Ενα ακόμη κατασκοπευτικό θρίλερ, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας αυτή τη φορά, ήρθε στο φως την Τετάρτη, λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη της δράσης της ρωσίδας κατασκόπου Iρίνα Σμίρεβα –ή «Μαρίας Τσάλλα», όπως συστηνόταν– στο κέντρο της Αθήνας.
Εκτυλίχθηκε τον περασμένο Αύγουστο και πρωταγωνιστές ήταν ξανά ρώσοι κατάσκοποι, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις αλβανικές Αρχές, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Τον Αύγουστο, οι διωκτικές Αρχές της γειτονικής χώρας συνέλαβαν σε μια παλιά στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Γκραμς δύο υπηκόους Ρωσίας και έναν νεαρό Ουκρανό για κατασκοπεία.
«Μοιάζει να ήταν πολύ καλά συντονισμένοι, ερχόμενοι από διαφορετικά σημεία των συνόρων συναντήθηκαν στα Τίρανα και πήγαν μαζί στην πόλη Γκραμς» ανέφερε σχετικά η Φατιόνα Μεΐντίνι, δημοσιογράφος της Global Initiative.
«Οι φρουροί τούς είδαν και τους κυνήγησαν προκειμένου να τους σταματήσουν. Τη στιγμή που τους κυνηγούσαν, ένας από τους τρεις, ο Ρώσος, ψέκασε τους φρουρούς με σπρέι πιπεριού ή κάποια άλλη νευροδραστική ουσία» προσέθεσε.
Για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενημερώνονταν υπό άκρα μυστικότητα τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της ΕΥΠ, προκειμένου να σκιαγραφήσουν τη δράση ρώσων κατασκόπων σε Ελλάδα και Βαλκάνια.
«Ο ρώσος συλληφθείς στη διάρκεια της ανάκρισης ομολόγησε στην αλβανική αστυνομία ότι “ναι, είμαι ρώσος κατάσκοπος”» συνέχισε η δημοσιογράφος από την Global Initiative.
Ο συνήγορός τους τόνισε, πάντως, στον ΣΚΑΪ ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εντολείς του είχαν συγκεντρώσει και διακινήσει απόρρητο πληροφοριακό υλικό.
«Περιμένουν τα εγκληματολογικά εργαστήρια να ελέγξουν το drone, τα κινητά τους τηλέφωνα και τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, για να διαπιστώσουν εάν συγκέντρωσαν μυστικά και εάν στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, στους υπολογιστές, τα drones και τα κινητά υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες» υπογράμμισε ο δικηγόρος.
Πριν από μερικές εβδομάδες η Μόσχα έστειλε αίτημα έκδοσης για τη μία από τους τρεις κατηγορουμένους, ζητώντας την επιστροφή της στη Ρωσία, με το πρόσχημα ότι καταζητείται για κατασκοπεία σε βάρος της.
«Η Σβετλάνα Τιμοφέεβα κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στην Αλβανία και η Ρωσία την κατηγορεί ότι είναι κατάσκοπος για λογαριασμό ξένων –Δυτικών– δυνάμεων» δήλωσε ο δικηγόρος.
Κατασκοπευτικό δίκτυο
Στα βαλκάνια δρούσε και το ζευγάρι των ρώσων κατασκόπων που συνελήφθη τον Δεκέμβριο στη Σλοβενία, όπως επεσήμανε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο σλοβένος δημοσιογράφος που αποκάλυψε την υπόθεση.
«Δούλευαν στην περιοχή των Βαλκανίων και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ακουσα για Κροατία και Βοσνία, ίσως και στη Σερβία, δεν είμαι απολύτως σίγουρος… Ταξίδευαν πολύ σε αυτές τις περιοχές», ήταν τα λόγια του Νόβιτσα Μιχαήλοβιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης ήταν αυτή που οδήγησε στην αποκάλυψη του κατασκοπευτικού δικτύου, όχι μόνο στη Λιουμπλιάνα, αλλά και στην Αθήνα.
«Δεν είναι κάτι που η δική μας υπηρεσία μπορούσε να πετύχει μόνη της» παραδέχθηκε ο Μιχαήλοβιτς.