρεμβάσεων που έχουν γίνει», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ενώ για την επίμονη ακρίβεια στα τρόφιμα υπενθύμισε ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και τώρα αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται.

Ολες οι παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση και οι προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, σημειωσε ο κ. Μαρινάκης, έχουν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση του εισοδήματος των πολιτών και σίγουρα οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία δίνουν ώθηση για αυτές τις αλλαγές.

«Το μέγεθος των αυξήσεων αποτυπώνεται από τους επιμέρους δείκτες του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος για αρκετούς μήνες. Είναι σημαντικό στοιχείο ότι η ελληνική οικονομία έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ο πιο επίμονος. Ως προς την ενέργεια η κυβέρνηση παρακολουθεί το σύνολο των εξελίξεων και επεμβαίνει για να περιορίσει τις συνέπειες και αυτός είναι και ο λόγος των ανακοινώσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Δεδομένο είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα χωρίς να εκτροχιάζεται, να προσαρμόζεται», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οσον αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με τη σχετική ανακοίνωση από τον οίκο Standard’s & Poor’s, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για εθνική κατάκτηση:

Η απόφαση «επιβεβαίωσε τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί κατάκτηση για την ελληνική οικονομία, η οποία πηγαίνει μπροστά παρά το ευρύτερο περιβάλλον αλλεπάλληλων, παγκόσμιων κρίσεων. Η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια… Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένας εθνικός στόχος που πετύχαμε χάρη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τη συνετή, ολοκληρωμένη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά -όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος- δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και δανεισμός με μικρότερα επιτόκια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία μεταφράζεται σε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και, κατά συνέπεια, στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών όπως ήδη συμβαίνει χάρη στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μαρινάκης κλήθηκε να απαντήσει στην κριτική του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Οπως είπε, είτε η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί κατά κανόνα να λαϊκίσει και να υποβαθμίσει μια σημαντική επιτυχία της χώρας, είτε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών έχουν καταφέρει να κοροϊδέψουν τους πάντες, τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, την ΕΚΤ και τη Eurostat.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση στο τι σκέφτεται η αντιπολίτευση. Καμία τέτοια είδηση από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει το σύνολο των προβλημάτων. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, δηλαδή χρήματα, να δημιουργήσει δουλειές και άρα αύξηση εσόδων από περισσότερους με χαμηλότερους φόρους και άρα μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Αυτή η οχύρωση της ελληνικής οικονομίας δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει για να μειώνει τις συνέπειες των πολλών εισαγόμενων κρίσεων», προσθεσε στην απάντησή του  ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Από την Ελλάδα του Καστελόριζου και των ουρών στα ΑΤΜ, είμαστε πλέον σε αυτή με τις ειδήσεις για περαιτέρω αναβαθμίσεις χώρας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, σχολιάζοντας και τα περί συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου και τη συζήτηση για νέο πόλο στην κεντροαριστερά.

«Αν βάλει κανείς τις εικόνες δίπλα, λένε όλη την αλήθεια. Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάσουμε ενδεχόμενες εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Τα προβλήματα δεν τα λύνουν τα συνθήματα και οι συμμαχίες αλλά οι πολιτικές, οι εφαρμόσιμες προτάσεις, η συνέπεια λόγων και έργων. Η χώρα μας δεν πήγε πουθενά με συνθήματα, κούφιες υποσχέσεις και προγράμματα που είχαν κοστολογηθεί στον αέρα. Εφόσον έχουμε μια ρεαλιστική και κοστολογημένη πρόταση, τότε θα κάνουμε σοβαρή συζήτηση. Προς το παρόν τα παρακολουθούμε όλα αλλά δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε», συμπλήρωσε.

Αναφορικά εξάλλου με  το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη, αρκέστηκε να πει  ότι θα προγραμματιστεί ενώ αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για όσα συμβαίνουν εσχάτως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ («Δεν έχει δουλειά η κυβέρνηση να σχολιάσει τα εσωτερικά άλλου κόμματος»).

Για την αρθρογραφία τέλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «μόνο και μόνο που συζητάμε αν έχει δυνατότητα ένα παιδί που τελειώνει σχολείο να σπουδάσει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, δεν αποτελεί τιμή για το πολιτικό μας σύστημα. Μακάρι να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης τους άρθρου 16. Οπως μακάρι ο κ. Κασσελάκης, ως εκπρόσωπος της ομογένειας, να είχε ψηφίσει και την αυτονόητη ρύθμιση να ψηφίσουν οι Ελληνες εξωτερικού».

Σε άλλη ερώτηση, για το  ενδεχόμενο μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ με παραχώρηση περισσότερων βάσεων, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα και ότι είναι συνεπής και διαχρονική η στάση της. Αλλά «δεν μπορούμε να σχολιάσουμε επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με τις συμμαχικές υποχρεώσεις μας».

Ενώ για τους λόγους της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ όπου είχε συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανάχου, ανέφερε:

«Αν δει κανείς τις κινήσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, δείχνουν ότι η χώρα μας σε μεγάλα ζητήματα δεν έχει πλέον το ρόλο του θεατή. Έχουμε διατυπώσει τη στάση μας, δίπλα στο λαό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Είναι σημαντική η συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου η οποία είχε αναβληθεί την περασμένη Πέμπτη και έγινε σήμερα. Το βασικό περιεχόμενό της το μετέφερα. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Σημαντική ήταν και η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο. Δεν μένουμε μόνο σε διαπιστώσεις και διατύπωση θεωριών και λόγια αλλά έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις συμβατές και συνεπείς στις διαχρονικές θέσεις της χώρας».