Σχέδιο της Μάλτας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, προβλέπει ότι οι χώρες της ΕΕ οι οποίες αρνούνται να δεχτούν περισσότερους αιτούντες άσυλο και οι οποίοι προέρχονται από άλλα -ήδη επιβαρυμένα- κράτη μέλη, θα κληθούν να πληρώσουν 60.000 ευρώ για τον καθένα για μια πενταετία.
Αντιθέτως, χώρες οι οποίες δέχονται πρόσφυγες πάνω από το αριθμό που τους αντιστοιχεί (quota) θα αποζημιώνονται με το αντίστοιχο ποσό για το ίδιο διάστημα.
Το σχετικό έγγραφο με την πρόταση της ευρωπαϊκής προεδρίας της Μάλτας βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Πρόκειται να συζητηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες από τους αντιπροσώπους των μελών της ΕΕ.
Μια τέτοιου είδους αποζημίωση θα λαμβάνουν τα κράτη-μέλη εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι πράγματι μια χώρα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να σταματήσει την πρωτοβουλία αυτή, αναφέρει το dpa.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Μάλτας, όσες χώρες αρνούνται να δεχτούν αιτούντες άσυλο θα μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με συνοριοφύλακες ή ειδικούς στην παροχή ασύλου.
Παράλληλα, το έγγραφο αυτό κάνει λόγο για ανώτατο όριο κατανομής τον αριθμό των 200.000 προσφύγων. Σε «κρίσιμες περιστάσεις», όταν προσεγγίζεται το όριο αυτό, οι αρχηγοί των κρατών μελών θα αποφασίζουν για το τι πρέπει να γίνει.
Είναι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο όριο με δεδομένο ότι με το προηγούμενο πρόγραμμα, το οποίο λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι χώρες της ΕΕ κατάφεραν να ολοκληρώσουν 17.000 αιτήσεις σε δύο χρόνια.
Το Reuters σημειώνει ότι είναι ένας τρόπος για να πειστούν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που γενικά αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες να μεταβάλλουν τη στάση τους.
Με δεδομένη τη λήξη του προγράμματος ασύλου το φθινόπωρο και τις έντονες διαφωνίες των κρατών μελών για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν, «η ΕΕ ετοιμάζεται για μια μεγάλη διαμάχη για το μεταναστευτικό το δεύτερο μισό του 2017», γράφει το Reuters.