| Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Μαξίμου: Αυτά συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - Για συμφωνία αξιοποίησης του θετικού μομέντουμ και επανενεργοποίησης των διαύλων επικοινωνίας, κάνει λόγο η επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη για τη συνάντηση του Βίλνιους
Protagon Team

Λίγη ώρα μετά την πρώτη δήλωση Ερντογάν (δείτε κάτω το tweet) για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους και το πρώτο σχόλιο από πηγές της ελληνικής κυβέρνησης (περισσότερα εδώ) για το κλίμα στο οποίο αυτή διεξήχθη, ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για αξιοποίηση του θετικού μομέντουμ και επανενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Γνωστοποιείται εξάλλου η συμφωνία των δύο πλευρών να φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο φθινόπωρο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας