Σε αντίθεση με τη συνάδελφό της, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (που ψήφισε «ναι»), η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, δέχθηκε «φίλια πυρά» για την απόφασή της να καταψηφίσει το επίμαχο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η Σοβιετική Ενωση χαρακτηρίζεται συνυπεύθυνη με τη ναζιστική Γερμανία για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η κυρία Σπυράκη καταψήφισε το προταθέν ψήφισμα, ενώ οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μανώλης Κεφαλογιάννης απείχαν της ψηφοφορίας. Λευκό ψήφισαν οι Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης.
Η στάση των ελλήνων ευρωβουλευτών έναντι του ψηφίσματος προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη, που συνεχάρη την κυρία Ασημακοπούλου και τον Εμμανουήλ Φράγκο της Ελλήνικής Λύσης – «τους μόνους», όπως σημείωσε, «έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την διπλή καταδίκη φασισμού και κομμουνισμού»- με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κόκκαλη ο οποίος αποκάλεσε τον κ. Δοξιάδη «ερασιτέχνη φασίστα» (περισσότερα εδώ).
Σε δηλώσεις της στο News 24/7, η Μαρία Σπυράκη εξήγησε για την αρνητική της ψήφο ότι το ψήφισμα είχε σημεία που κανένας φιλελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να ανεχθεί, καθώς ζητά ουσιαστικά να καταργηθούν τα κομμουνιστικά κόμματα.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι ΝΔ δεν είχε υπερψηφίσει ούτε το πρώτο ψήφισμα που είχε έρθει με αντίστοιχο περιεχόμενο, τον Απρίλιο του 2009, παραπέμποντας στη δήλωση του τότε επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και ιστορικού στελέχους της παράταξης Γιάννη Βαρβιτσιώτη ότι «η αποτίμηση ιστορικών γεγονότων είναι αποκλειστικό έργο των ιστορικών και μόνο».
Κατόπιν σχετικής παραίνεσης του κ. Βαρβιτσιώτη, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -ανάμεσά τους και ο σημερινός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς- απείχαν τότε της ψηφοφορίας.
«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ, το οποίο νομιμοποίησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974, ούτε καν η Χρυσή Αυγή. Πιστεύω στην επιλογή των πολιτών που εξαφάνισαν με την ψήφο τους τη Χρυσή Αυγή», τόνισε η κυρία Σπυράκη στη δήλωσή της για το θέμα.