Καφκικές και πολιτικές διαστάσεις δίνει στον ρόλο του στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ο Νίκος Μανιαδάκης. Είναι ο άνθρωπος που, όπως αποκαλύφθηκε, μέχρι πρότινος ήταν προστατευόμενος μάρτυρας αλλά εδώ και λίγες ημέρες είναι κατηγορούμενος για βαρύτατα αδικήματα – τα οποία και οδήγησαν στη σύλληψή του το βράδυ της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς στο «Ελ. Βενιζέλος».
Ο Μανιαδάκης, αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και πρώην σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας, καταγγέλλει τις δικαστικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση της Novartis ότι του άσκησαν αφόρητες πιέσεις προκειμένου να πει ότι είχε πληρώσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Είναι τρία από τα 10 πρόσωπα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησε εξαρχής να εμπλέξει στην υπόθεση Νovartis, την οποία πριν από 11 μήνες ο ίδιος ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε σπεύσει χαρακτηρίσει «το μεγαλύτερο σκάνδαλο του νεότερου ελληνικού κράτους».
Σύμφωνα με τη δικογραφία η υπόθεση βασίστηκε στις μαρτυρίες τριών ατόμων. Ενας εξ αυτών είναι και ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος πλέον έχει χάσει το status του προστατευόμενου μάρτυρα και είναι κατηγορούμενος με τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Γιατί άλλαξε το νομικό του καθεστώς; Οι εισαγγελικές αρχές διεμήνυσαν (εδώ) ότι η άσκηση δίωξης –με την παράλληλη άρση της ασυλίας που του είχε παρασχεθεί για τον ρόλο του στην υπόθεση– οφείλεται στις γενικόλογες καταθέσεις του, μολονότι αρχικά τους είχε κάνει λόγο για ποσά 1,8 δισ. ευρώ που διακινήθηκαν από και προς τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία. Κοντολογίς νόμιζαν ότι θα ήταν κρίσιμος μάρτυρας και αποδείχτηκε απρόθυμος ή απλώς χωρίς στοιχεία.
Και έτσι του ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία η οποία επισπεύσθηκε επειδή έγινε γνωστό ότι θα ταξιδέψει οικογενειακώς (και με πολλές αποσκευές μάλιστα) στη Μαδρίτη.
Μιλώντας στο protothema.gr, ο Νίκος Μανιαδάκης είπε ότι δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη εκ νέου από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Η εμπλοκή του Νίκου Μανιαδάκη στην υπόθεση της Novartis ήταν άγνωστη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανακοίνωσε τη σύλληψη προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης Novartis στο «Ελ. Βενιζέλος» με κακουργηματικές κατηγορίες.
Μια ημέρα πριν και ενώ βρισκόταν στο διεθνές αεροδρόμιο με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του με σκοπό να ταξιδέψει στη Μαδρίτη, οι αστυνομικές αρχές τον κράτησαν επί έξι ώρες μέχρις ότου του ανακοινωθεί ότι σε βάρος του ασκείται δίωξη και του αφαιρείται το διαβατήριο.
Ακολούθησε η διαρροή του ονόματός του – και από τον αν. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη με τον γνωστό ρόλο στην υπόθεση: ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου» ήταν τελικά ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας (μεταξύ αυτών και του σημερινού αντιπροέδρου της ΝΔ).
Ο Νίκος Μανιαδάκης είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr και στον Μάκη Πολλάτο:
«Μου ασκούνται διάφορες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει».
Τι εννοείτε σας ασκούνται πιέσεις;
«Να αναφέρω και να πω αν γνωρίζω εγώ αν τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι».
Για ποιους συγκεκριμένα σας ρωτούν;
«Με ρωτούν για τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε: «Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς, όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι, με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκόμουνα για λογαριασμό των πολιτικών».
Οι τρεις συγκεκριμένοι πολιτικοί;
«Ναι».
«Η κατηγορία προέκυψε τη Δευτέρα το μεσημέρι, αφού είχα κρατηθεί έξι ώρες» είπε ο κ. Μανιαδάκης.
«Μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες σε κατηγορούν και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων» είπε και χαρακτήρισε τη δίωξη σε βάρος του για παθητική δωροδοκία «καθαρά πολιτική».
Ο Μανιαδάκης ρωτήθηκε επίσης αν κάποιο πολιτικό πρόσωπο θα μπορούσε να γνωρίζει την ταυτότητά του ώστε να δημοσιεύσει και τη φωτογραφία του, παρά το γεγονός ότι ήταν προστατευόμενο πρόσωπο – αυτό έκανε στο Facebook το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ο αν. υπουργός Υγείας.
«Ο κ. Πολάκης υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος. Με το κουίζ που έκανε αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας και πώς γίνεται να ξέρει στοιχεία της δικογραφίας μη αρμόδιο όργανο; Είναι άξιον απορίας: Πώς το γνωρίζει μη αρμόδιο όργανο;» ήταν η απάντηση του Μανιαδάκη.
Ο Μανιαδάκης ρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι ήταν ο άλλος προστατευόμενος μάρτυρας που ισχυρίστηκε στους εισαγγελείς ότι εκείνος είχε δωροδοκηθεί.
«Η πρώτη κατάθεση ανήκει στην “Αικατερίνη Κελέκη”, τώρα είναι ο “Μάξιμος Σαράφης”. Την πρώτη φορά έλεγαν 200.000, τώρα λένε για 120.000 ευρώ» ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις πριν ασκηθούν διώξεις;»
Στο FBI ήταν παραπληροφορημένοι
«Επειδή αρνήθηκα να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ με ενέπλεξαν» συμπλήρωσε στη συνέντευξή του ο Μανιαδάκης και συμπλήρωσε: «Εχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις ελληνικές αρχές».
«Πήρα άδεια από τους έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσα ακριβώς τα ίδια στοιχεία που κατέθεσα στους έλληνες εισαγγελείς και στο FBI, και τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το Δημόσιο» σημείωσε, για να υποστηρίξει μάλιστα ότι οι πράκτορες του FBI είχαν λάθος πληροφορίες!
«Οφείλω να σας πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους μάρτυρες τους άλλους δύο περί εμπλοκής μου και τους είπα ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές και έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτές οι αναφορές».
Σαμαράς: Είχα πει ότι «θα τους πάω ως το τέλος»
Από το twitter ήρθε η πρώτη αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έγραψε:
«Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως… Είχα πει ότι “θα τους πάω ως το τέλος”. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί…»
Αντίδραση και από τον Αδωνι Γεωργιάδη
Με μία σειρά από «χτυπήματα» στο Twitter υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας την συνέντευξη του κ. Μανιαδάκη.
«Όσο και να διαβάζω αυτά τα πράγματα δεν μπορώ να τα πιστέψω! Αλήθεια δεν μπορώ να πιστεύω ότι εισαγγελικοί λειτουργεί έκαναν αυτά τα πράγματα» έγραψε αρχικά αναφερόμενος στις κατηγορίες του κ. Μανιαδάκη προς τους εισαγγελείς.
Στην συνέχεια, ανέβασε στο twitter το παρακάτω απόσπασμα από την νέα συνέντευξη Μανιαδάκη στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα άλλο:
Ακολούθησε η ανακοίνωση της ΝΔ
«Από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Νίκου Μανιαδάκη ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας ξαφνικά μετεβλήθη σε κατηγορούμενο στην υπόθεση Novartis, προκύπτει μια σειρά σοβαρότατων ερωτημάτων:
Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.
Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;
Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;
Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;
Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του;
Τα ερωτήματα αυτά οφείλουν να τα απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ο νοών νοείτω… Θα επανέλθουμε».
Από την πλευρά του, το Ποτάμι ανέφερε:
«Οι καταγγελίες του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, περί εκβιασμού του προκειμένου να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, είναι σοκαριστικές. Παραπέμπουν στις χειρότερες πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να ερευνήσουν και να απαντήσουν. Εαν οι καταγγελίες αληθεύουν τίθεται ευθέως ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα».