Καθόλου δεν χωνεύει τον Μπόρις Τζόνσον ο Εμανουέλ Μακρόν και δεν το κρύβει από τους στενούς συνεργάτες του, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ.
Μάλιστα, εξαιτίας του βρετανού πρωθυπουργού, οι σχέσεις Γαλλίας – Βρετανίας είχαν να χειροτερέψουν τόσο πολύ από τη μάχη του Βατερλό, του 1815, σύμφωνα με την Σιλβί Μπερμάν, πρώην γαλλίδα πρεσβευτή στο Λονδίνο.
Τόσο χάλια φαίνεται πως είναι τα πράγματα, που ο Μακρόν αποκάλεσε τον Τζόνσον «κλόουν» και «άξεστο» μιλώντας στους συνεργάτες του, ανέφερε το γαλλικό περιοδικό πολιτικού περιεχομένου Le Canard enchaîné.
Συγκεκριμένα, ο Μακρόν φέρεται να είπε: «Είναι θλιβερό να βλέπεις έναν κλόουν να ηγείται μιας μεγάλης χώρας με την οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε πάρα πολλά θέματα».
Ο Τζόνσον έχει κάνει επιθετικά σχόλια κατά της γαλλικής κυβέρνησης για μία σειρά από θέματα, όπως το Brexit, ο «πόλεμος των λουκάνικων» και η αλιεία στη Μάγχη, αλλά το πρόσφατο ναυάγιο, με 27 νεκρούς μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις δύο χώρες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, κατά τον Μακρόν.
Ο γάλλος πρόεδρος έγινε έξαλλος όταν είδε σε tweet του Τζόνσον τα βασικά σημεία επιστολής της Ντάουνινγκ Στριτ προς το Μέγαρο των Ηλυσίων, για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην περιοχή, αφού οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο.
«Είχα μία σοβαρή συζήτηση με τον πρωθυπουργό Τζόνσον πριν από δύο ημέρες. Από την πλευρά μου συνεχίζω να το κάνω, όπως κάνω με όλες τις χώρες και όλους τους ηγέτες. Εκπλήσσομαι από μεθόδους όταν αυτές δεν είναι σοβαρές. Δεν επικοινωνούμε ο ένας ηγέτης με τον άλλον σε τέτοια ζητήματα με tweets και επιστολές που κοινοποιούμε δημοσίως. Δεν είμαστε πληροφοριοδότες. Παρακαλώ, παρακαλώ», ανέφερε οργισμένος ο Μακρόν.
Κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Κροατία την επόμενη ημέρα του ναυαγίου, φέρεται να είπε στους συμβούλους του: «Ο Τζόνσον μου μιλά προσγειωμένα, όλα φαίνονται εντάξει και μετά “μας τη φέρνει” με άκομψο τρόπο. Είναι πάντα το ίδιο τσίρκο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μακρόν είπε σε άτομα του στενού κύκλου του ότι ο Τζόνσον απολογήθηκε για το ότι μετέτρεψε την Γαλλία σε αποδιοπομπαίο τράγο για ζητήματα που αφορούν τις μικρές βάρκες στη Μάγχη για το θέμα της αλιείας και τον αποκαλούμενο «πόλεμο των λουκάνικων», αλλά παραδέχθηκε κατ’ ιδίαν στον πρόεδρο ότι έπρεπε να το κάνει αυτό για χάρη της βρετανικής κοινής γνώμης.
Μάλιστα, ο Μακρόν φέρεται να είπε για τον βρετανό πρωθυπουργό: «Κατ’ ιδίαν ζητεί συγγνώμη που φέρεται έτσι, αλλά παραδέχεται ότι πρέπει να λάβει υπόψιν του τη βρετανική κοινή γνώμη πάνω από οτιδήποτε άλλο».
Σχετικά με το Brexit, ο γάλλος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι, «είναι η αρχή του τσίρκου του Τζόνσον. Γρήγορα, κατάλαβε ότι η κατάσταση ήταν καταστροφική για τη Βρετανία. Δεν είχαν βενζίνη στα βενζινάδικα, είχαν ελλείψεις σε πολλά βασικά προϊόντα. Κάνει τον εαυτό να φαίνεται ως θύμα και τη Γαλλία ως τον αποδιοπομπαίο τράγο. Μετατρέπει τις απλές καταστάσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση από τον Μάρτιο».
Πάντως, τα αισθήματα φαίνεται πως είναι αμοιβαία, καθώς ούτε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δεν έκρυψε ότι οι σχέσεις των δύο πολιτικών δεν είναι καλές. Ερωτηθείς αν ο βρετανός πρωθυπουργός και ο γάλλος πρόεδρος είναι φίλοι, απάντησε χαρακτηριστικά: «Εχουν ρωτήσει επανειλημμένα για αυτό τον πρωθυπουργό και έχει μιλήσει για τη στενή του σχέση… τη σχέση εργασίας με τον πρόεδρο Μακρόν».