Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε σε ενέδρα που σκότωσε δεκάδες ενόπλους της Ομάδας Βάγκνερ στο Μάλι της δυτικής Αφρικής, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο στην Ουκρανία.
Ενα κανάλι του Telegram που συνδέεται με την ηγεσία της Βάγκνερ παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι η ομάδα είχε υποστεί βαριές απώλειες κατά τη διάρκεια των μαχών στο Μάλι την περασμένη εβδομάδα, τις βαρύτερες στην παρουσία της στην αφρικανική ήπειρο.
Μισθοφόροι της Βάγκνερ και ένοπλες δυνάμεις του Μάλι είχαν «δώσει σκληρές μάχες» επί πέντε ημέρες εναντίον ενός συνασπισμού αυτονομιστικών δυνάμεων Τουαρέγκ και τζιχαντιστικών ομάδων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν βαρέα όπλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βομβιστές αυτοκτονίας.
Πολλά μέλη της Βάγκνερ, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή, του Σεργκέι Σεβτσένκο, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το κανάλι.
Ο Αντρίι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR της Ουκρανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες -και όχι μόνο πληροφορίες- οι οποίες επέτρεψαν μια επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση κατά των ρώσων εγκληματιών πολέμου».
Ο Γιούσοφ δεν είπε αν ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό συμμετείχε στις μάχες ή αν ήταν παρόν στη χώρα. Είπε ότι η υπηρεσία «δεν θα συζητήσει τις λεπτομέρειες προς το παρόν, αλλά θα ανακοινώσει περισσότερα αργότερα».
Η κυβέρνηση του Μάλι, η οποία πολεμά διάφορες ομάδες ενόπλων στο βόρειο τμήμα της χώρας για περισσότερο από μια δεκαετία, ζήτησε βοήθεια από την Ομάδα Βάγκνερ μετά την ανάληψη της εξουσίας από μια στρατιωτική χούντα το 2020, σημείωσε ο Guardian.
Τον Μάιο του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον επικεφαλής της Βάγκνερ στο Μάλι, κατηγορώντας την ομάδα ότι χρησιμοποιούσε την εκεί επιχείρησή της ως δίαυλο μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η εφημερίδα Kyiv Post δημοσίευσε τη Δευτέρα μια φωτογραφία που, όπως είπε, έδειχνε αντάρτες του Μάλι να κρατούν μια ουκρανική σημαία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιστεύεται ότι δραστηριοποιούνται και στο Σουδάν, ένα άλλο μέρος όπου τα στρατεύματα της Βάγκνερ, την οποία ίδρυσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό σε μάχες.
Η ομάδα είναι ενεργή σε ολόκληρη την Αφρική και συνεχίζει να είναι, ακόμη και μετά τον περίεργο θάνατο του Πριγκόζιν από έκρηξη στο αεροσκάφος του στη Ρωσία, το 2023.
«Για τη Μόσχα, οι αφρικανικές χώρες όπου η Βάγκνερ δίνει το παρόν, είναι απλώς μια ζώνη ενδιαφέροντος που της επιτρέπει να αποκτήσει πόρους -χρυσό, διαμάντια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο- και τα χρήματα πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Σέρχιι Κουζάν, διευθυντής του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας στο Κίεβο, εξηγώντας γιατί η Ουκρανία μπορεί να θέλει να στοχοποιήσει την ομάδα των μισθοφόρων στην Αφρική.
Πρόσθεσε ότι οι επιδρομές είχαν πρόσθετα οφέλη για το Κίεβο: «ρευστοποίηση» ορισμένων από τους πιο έμπειρους μισθοφόρους της Βάγκνερ και μείωση του συνολικού δυναμικού της ομάδας, καθώς και εκδίκηση για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
«Ένα σημαντικό μέρος των ενόπλων που σκοτώθηκαν, απέκτησε στρατιωτική εμπειρία στην Ουκρανία, όπου πραγματοποίησαν εκατοντάδες ή χιλιάδες εγκλήματα πολέμου. Αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να τιμωρηθούν και οι ρώσοι εγκληματίες πολέμου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα είναι ποτέ ασφαλείς», δήλωσε ο Κουζάν.