Το ενιαίο για όλη την Ευρώπη «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σε ενημέρωση που παραχώρησε σε ομάδα ανταποκριτών, πρόκειται για το «κλειδί» της κινητικότητας. Θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση, θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα, ενώ θα είναι δίγλωσσο: θα έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά.
«Δεν είναι σύσταση της Επιτροπής, αλλά πρόταση για Κανονισμό. Θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο που θα εδράζεται στο κοινοτικό Δίκαιο. Η συζήτηση για τη χρήση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παρουσίαση», διευκρίνισε ο κ. Σχοινάς.
Δεν πρόκειται για διαβατήριο
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για ένα «διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη». «Δεν θα καθιερώνει την υποχρέωση του εμβολιασμού», σημείωσε, αλλά «την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Θα έχει, πέρα από το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr ή το ότι πέρασε τον κορονοϊό».
Αναφορικά με τα εμβόλια τα οποία δεν έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως είναι για παράδειγμα το ρωσικό «Sputnik V», ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι «ο κανόνας θα είναι: μία ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση. Ωστόσο, για εκείνα που δεν έχει εγκρίνει η ΕΜΑ, θα αφήνει η ΕΕ στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να τα δέχονται για άρση των περιορισμών, αλλά δεν θα είναι μέσα στο πιστοποιητικό». Προσέθεσε ότι «το πιστοποιητικό καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους όπου κι αν έχουν εμβολιαστεί, καλύπτει όλους τους πολίτες που διαμένουν στην ΕΕ και τις τρίτες χώρες που έχουν ανάλογα πιστοποιητικά. Η ΕΕ προβλέπει την αναγνώριση των πιστοποιητικών αυτών των τρίτων χωρών σε επίπεδο ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι παρέχουν τον ίδιο βαθμό πληροφορίας που έχουν και τα δικά μας».
Οπως επεσήμανε ο κ. Σχοινάς, «μια αμιγώς ευρωπαϊκή ιδέα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε συνθήκες αντίξοες, περπάτησε. Είναι σημαντικό ότι η ιστορία δεν ήταν αυτονόητη τον Ιανουάριο, αλλά είναι σχεδόν δεδομένη τον Μάρτιο».
Σε συνάντηση μάλιστα με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο, ζήτησε διαδικασίες fast track για την υιοθέτηση του πιστοποιητικού, εξασφαλίζοντας τη σχετική δέσμευση από τους επικεφαλής των μεγάλων κομμάτων.
«Οταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, δεν υπήρχαν πολλοί φίλοι της ιδέας. Σταδιακά την αγάπησε όχι μόνο το club med αλλά και οι Σκανδιναβοί και η Βαλτική. Οσο προχωρά ο εμβολιασμός στη Γερμανία, και οι γερμανοί πολίτες το “επέβαλαν” στην κυβέρνηση κι έτσι και η Μέρκελ στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής κινήθηκε προς τα εμπρός. Μένει ακόμη κάποια αντίσταση στις χώρες της BENELUX και δευτερευόντως στη Γαλλία» ανέφερε.
«Πρόκειται», κατέληξε, «για την ευρωπαϊκή απάντηση για να μπορέσει να ανοίξει η Ευρώπη με τρόπο που δεν θα βάλει σε κίνδυνο το καλοκαίρι. Είναι μονόδρομος. Αν δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, θα πολλαπλασιαστούν οι ad hoc λύσεις, είτε οι πλατφόρμες είτε ο ιδιωτικός τομέας θα πάει στις πλατφόρμες και θα βγάλει άλλες εφαρμογές που θα κατακερματίσουν την εσωτερική αγορά και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων».