Ως μια «πολύ σημαντική επίσκεψη σημειολογικά» αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού έφερε ξανά στο προσκήνιο την κόλαση του πολέμου που βιώνουν οι άνθρωποι στην Ουκρανία –εξάλλου η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας «συνοδεύτηκε» από ρωσική πυραυλική επίθεση, για την οποία έγινε ιδιαίτερος λόγος στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και καταδικάστηκε από τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Δεν έγινε, ωστόσο, το ίδιο στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν την Πέμπτη ότι είναι εντυπωσιακή η αφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης γύρω από το συμβάν με την υπόθεση των Ρώσων στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού. «Ο Μητσοτάκης δεν είναι μόνο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός στην Ελλάδα, είναι και ευρωπαίος πολιτικός αρχηγός και ηγέτης του ΝΑΤΟ. Και από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο-πολύ αναμενόμενο. Από το ΠΑΣΟΚ;» διερωτήθηκαν.
Οντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε το περιστατικό και αρκέστηκε σε μια δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Βούλας Κεχαγιά, που μιλώντας στην ΕΡΑ έκανε λόγο για «απαράδεκτη» ενέργεια, ενώ από το ΠΑΣΟΚ, μόνο ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου έσπευσε να καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα.
Υπάρχει βέβαια και η θέση του ΚΚΕ, το οποίο… καταδίκασε την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, ενώ μίλησε για «ιμπεριαλιστικό πόλεμο» στην Ουκρανία, χωρίς φυσικά να σημειώνει ποιος είναι ο ιμπεριαλιστής (η Ρωσία που εισέβαλε πριν από δύο χρόνια σε ένα ανεξάρτητο κράτος, δεν υπάρχει στην ανακοίνωση του Περισσού).
Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις κατά της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης –την επίθεση επιβεβαίωσε η Μόσχα– στην Οδησσό, όπου βρισκόταν ο κ. Μητσοτάκης, ήταν πολλές από το εξωτερικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις είναι μια υπενθύμιση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση, για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.
Τις ευχαριστίες των ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας, εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη.
Μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία και τόνισε ότι η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ανιστόρητο αναθεωρητισμό.
«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να υπογραμμίσει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».
Η επίθεση στην Οδησσό σήμερα είναι πρώτο θέμα στα ρωσικά πρακτορεία, τα οποία μάλιστα μεταφέρουν μια ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η οποία όμως υπάρχει μόνο σε αυτά και δεν έχει μέχρι στιγμής ανέβει ούτε καν στην ιστοσελίδα του ίδιου του ρωσικού υπουργείου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται «Σήμερα στις 11:40 ώρα Μόσχας, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση υψηλής ακρίβειας σε υπόστεγο στη βιομηχανική περιοχή του λιμανιού της Οδησσού, όπου γίνονται προετοιμασίες για τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».