Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε να κατοχυρώσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση στο γαλλικό Σύνταγμα μέχρι το επόμενο έτος, την ώρα που το περιορίζουν σε ΗΠΑ, Πολωνία, Ουγγαρία και άλλες χώρες.
Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει σχέδιο κειμένου στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να καταστεί το δικαίωμα στην άμβλωση συνταγματικό, μέχρι το τέλος του έτους.
«Το 2024, το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν την άμβλωση θα γίνει αμετάκλητο», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ανακοίνωση ακολουθεί την υπόσχεση που είχε δώσει ο Μακρόν στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όταν έγραψε στο Twitter ως απάντηση στην ανατροπή των ομοσπονδιακών δικαιωμάτων στις αμβλώσεις στις ΗΠΑ πέρυσι: «Ενα παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες που βλέπουν σήμερα να παραβιάζεται αυτό το δικαίωμα: Η Γαλλία θα χαράξει στο Σύνταγμά της την ελευθερία των γυναικών να προσφεύγουν στην άμβλωση».
Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την εθνοσυνέλευση τον περασμένο Νοέμβριο, προτού περάσει από τη Γερουσία τον Φεβρουάριο, παρά την αντίθεση των δεξιών κομμάτων, τα οποία υποστήριξαν ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν κινδυνεύει στη Γαλλία.
Η αναθεώρηση του γαλλικού Συντάγματος απαιτεί είτε δημοψήφισμα είτε έγκριση από τουλάχιστον τα τρία πέμπτα των δύο Σωμάτων του κοινοβουλίου.
Για να αποφύγει το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση παρουσίασε το δικό της νομοσχέδιο και όχι αυτό που προέρχεται από τους νομοθέτες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μακρόν μπορεί να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση και των δύο Σωμάτων, κάτι που θα γίνει στο παλάτι των Βερσαλλιών.
Η άμβλωση στη Γαλλία νομιμοποιήθηκε το 1975 και αρκετοί νόμοι που θεσπίστηκαν έκτοτε είχαν στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες για τις αμβλώσεις, ιδίως προστατεύοντας την υγεία και την ανωνυμία των γυναικών, καθώς και ελαφρύνοντας το οικονομικό βάρος της διαδικασίας.
Μια δημοσκόπηση πέρυσι έδειξε ότι το 89% των ερωτηθέντων επιθυμούσε την καλύτερη προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση από το Σύνταγμα.
Προβλέποντας το τέλος της διαδικασίας, η υπουργός Ισότητας, Μπερανζέρ Κουιγιάρ, δήλωσε: «Πρόκειται για μια νίκη για όλες τις γυναίκες και ένα ισχυρό σύμβολο που αποστέλλεται σε άλλες χώρες του κόσμου όπου τα δικαιώματά μας χάνουν έδαφος».
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, 234.000 αμβλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία το 2022.
Αρκετά γαλλικά πολιτικά κόμματα, από τα αριστερά έως τα κεντρώα, άρχισαν να πιέζουν για την εγγραφή του δικαιώματος των αμβλώσεων στο Σύνταγμα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 να ανατρέψει την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973, η οποία αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και τη νομιμοποιούσε σε εθνικό επίπεδο.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατέστησε υποχρεωτική για τις γυναίκες «την ακρόαση του καρδιακού παλμού του εμβρύου» πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση.
Στην Πολωνία, η οποία έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους περί αμβλώσεων στην Ευρώπη, επιτρέποντας τη διακοπή της εγκυμοσύνης μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την υγεία ή τη ζωή της μητέρας, οι περιορισμοί αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω το 2020, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι αμβλώσεις λόγω εμβρυϊκών ελαττωμάτων είναι αντισυνταγματικές.
Στην Ιταλία, αν και η άμβλωση είναι νόμιμη από το 1978, η πρόσβαση στη διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του μεγάλου αριθμού γυναικολόγων που είναι ηθικά αντίθετοι. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία ήρθε στην εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο, τάσσεται κατά των αμβλώσεων, αν και η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι ο νόμος δεν θα αλλάξει.