Η πακιστανή Νομπελίστρια Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι επισκέπτεται για πρώτη φορά την πατρίδα της, έξι χρόνια μετά την επίθεση κατά της ζωής της | EPA/MATT DUNHAM
Επικαιρότητα

Η επιστροφή της Μαλάλα στον τόπο του εγκλήματος

Η πακιστανή νομπελίστρια Eιρήνης επέστρεψε στην πατρίδα της, για πρώτη φορά μετά την άγρια επίθεση που είχε δεχτεί από Ταλιμπάν το 2012, επειδή ήταν υπέρμαχος της μόρφωσης των κοριτσιών
Protagon Team

Η Μαλάλα ήταν μόλις 17 ετών όταν το 2014 βραβευόταν με το Νομπέλ Ειρήνης για την επίμονη προσπάθειά της να προωθήσει την εκπαίδευση σε μια χώρα όπως το Πακιστάν, όπου το δικαίωμα στη μόρφωση δεν θεωρείται δεδομένο. Σήμερα, 21 ετών πλέον, επέστρεψε στην πατρίδα της, έξι χρόνια μετά την επίθεση κατά της ζωής της: μασκοφορεμένοι ένοπλοι είχαν σταματήσει τότε το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε και την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Ο πακιστανικός τηλεοπτικός σταθμός Geo Tv μετέδωσε τη σημερινή άφιξή της, αλλά και την αναχώρησή της από το αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ συνοδευόμενη από ισχυρή αστυνομική φρουρά.

Η Μαλάλα είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό προκειμένου να υποβληθεί σε πολλαπλές επεμβάσεις ύστερα από το χτύπημα εναντίον της, το οποίο ανέλαβαν αργότερα οι πακιστανοί Ταλιμπάν. Το φονταμενταλιστικό κίνημα που κατείχε τη γενέτειρα της Μαλάλα στην κοιλάδα Σαβάτ ωσότου απωθήθηκε από στρατό το 2009, είχε κλείσει τα σχολεία θηλέων και κάθε δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση, ήταν κάτι παραπάνω από απαγορευμένο.

Αποδεικνύοντας ότι δεν έχασε ούτε τη δύναμή της, ούτε την αγάπη για την πατρίδα της, η Μαλάλα με ανάρτησή της στο twitter στις 23 Μαρτίου, έγραφε: «Σήμερα θυμάμαι όμορφες στιγμές από την πατρίδα, όταν παίζαμε κρίκετ στις ταράτσες, όταν τραγουδούσαμε τον εθνικό ύμνο στο σχολείο».

Η επίσκεψή της θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται να συναντηθεί με τον πακιστανό πρωθυπουργό Σαχίντ Χακάν Αμπάσι. Για λόγους ασφαλείας, όλες οι λεπτομέρειες του ταξιδιού της κρατήθηκαν μυστικές.

Οι γονείς της νεαρής νομπελίστριας ζουν στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, ενώ η ίδια σπουδάζει οικονομικά, πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει δημιουργήσει το Ταμείο Μαλάλα, υποστηρίζοντας οργανώσεις που στηρίζουν την εκπαίδευση των κοριτσιών σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Συρία, η Ιορδανία, η Νιγηρία και η Κένυα. Μαθήματα επιβίωσης και θάρρους, από ένα κορίτσι που απάντησε στη βία με ένα Νομπέλ Ειρήνης.