«Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (φωτ. αρχείου) | In Time News / ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Μαρινάκης: Ακούστηκαν καθαρά οι ελληνικές θέσεις στην Αγκυρα

«Ακούστηκε η αλήθεια για τη μουσουλμανική μειονότητα Ελλήνων στη Θράκη, η θέση για τη Μονή της Χώρας, η θέση που υιοθετεί και η χώρα μας για την τρομοκρατική Χαμάς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν. Τι είπε για την παραβίαση των Πρεσπών από τη Σιλιάνοφσκα και τη «σπουδή» του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία
Protagon Team

«Κάθε πράξη του διαλόγου επιβεβαιώνει, παρά τις σαφέστατες διαφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, ότι ο διάλογος έχει μόνο θετικά και για τις δύο χώρες. Ο πρώτος και βασικός λόγος μιλώντας για τη δική μας χώρα, για την Ελλάδα, είναι ότι ακούγονται οι θέσεις μας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε δηλώσεις του στο Mega για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ακούστηκε καθαρά η ελληνική θέση, η αλήθεια για τη μουσουλμανική μειονότητα Ελλήνων στη Θράκη που είχε ακουστεί και στην Αθήνα, ακούστηκε και στην Αγκυρα. Ακούστηκε καθαρά η ελληνική και όχι μόνο ελληνική αλλά, η θέση που υιοθετεί και η χώρα μας για την τρομοκρατική Χαμάς. Ακούστηκε και η ελληνική θέση για τη Μονή της Χώρας και αποδεικνύεται και από την ομιλία του Ερντογάν ότι (το ζήτημα αυτό) ετέθη, όπως είχε καθήκον να κάνει και όπως είχε πει ο έλληνας Πρωθυπουργός, και στην διμερή συνάντηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, στη συνέχεια, ότι ο διάλογος έχει οφέλη. «Γιατί πρώτον ακούγονται οι θέσεις μας, ακούγονται καθαρά οι απόψεις μας. Και αυτοί οι οποίοι λένε, να μην συνεχιστεί ο διάλογος ή να ακυρωθεί μία συνάντηση, δεν μας λένε το πιο σημαντικό: τι θα κερδίσουμε με μία τέτοια ακύρωση. Ο δεύτερος λόγος που αυτό έχει οφέλη, είναι γιατί έχουν σταματήσει, έχουν εκμηδενιστεί οι παραβιάσεις. Εχει βοηθήσει αυτή η νέα κατάσταση στην καλύτερη δυνατή διαχείριση, στα όρια της επίλυσης, ενός πολύ μεγάλου ζητήματος που είναι το Μεταναστευτικό –δεν θα πω 100% γιατί ακόμα υπάρχουν ροές, αλλά πολύ μειωμένες. Εκμηδενισμός (των παραβιάσεων) στον Εβρο, σχεδόν εκμηδενισμός στο ανατολικό Αιγαίο: σίγουρα αυτό είναι γιατί η ελληνική πολιτική είναι καλύτερη από άλλων κρατών, αλλά έχει βοηθήσει η κατάσταση με την Τουρκία» ανέφερε.

Υπογράμμισε, δε, πως «διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία», ιδίως αναφορικά με «τη διαφορά μας με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου» και επέμεινε στο ότι η ελληνική πλευρά έχει μόνο κέρδη από τη διαδικασία με τη γείτονα:

«Η Ελλάδα έχει κερδίσει από το διάλογο. Γιατί; Δεν έχει χάσει ούτε σπιθαμή από την διεκδίκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, δεν τα έχει βάλει καν στο τραπέζι, δεν τα διαπραγματεύεται, και παρά τα αντιθέτως λεχθέντα τις τελευταίες μέρες, όλοι αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν. Ουδέποτε ούτε ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός, και διαχρονικά κανένας Πρωθυπουργός δεν θα τα έβαζε στο τραπέζι. Και το ξαναλέω είναι απτά τα οφέλη».

«Πρέπει βήμα-βήμα να κερδίζουμε. Θα επεκταθεί το ποσό των εκατέρωθεν επενδύσεων. Αυτό είναι σημαντικό για τις δύο οικονομίες, άρα και για την δική μας οικονομία. Θα διατηρηθεί το καθεστώς διευκόλυνσης της βίζας και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να επεκταθούν και να έχουμε και περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες. Και το κυριότερο θα εκφράζονται καθαρά οι θέσεις μας» συμπλήρωσε.

Με το βλέμμα σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης ο κ. Μαρινάκης παρατήρησε ότι οι «ωραίες» πατριωτικές κορώνες «δεν έχουν καμία θετική επίδραση στην ζωή των πολιτών στο τέλος της ημέρας».

Για την παραβίαση των Πρεσπών από τη Σιλιάνοφσκα

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αναφερθεί στη χώρα της ως «Μακεδονία», κατά την τελετή ορκωμοσίας της, την Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «απαράδεκτη, καταδικαστέα και ανιστόρητη» δήλωση από την πλευρά της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Η ενέργειά της «μας βρίσκει όλους σθεναρά αντίθετους» και στρέφεται «ενάντια και στη Συνθήκη των Πρεσπών και στο Σύνταγμα της χώρας», πρόσθεσε και επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση του ΥΠΕΞ ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εξαρτάται πλήρως από την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Επιτέθηκε, επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προαναγγελία της Κουμουνδούρου ότι θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που προβλέπουν οι Πρέσπες.

«Γεννά πάρα πολύ μεγάλες απορίες πώς γίνεται να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση στον τόπο που τη στιγμή που η άλλη πλευρά κάνει τέτοιες ανιστόρητες και εκτός συμφωνηθέντων δηλώσεις, έχει τέτοια σπουδή για την ψήφιση των μνημονίων. Και λέω εγώ το εξής: Αυτοί που βιάζονταν για τα μνημόνια, δεν μας απαντούν, θα ήταν καλύτερα όταν η άλλη χώρα δεν δέχεται ούτε τα βασικά της συμφωνίας που εκείνοι ψήφισαν, εμείς να έχουμε φτάσει στο τέλος, να τα έχουμε κάνει όλα; Αρα θα ήταν καλύτερο; Προφανώς θα περιμένουμε. Δεν θα βιαστούμε» δήλωσε σχετικά.

«Εμείς δεν είμαστε επισπεύδοντες. Δεν είμαστε πρόθυμοι τη μέρα που προσβάλλεται η Ιστορία μας, όπως νοιάζει την αντιπολίτευση να υπογράψουν τα πάντα. Και θα σας πω και κάτι το οποίο πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Πάνω απ΄ όλα είναι τα συμφέροντα της χώρας. Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να μπούμε στη διαδικασία μικροκομματικής αντιπαράθεσης όπως κάνει η αντιπολίτευση. Η Ελλάδα έδειξε τη δύναμή της, παρενέβη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρενέβη ο Σαρλ Μισέλ, μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού με την αντίστοιχη –έστω, είναι μια κίνηση– από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, εμείς δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

»Ναι, να φτάσουμε στο τέλος αυτού του βιβλίου, να βρεθούμε στην ίδια σελίδα, αλλά η Βόρεια Μακεδονία, δεν έχει καν γυρίσει την πρώτη σελίδα. Δεν θα τρέξουμε εμείς πιο γρήγορα από τους γείτονες μας» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.