Ο Μακρόν έσπευσε σε εργατικές περιοχές της βόρειας Γαλλίας, ενώ ακολουθούν η Μιλούζ και το Στρασβούργο όπου ο Μελανσόν πήρε 33% | Lewis Joly/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Μακρόν και Λεπέν αλιεύουν αριστερές ψήφους

Με τη διαφορά να είναι οριακή, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Γαλλίας επιχειρούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους του Ζαν Λικ Μελανσόν, τον οποία η ηγέτης της Ακροδεξιάς αποκάλεσε «προδότη». Στο μεταξύ ο πρόεδρος έλαβε τη δημόσια στήριξη του Σαρκοζί και του Ζοσπέν
Protagon Team

Μπορεί η Μαρίν Λεπέν να κλείσει την «ψαλίδα» με τον Εμανουέλ Μακρόν; Αυτό είναι το ερώτημα που θα απαντηθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ηδη οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ένα θρίλερ: η ακροδεξιά υποψήφια για την γαλλική προεδρία μειώνει την διαφορά απέναντι στον γάλλο πρόεδρο εν όψει της κάλπης της 24ης Απριλίου

Δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionWay-Kea Partners, που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Les Echos και Radio Classique, δείχνει ότι η Λεπέν μειώνει τη διαφορά από τον Μακρόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα, μολονότι και πάλι ο σημερινός ένοικος του Ελιζέ παραμένει επικρατέστερος για τη νίκη, με ένα 54% των ψήφων.

Η ίδια δημοσκόπηση προβλέπει συμμετοχή μειωμένη κατά 1%, στο 70%, από 74,56% που ήταν στις τελευταίες προεδρικές του 2017 και η οποία ήταν ήδη η χαμηλότερη από το 1969.

Ο Μακρόν έσπευσε τη Δευτέρα να ξεκινήσει (επιτέλους) μια προεκλογική εκτστρατεία, καθώς πριν τον α’ γύρο ουσιαστικά το ενδιαφέρον του ήταν στη διεθνή επικαιρότητα και στο Ουκρανικό και όχι στον μέσο ψηφοφόρο που πλήτετται από την ακρίβεια, γεγονός που θεωρείται ότι το πλήρωσε στην κάλπη με ένα ποσοστό στο 27,85% (έναντι 23,15% της Λεπέν και 21,95% του Ζαν Λικ Μελανσόν), σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Μάλιστα ο Μακρόν έσπευσε να βρεθεί στο Καρβέν, στο Ο ντε Φρανς, στον γαλλικό Bορρά, όπου η Λεπέν σάρωσε και ο ίδιος κατετάγη τρίτος πίσω και από τον Μελανσόν.

Ο Μακρόν με νέους στο Καρβέν (REUTERS/Benoit Tessier/Pool)

Σε ζωντανή συνέντευξη που οργάνωσε γαλλικό κανάλι σε καφενείο της περιοχής, ο Μακρόν εμφανίστηκε στα πολιτικά ζητήματα ενωτικός και ανοικτός σε συνεργασίες, ενώ στα κοινωνικά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να βάλει νερό στο κρασί του, όπως για παράδειγμα στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον στην ηλικία των 65 ετών, χωρίς να αποκλείσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του θέματος.

Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση του για μια έστω και σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης –στα 64 έτη– αυτό θα σημάνει εξασθένηση των σημερινών συντάξεων, που κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να είναι μικρότερες των 1.100 ευρώ, αλλά και επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος με χρέη που, όπως είπε, θα ξεπληρώσει η επόμενη γενιά. Θέλοντας επίσης εμφανώς να απευθυνθεί στο γαλλικό αριστερό ακροατήριο, ο Μακρόν έκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, βάσει του οποίου οι εργάτες μιας επιχείρησης θα βλέπουν, όπως και οι μέτοχοι, τα εισοδήματά τους να αυξάνονται «όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά».

Αναφερόμενος επίσης στο ασφαλιστικό σύστημα της Γαλλίας το χαρακτήρισε θησαυρό που δημιούργησαν κατά το παρελθόν «γκωλικοί και κομμουνιστές».

Είναι σαφές ότι ο Μακρόν ψάχνει τις ψήφους που του απομένουν για την επανεκλογή στους ψηφοφόρους του Μελανσόν, ο οποίος ζήτησε τρεις φορές να μη δοθεί ψήφος στη Λεπέν, αλλά είναι άγνωστο τι θα κάνουν οι οπαδοί του –οι οποίοι συχνά και συστηματικά την τελευταία πενταετία (βλέπε Κίτρινα Γιλέκα) βρέθηκαν στους δρόμους απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές του Ελιζέ. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμενόταν να επισκεφτεί τη Μιλούζ και το Στρασβούργο, δύο πόλεις στις οποίες ήρθε πρώτος στις 10 Απριλίου ο Μελανσόν, συγκεντρώνοντας το 35-36% των ψήφων (έναντι του 21,95% που έλαβε σε εθνικό επίπεδο).

Από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων αλιεύει ψήφους και η Μαρίν Λεπέν.

Ηδη από το βράδυ της Κυριακής κάλεσε τους ψηφοφόρους της Δεξιάς, όπως και της Αριστεράς, να «ενωθούν μαζί της», πλέκοντας το εγκώμιο ενός σχεδίου «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «προστασίας». Και τη Δευτέρα πήγε στο Σουσί, περιοχή με καλλιέργειες σιταριού, θέλοντας να καταδείξει το ότι ενδιαφέρεται για το ψωμί των Γάλλων.

Η Λεπέν με σέλφι και φόντο σιλό δημητριακών (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Η κόρη του ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν δημοσιοποίησε μια νέα πολύ αυστηρή προεκλογική αφίσα με την επιγραφή «για όλους τους Γάλλους», συνεχίζοντας έτσι να «γυαλίζει» τη δημόσια εικόνα της.

Η υποψήφια, η οποία υποστηρίζει τη διατήρηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, θέλει να προχωρήσει σε μια βαθιά μεταρρύθμιση των θεσμών μέσω δημοψηφισμάτων και να εγγράψει στο Σύνταγμα την «εθνική προτεραιότητα» ώστε να επιτρέπεται «μόνο στους Γάλλους» να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα κοινωνικά επιδόματα.

Θέλει επίσης να απαγορεύσει τη μαντίλα στο δημόσιο χώρο και να τιμωρεί με «πρόστιμο» τους παραβάτες.

Η Λεπέν κατήγγειλε μάλιστα «προδοσία» του Μελανσόν, ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας», έναντι των ψηφοφόρων του, τους οποίους κάλεσε να μην δώσουν στο δεύτερο γύρο ούτε μία ψήφο στην ακροδεξιά υποψήφια, τη στιγμή που, σύμφωνα με την ίδια, ο Εμανουέλ Μακρόν εφάρμοσε «μια βίαια αντικοινωνική πολιτική».

«Λέω στους ψηφοφόρους του Ζαν Λικ Μελανσόν, γίνετε αληθινά ανυπότακτοι, (…) μην πάτε να σώσετε το κεφάλι του Εμανουέλ Μακρόν», είπε μιλώντας στο κανάλι LCI ο εκπρόσωπος της υποψηφίας Σεμπαστιάν Σενί.

Στήριξη Σαρκοζί σε Μακρόν

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε τη στήριξή του προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ ότι διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία καθώς αντιμετωπίζουμε μια βαθιά παγκόσμια κρίση, πιο σύνθετη από ποτέ», ανέφερε ο Σαρκοζί σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επικαλούμενος «την πίστη στις αξίες της δημοκρατικής Δεξιάς», ο Σαρκοζί αναφέρθηκε επίσης στην «σαφή ευρωπαϊκή δέσμευση» του προέδρου. Πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Σαρκοζί δεν είχε προσφέρει τη στήριξή του στην υποψήφια της δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, η οποία εξασφάλισε το 4,78% των ψήφων.

Τον Μακρόν στήριξε δημόσια και ο πρώην πρωθυπουργός (1997 – 2002) και γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας επί Μιτεράν, ο Λιονέλ Ζοσπέν. Τη Δευτέρα, εξάλλου, και ο Μπερνάρ Καζνέβ, πρώην πρωθυπουργός σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε επίσης ότι θα ψηφίσει τον Εμανουέλ Μακρόν.