Δύο «παράλληλες ιστορίες» κατέγραψε ο συντάκτης της Corriere della Sera, Μικέλε Φαρίνα, οι οποίες αφορούν γυναίκες και μάλιστα μητέρες – η μία είναι Ουκρανή και η άλλη Ρωσίδα, ωστόσο ο κοινός παρονομαστής τους είναι το μίσος για τη Ρωσία του Πούτιν.
Η Ουκρανή, προτού φύγει από το Κίεβο για τη Γαλλία όπου βρίσκεται τώρα, από την πρώτη κιόλας ημέρα του πολέμου έγραψε στην πλάτη της τρίχρονης κόρης της, ονόματι Βίρα, το ονοματεπώνυμό της και στοιχεία επικοινωνίας, όπως έναν αριθμό τηλεφώνου στον οποίο θα απαντούσε η μάνα αν η μικρή χανόταν.
Ηταν μία πράξη απελπισίας, ενδεικτική του τρόμου που της προξένησε η αιφνίδια επίθεση των Ρώσων. Η κυρία αυτή ονομάζεται Σάσα Μακόβι και είναι καλλιτέχνις, 33 ετών. Στα media που την πλησίασαν μόλις η ιστορία της έγινε γνωστή μέσω Twitter είπε ότι σκέφτηκε πως αν η ίδια σκοτωνόταν, το παιδί θα μπορούσε να βρει ποια είναι, από ποια οικογένεια προέρχεται…
Εννοείται ότι η φωτογραφία της μικρής έγινε viral τόσο στο Twitter όσο και στο Instagram, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 200.000 likes. Ο Φαρίνα έγραψε ότι οι στρατιώτες έχουν τις ταυτότητές τους για την αναγνώρισή τους, αλλά τα παιδιά δεν έχουν καν αυτές: «Το μυαλό του ανθρώπου μερικές φορές ακολουθεί περίεργα μονοπάτια, πολύ πρακτικά ή και τρελά, ωστόσο αδιανόητα στην Ουκρανία μέχρι πριν από 41 ημέρες».
Στην άλλη μεριά των συνόρων, η Ρωσίδα, μάνα και αυτή, 45 ετών, διατηρεί την ανωνυμία της ακριβώς επειδή έχει έγνοια για το παιδί της, που δεν είναι μωρό αλλά έφηβος. Μίλησε στους New York Times και είπε ότι πήρε σβάρνα τα αστυνομικά τμήματα και τον αναζήτησε. Απαίτησε να αφεθεί ελεύθερος, καθώς ο γιος της συνελήφθη σε αντιπολεμική διαδήλωση. «Η περίπτωσή της είναι αντίθετη από της Ουκρανής» έγραψε ο Φαρίνα.
Εννοούσε ότι η μοσχοβίτισσα μάνα δεν αποκαλύπτει το όνομά της επειδή φοβάται μη συμβούν τα χειρότερα στον γιο της και σε εκείνη. Εξάλλου η ίδια δήλωσε: «Νιώθω ένα τίποτα. Κάποιος έχει αποφασίσει τα πάντα, ακόμα και για εμάς. Αυτή η παθητικότητα είναι η τραγωδία μας».