Ο Μακρόν στη Χάβρη, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας | REUTERS/Benoit Tessier
Επικαιρότητα

Μακρόν: Οι νομικοί και όχι οι πολιτικοί θα απαντήσουν αν υφίσταται γενοκτονία στην Ουκρανία

Ο γάλλος πρόεδρος απέκρουσε τις επικρίσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που τον εγκάλεσε επειδή δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Τζο Μπάιντεν να καταγγείλει τη δράση του ρωσικού στρατού ως «γενοκτονία»
Protagon Team

Οι λέξεις «έχουν νόημα» και στο ερώτημα, αν υφίσταται γενοκτονία στην Ουκρανία, «θα πρέπει να απαντήσουν οι νομικοί και όχι οι πολιτικοί». Αυτό δήλωσε την Πέμπτη, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε από τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επειδή δεν θέλησε να περιγράψει τη ρωσική επίθεση ως «γενοκτονία».

«Η Γαλλία είναι η χώρα που περισσότερο, μεταξύ του 2010 και του 2014, βοήθησε την Ουκρανία να εξοπλιστεί για να αμυνθεί», υπενθύμισε ο Μακρόν τονίζοντας τη σημασία της «αποφυγής της κλιμάκωσης του πολέμου».

«Στείλαμε δικαστές και αστυνομικούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να τεκμηριώσει τα εγκλήματα πολέμου», είπε ακόμα ο Μακρόν.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη ρητορική κλιμάκωση στη διαμάχη με τη Μόσχα και να κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις του αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος περιέγραψε τη δράση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως «γενοκτονία». Τον συγκεκριμένο όρο χρησιμοποίησε και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Ομως ο Μακρόν σημείωσε την Τετάρτη:

«Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βιαιότητα (…) αλλά ταυτόχρονα κοιτάζω τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο για να μπορέσω να σταματήσω αυτόν τον πόλεμο και να ξαναχτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος ότι η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί τον σκοπό».

Ο Ζελένσκι, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των κρατών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας που τον επισκέφτηκαν στο Κίεβο, είπε ότι η άρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να καταγγείλει τη «γενοκτονία» στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό «μας πληγώνει πολύ».

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συζητήσω αυτό το θέμα με τον Εμανουέλ Μακρόν σήμερα. Αν αυτό δεν γίνει σήμερα, τότε αύριο που θα βρει τον χρόνο», πρόσθεσε ενοχλημένος ο ουκρανός πρόεδρος.