Ο Μακρόν δεν μπορεί να ακούει υπερβολές και αναπόδεικτες καταγγελίες εις βάρος του κινηματογραφικού ινδάλματός του | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Μακρόν: «Οχι ανθρωποκυνηγητό με θήραμα τον Ντεπαρντιέ»

Ο γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε τον συμπατριώτη του ηθοποιό που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις: «Ισως υπάρχουν θύματα και τα σέβομαι, υπάρχει όμως και το τεκμήριο αθωότητας». Ακολούθησε κύμα αντιδράσεων
Protagon Team

Ισως δεν το περίμεναν όσοι εξύμνησαν τον Μακρόν για το «γονέας 1-2» στη σχολική καταλογογράφηση, και τώρα τους ήρθε η είδηση κατακέφαλα, σαν κεραμίδα: είναι γεγονός ότι ο γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην υπεράσπιση του εαυτού του και συγχρόνως καταδίκασε το «ανθρωποκυνηγητό» τού διάσημου γάλλου ηθοποιού από τις νεοφεμινίστριες του #MeToo και από διαφόρους άλλους, βασικά με μικροπολιτικό κίνητρο. Σε αυτό το φλέγον ζήτημα έριξαν τους προβολείς τους οι New York Times.

Ο Μακρόν τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ του Ντεπαρντιέ –και σχολιάστηκε και αυτός προτού καν κλείσει το στόμα του– αμέσως μετά την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη Γαλλία αυτόν τον μήνα και δείχνει τον Ντεπαρντιέ να χυδαιολογεί «σεξιστικά» κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βόρεια Κορέα το 2018 (δηλαδή έναν χρόνο πριν από το «γονέας 1-2» του Μακρόν).

Τα άκουσε ξανά ο ηθοποιός για όσα είπε στη χώρα τού Κιμ, μάλιστα κάποιοι του πήραν πίσω τα τιμητικά λιλιά που του είχαν δώσει – ακόμη και το παρισινό μουσείο με τα κέρινα αγάλματα απέσυρε το ομοίωμά του και το παράχωσε στην αποθήκη.

Οι ΝΥΤ, τραβώντας το θέμα στα άκρα, έγραψαν ότι ο Μακρόν «καταδίκασε την υπουργό Πολιτισμού του», τη λιβανέζικης καταγωγής Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ, που «δήλωσε αηδιασμένη από τα σχόλια του Ντεπαρντιέ στο ντοκιμαντέρ». Η αλήθεια είναι ότι ο Μακρόν μίλησε για τον Ντεπαρντιέ μετά τη Μαλάκ και είπε απλώς ότι «ο Ντεπαρντιέ κάνει τη Γαλλία υπερήφανη» και κατηγόρησε γενικώς την τρέχουσα «εποχή της καχυποψίας που στρέφεται εναντίον εξεχουσών καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων». Τότε ανέφερε και τα περί «καταδίκης του ανθρωποκυνηγητού». Δήλωσε μάλιστα και «θαυμαστής του Ντεπαρντιέ» και ότι δεν θα του αφαιρέσει το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

«Μπορείτε να κατηγορήσετε κάποιον. Ισως υπάρχουν θύματα και τα σέβομαι, υπάρχει όμως και το τεκμήριο αθωότητας. Θέλω να είναι σε θέση [ο Ντεπαρντιέ] να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του». Υστερα από όλα αυτά ακολούθησαν οι αντιδράσεις των φεμινιστικών ομάδων και άλλων, κυρίως αριστερών πολιτικών, οι οποίοι δήλωσαν «σοκαρισμένοι από τα σχόλια του Μακρόν».

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο προκάτοχος του Μακρόν στην προεδρία, τον επέκρινε ότι επαίνεσε τη δράση του Ντεπαρντιέ αντί να εκφράσει υποστήριξη στα θύματα των καταγγελλομένων σεξουαλικών εγκλημάτων: «Οχι, δεν είμαστε υπερήφανοι για τον Ντεπαρντιέ» είπε ο Ολάντ.

Τα τελευταία χρόνια ο ηθοποιός αντιμετωπίζει συνεχείς καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης. Δεκάδες γυναίκες που έχουν περάσει από τα κινηματογραφικά συνεργεία έχουν πει δημοσίως ότι ο Ντεπαρντιέ έκανε «ακατάλληλα σεξουαλικά σχόλια ή χειρονομίες» κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των φιλμ. Ο ίδιος δεν έχει καταδικαστεί για καμία από αυτές τις κατηγορίες και έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία εις βάρος γυναικών.

«Ποτέ δεν κακοποίησα γυναίκα» έγραψε σε επιστολή του στην εφημερίδα Le Figaro. «Σε όλη μου τη ζωή υπήρξα προκλητικός, εξωστρεφής, μερικές φορές ωμός. Να με συμπαθάτε αν συμπεριφέρομαι σαν παιδί που θέλει να τραβήξει την προσοχή. Δεν είμαι ούτε βιαστής ούτε αρπακτικό».

Το προαναφερθέν ντοκιμαντέρ, σχολίασαν οι ΝΥΤ, «υποδηλώνει ότι τα σεξουαλικά αστεία, τα σχόλια και οι συμπεριφορές του Ντεπαρντιέ στα κινηματογραφικά πλατό ήταν συνηθισμένα και ευρέως γνωστά, αλλά ότι η γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία τα έπαιρνε αψήφιστα».