Η μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Μανιάτης: «Κατέστρεψαν και τη ΔΕΗ – θα λογοδοτήσουν»

Ο διαγωνισμός της κυβέρνησης για τα λιγνιτικά κηρύχθηκε άγονος, κάτι που επιτρέπει στην Κομισιόν να διενεργήσει μόνη της διαγωνισμό για ελληνική δημόσια εταιρεία, χωρίς κατώτερο όριο τιμής, επισημαίνει ο βουλευτής Αργολίδας
Protagon Team

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης για το ζήτημα της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μανιάτης τονίζει πως αν η ΔΕΗ καταρρεύσει, οι ευθύνες του πρωθυπουργού και υπουργών του θα είναι πολιτικές και ποινικές.

Τονίζει επίσης, ότι το 2014, τα κέρδη της εταιρείας ήταν 434 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018, οι ζημίες είχαν φτάσει τα 454 εκατ. ευρώ. Σημειώνει ακόμα, ότι η χρηματιστηριακή της αξία πέρυσι, ήταν 300 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014, έφτανε τα 2,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Γιάννη Μανιάτη:

«Κατέστρεψαν και τη ΔΕΗ. Αν καταρρεύσει, οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα και υπουργών του θα είναι πολιτικές και ποινικές. Ακύρωσαν τη δική μας «Μικρή ΔΕΗ» (ν.4273/2014), που θα έφερνε έσοδα δύο δις ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ, άλλα δύο δις ευρώ σε επενδύσεις και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες, λόγω ανταγωνισμού. Την αντικατέστησαν με τα τραγικά ΝΟΜΕ, που ήδη κόστισαν ένα δις ευρώ. Κέρδη 434 εκατ. ευρώ το 2014, ζημιές 454 εκατ. ευρώ το 2018. Χρηματιστηριακή αξία 2,5 δις ευρώ το 2014, μόλις 300 εκατ ευρώ το 2018. Ο διαγωνισμός τους για τα λιγνιτικά άγονος, επιτρέπει στην Κομισιόν να διενεργήσει μόνη της διαγωνισμό για ελληνική δημόσια εταιρεία, χωρίς κατώτερο όριο τιμής. Η McKinsey εκτιμά, ότι για να γίνει βιώσιμη η ΔΕΗ, πρέπει να απολύσει 5.860 άτομα και να αυξήσει τα τιμολόγια στους καταναλωτές. Θα λογοδοτήσουν στους έλληνες πολίτες».

 

O βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβουλεύσεις για επανάληψη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή την εβδομάδα, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.

Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν δύο προσφορές, η μία εκ των οποίων (που αφορούσε το σύνολο των προς πώληση μονάδων) συνοδευόταν από όρους και κρίθηκε εκτός προδιαγραφών, ενώ η δεύτερη, που αφορούσε μόνο τη μονάδα της Φλώρινας, ήταν πολύ μακριά από την αποτίμηση της αξίας, η οποία είχε προηγηθεί.