Τεράστιες εξουσίες συγκεντρώνει στα χέρια της η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, καθώς η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της ανέθεσε και τον τομέα της ψηφιακής πολιτικής. Η δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού -και πλέον και εκτελεστική αντιπρόεδρος- θα έχει την ευθύνη των σχετικών ρυθμίσεων αλλά και της άσκησης της πολιτικής για επιβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πόστο της απαιτεί συνεργασία και με άλλους επιτρόπους, αλλά πρωτίστως ικανότητα συντονισμού ενεργειών και λήψης αποφάσεων.
Η συγκέντρωση δύναμης στα χέρια της Βεστάγκερ αποκαλύπτει, όπως εκτιμούν οι αναλυτές των ευρωπαϊκών θεμάτων, ότι οι Βρυξέλλες εμμέσως παραδέχονται πως το σημερινό σύστημα κεντρικής διακυβέρνησης της Ενωσης χρειάζεται επειγόντως βελτίωση. Το διευρυμένων αρμοδιοτήτων χαρτοφυλάκιό της στέλνει κατ’ αυτόν τον τρόπο το σαφές μήνυμα προς όλους ότι η ΕΕ σχεδιάζει τη συγχώνευση των ρυθμιστικών εξουσιών ώστε να δημιουργήσει μία ενιαία εποπτική αρχή για τα βασικά θέματα της τεχνολογίας αιχμής: τον ανταγωνισμό και την προστασία των δεδομένων.
Η γυναίκα που τρόμαξε τον Τραμπ
Γνωστή και σαν «βασανίστρια της Σίλικον Βάλεϊ», η δανέζα πολιτικός, που ιδεολογικά κινείται στο κλίμα του Μακρόν, φημίζεται για τα πρόστιμα που επέβαλε στην Google για αθέμιτο ανταγωνισμό (πάνω από 9 δισ. δολάρια), στην Apple για φοροδιαφυγή (14,5 δισ. δολάρια) και στη Facebook για συνδυαστική χρήση προσωπικών δεδομένων (122 εκατ. δολάρια). Εχει δε προσωπικά συγκεντρώσει τα πυρά του αμερικανού προέδρου λόγω αυτών των προστίμων προς τις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας – ο Τραμπ έχει δηλώσει για τη Βεστάγκερ ότι «είναι ο άνθρωπος που μισεί τις ΗΠΑ περισσότερο από κάθε άλλον»…
Τα καθήκοντα της Βεστάγκερ είναι βέβαιο ότι θα την οδηγήσουν σε πορεία σύγκρουσης με τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, τα στελέχη των οποίων ήδη ανησυχούν για την προοπτική αντιμετώπισης ενός ρυθμιστή ανταγωνισμού ο οποίος έχει επιπλέον και την εξουσία να κατευθύνει την ευρύτερη ατζέντα της Ευρώπης στο ψηφιακό πεδίο. Η επίτροπος είναι τώρα υπεύθυνη και για την αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο η Ενωση θα ρυθμίσει τα του ψηφιακού κόσμου. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τα βιομηχανικά data και η φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της.
Σπάσιμο των ψηφιακών μονοπωλίων
«Πρέπει να βελτιώσουμε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για την τεχνολογική κυριαρχία» είπε η Φον ντερ Λάιεν. Ετσι η Βεστάγκερ θα αναδειχθεί σε συντονίστρια της εργασίας άλλων συναδέλφων της στους τομείς της εσωτερικής αγοράς, της καινοτομία και της νεολαίας, των μεταφορών, της υγείας και της δικαιοσύνης. Πάντως σε αυτό το πεδίο, του συντονισμού των πολιτικών, η Βεστάγκερ θα πρέπει να αποφύγει τυχόν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ή και συγκρούσεις ακόμη, κυρίως με τη νέα επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, τη γαλλίδα «μακρονίστρια» Σιλβί Γκουλάρ, όπως παρατηρεί το Politico, αφού αναγκαστικά στον τομέα της δεύτερης εμπλέκεται και η ψηφιοποίηση.
Καθώς το Facebook κινείται προς χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με το δικό του ψηφιακό νόμισμα, το Libra, η Eυρωζώνη προετοιμάζει την αντεπίθεσή της με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο εισαγωγής του δικού της ψηφιακού νομίσματος. Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι έτσι θα εξουδετερώσουν το Libra και τους κινδύνους που εγκυμονεί όσον αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών. Η Βεστάγκερ θα ασχοληθεί και με αυτό το ζήτημα.
Η σταδιακή εκτόπιση των αμερικανικών εταιρειών από τις σχεδόν μονοπωλιακές θέσεις που κατέχουν στην ψηφιακή αγορά και η άνοδος της Ευρώπης σε καλύτερο επίπεδο από το σημερινό είναι, επίσης, στις αρμοδιότητές της.
Πάντως ίδια η εκτελεστική αντιπρόεδρος εμφανίζεται προσγειωμένη και στοχοπροσηλωμένη, καθώς σχολίασε την αναβάθμισή της στο πλαίσιο της νέας Κομισιόν ως εξής: «Δεν έχω καμία πρόθεση προσωπικής προβολής. Στόχος μου είναι να δημιουργηθεί μια αρκετά ισχυρή ομάδα μεταξύ των επιτρόπων ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας».