Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του απειλητικού για την αστική δημοκρατία εθνικισμού -ο οποίος με διάφορα προσωπεία φουντώνει στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου- είναι ο στόχος του νέου μανιφέστου του Εμανουέλ Μακρόν, λίγον καιρό πριν από τη διενέργεια των ευρωεκλογών.
Ο γάλλος πρόεδρος προτείνει, με ανοικτή επιστολή του προς τους ευρωπαίους πολίτες σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έναν «οδικό χάρτη» για την ευρωπαϊκή αναγέννηση: κοινή αστυνομία με αρμοδιότητα τη φύλαξη των συνόρων, ίδια πολιτική ασύλου σε όλες τις χώρες, θέσπιση ευρωπαϊκού ελάχιστου μισθού προσαρμοσμένου καταλλήλως στις εθνικές οικονομίες, συντονισμένη άμυνα κατά των χάκερ που επιτίθενται στη δημοκρατία.
Η ανοικτή επιστολή Μακρόν δημοσιεύεται σε πολλά ευρωπαϊκά φύλλα (εδώ το ρεπορτάζ της La Repubblica) και εκφράζει την πολιτική πρότασή του για τη θεσμική ανασύνταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στη δεδομένη πορεία ολοκλήρωσής της) όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια με ταυτόχρονη διατήρηση της θεμελιακής ευρωπαϊκής αξίας της ελευθερίας. Ο γάλλος πρόεδρος είναι σαφής:
«Από την εποχή του Β’ΠΠ και μέχρι σήμερα η Ευρώπη ποτέ δεν ήταν τόσο απαραίτητη στον κόσμο, αλλά και ποτέ άλλοτε δεν κινδύνεψε όσο κινδυνεύει τώρα»
Ο γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η δημιουργία «κοινής αστυνομίας των συνόρων και ευρωπαϊκού γραφείου ασύλου» παράλληλα με «αυστηρούς ελέγχους». Απαιτείται επίδειξη «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην οποία κάθε χώρα συμβάλλει υπό την εξουσία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας».
«Τα σύνορα είναι ελευθερία με ασφάλεια» λέει ο Μακρόν προβάλλοντας την ιδέα της αναθεώρησης της Συνθήκης Σέγκεν.
Αναφορικά με τα εργασιακά, ο γάλλος πρόεδρος εισηγείται «κοινωνική προστασία των εργαζομένων σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο» με εγγύηση του ελάχιστου εισοδήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: «Ιδια αμοιβή για την ίδια εργασία και έναν ευρωπαϊκό ελάχιστο μισθό, προσαρμοσμένο σε κάθε χώρα».
Πράσινη οικονομία και Ιντερνετ
Στα γενικότερα παγκόσμια προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη και ειδικότερα με τη βιομηχανική παραγωγή, ο Μακρόν καλεί την ΕΕ να πρωτοστατήσει στον «αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», ρίχνει μάλιστα την ιδέα της δημιουργίας «ευρωπαϊκής τράπεζας για το κλίμα» με σκοπό τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην πράσινη οικονομία (την απορρόφηση του κόστους). Προτείνει, τέλος, κοινή δράση για την Υγεία και για τους ελέγχους στα τρόφιμα.
Οσον αφορά τη Δημοκρατία την ίδια και την άμυνά της στις ιντερνετικές επιθέσεις των εχθρών της, ο Μακρόν εισηγείται την ίδρυση «ευρωπαϊκού οργανισμού για την προστασία της Δημοκρατίας» με στόχο τη διασφάλιση των εκλογικών διαδικασιών, όπως είναι και οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της χειραγώγησης των ανθρώπων μέσω του Ιντερνετ.