Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Νέμο, τον φύλακα του Ελιζέ. Ο γάλλος πρόεδρος έγινε φύλακας άγγελος των ζώων της Γαλλίας | REUTERS/Alain Jocard/Pool
Επικαιρότητα

Ο Μακρόν ανέλαβε προσωπικά την προστασία των ζώων

Νόμος... συμμόρφωσης των ανεύθυνων Γάλλων που έχουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 100.000 περιστατικών εγκατάλειψης κατοικιδίων κάθε χρόνο! Απελευθερώνονται τα ζώα των τσίρκων καθώς και των ενυδρείων διασκέδασης
Protagon Team

Μήπως αρέσει στον γάλλο πρόεδρο ο Ιωάννης Πολέμης; Ο ποιητής που έμεινε στην ιστορία της ελληνικής ποίησης για τον τρυφερό ύμνο του στα ζώα: «Ποτέ δε θα πειράξω τα ζώα τα καημένα· μην τάχα σαν εμένα, κι εκείνα δεν πονούν;» Βασικά, δεν είχε γράψει παρά έναν ύμνο στην ανθρωπιά: «Θα τα χαϊδεύω πάντα, προστάτης τους θα γίνω. Ποτέ δεν θα τ’ αφήνω στους δρόμους να πεινούν». Μάλλον ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει διαβάσει ποιήματα της Αθηναϊκής Σχολής, ωστόσο συμφωνεί με τον Πολέμη και ανέλαβε δράση.

Οι Γάλλοι δηλώνουν φιλόζωοι, ωστόσο τα νούμερα αποδεικνύουν το αντίθετο. Ναι μεν στέφονται πρωταθλητές στο «αστικό σπορ» της ιδιοκτησίας ζώων, ωστόσο πρωτεύουν και στην εγκατάλειψή τους – και το φαινόμενο αυτό παροξύνθηκε την περίοδο του lockldown. Οι μισοί Γάλλοι κατέχουν κάποιο ζώο (συνολικά: 12 εκατομμύρια γάτες, 7 εκατομμύρια σκυλιά, ένα εκατομμύριο άλογα, χάμστερ, ινδικά χοιρίδια, κ.ά.), μα είναι και πρωταθλητές Ευρώπης στην εγκατάλειψη, με ρεκόρ τους το «πέταμα στον δρόμο» 100.000 ζώων κάθε χρόνο.

Αντιφατική κατάσταση βέβαια, αλλά μάλλον ευεξήγητη: φαίνεται πως οι αγοραστές των κατοικιδίων δεν κατανοούν ότι τα οικόσιτα ζώα δεν είναι λούτρινα ή κινούμενα σχέδια, ότι ο σκύλος θέλει την πρωινή και τη βραδινή βόλτα του ώστε να ικανοποιήσει τις φυσικές ανάγκες του και ότι η νεαρή γάτα μπορεί εύκολα -για πλάκα- να νευριάσει στις 3 τα ξημερώματα και να νυχιάσει όλα τα έπιπλα του σπιτιού.

Ετσι η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε να φρενάρει την κατάσταση με ένα νομοσχέδιο που κάνει αυστηρότερες τις ποινές κακομεταχείρισης και εγκατάλειψης ζώου. Επίσης, εισάγει ένα είδος πιστοποιητικού κατά τη διαδικασία των αγοραπωλησιών, το οποίο θα αποδεικνύει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου έχει αντίληψη των ευθυνών που αναλαμβάνει. Με το συγκεκριμένο έγγραφο επιδιώκεται ο περιορισμός των παρορμητικών αγορών, αφού σε αυτήν την ανέμελη παρόρμηση οφείλεται και η ανεύθυνη στάση που καταλήγει στην απάνθρωπη εγκατάλειψη του ζώου.

Τσίρκο χωρίς ζώα

Η ποινή για τη θανάτωση ζώου αυξάνεται σε τριετή φυλάκιση, ενώ το σχετικό πρόστιμο μπορεί να σκοτώσει και τον φονιά, αφού φθάνει στις 45.000 ευρώ. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν περιορίζεται – αντιθέτως, εξακολουθεί να περιορίζει τις ελευθερίες των Γάλλων.

Πέρα από τα κατοικίδια που ζουν σε αστικό περιβάλλον, το νομοσχέδιο ασχολείται και με την κακοποίηση των ζώων φάρμας, τσίρκων και ενυδρείων διασκέδασης. Ετσι απελευθερώνονται από τα δεσμά του «μεροκάματου» ελέφαντες, αρκούδες, δελφίνια, φώκιες και φάλαινες.