Αυτός είναι ο Κιθ Σκέμπρι, ο άνθρωπος του μαλτέζου πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, που κατηγορείται ότι οργάνωσε τη μαφιόζικη εκτέλεση της Γκαλίζια | REUTERS/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Μάλτα: αυτός διέταξε τον φόνο της ρεπόρτερ, μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο!

Ο συλληφθείς επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεκ «κάρφωσε» ανακρινόμενος ότι ο Κιθ Σκέμπρι, πρώην επικεφαλής του μαλτέζικου πρωθυπουργικού γραφείου, οργάνωσε τη δολοφονία της ερευνήτριας ρεπόρτερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια που είχε ξεσκεπάσει τα σκάνδαλα διαφθοράς
Protagon Team

Το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο στη Μάλτα, με τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και με τη πάνδημη απαίτηση για παραίτηση της κυβέρνησης του Τζόζεφ Μουσκάτ, πήρε άλλη τροπή με την εξέλιξη της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου.

Ο Κιθ Σκέμπρι, ο πρώην επικεφαλής του μαλτέζικου πρωθυπουργικού γραφείου, κατηγορείται ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, προ διετίας. Τον Σκέμπρι «κάρφωσε» ως οργανωτή της δολοφονίας ο ήδη συλληφθείς επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεκ ανακρινόμενος σχετικά με την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σκέμπρι και άλλοι δύο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, οι υπουργοί Κόνραντ Μίζι και Κρις Καρντόνα, είχαν παραιτηθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Επίσης ότι ο Μουσκάτ στήριζε τον Σκέμπρι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Φένεκ, για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Σκέμπρι, ζήτησε, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, νομική ασυλία. Ο ίδιος είπε ακόμα στους ανακριτές του ότι οι μαφιόζοι που έβαλαν τη φονική βόμβα στο αυτοκίνητο της Γκαλίζια πληρώθηκαν καλά: έλαβαν 130.000 ευρώ. Ο Φένεκ αρνείται οποιαδήποτε δική του ανάμειξη στη βρωμερή υπόθεση.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο μαλτέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα σχολιάσει «μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, ελπίζουμε σε λίγες ώρες».

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια ήταν μαλτέζα ερευνήτρια ρεπόρτερ, με αποκαλυπτικές έρευνες περί διαφθοράς και διαπλοκής του υποκόσμου με την εξουσία, πολιτική και οικονομική. Σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2017, όταν στο μισθωμένο όχημα που οδηγούσε εξερράγη βόμβα.