Γάλλοι σε διαδήλωση της Δευτέρας του Πάσχα: ξεκαρδίζονται με τον συνάδελφό τους που ντύθηκε Λουδοβίκος φορώντας μάσκα με το πρόσωπο του Μακρόν | REUTERS/Stephanie Lecocq
Επικαιρότητα

Μακρόν και Κινέζοι καταρτίζουν «μυστικό σχέδιο» για την Ουκρανία;

Ενώ το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις συγκλονίζονται από τις διαδηλώσεις, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο της Γαλλίας να προωθεί από κοινού με την Κίνα αλλά ερήμην του Κιέβου ειρηνευτικό πρότζεκτ. Ανακοινώνει πρωτοβουλίες μόνο και μόνο για την εικόνα του, λένε οι κυνικοί
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εργάζεται μαζί με την Κίνα σε ένα μυστικό σχέδιο με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – αυτό έγραψε το βρετανικό μέσο Telegraph επικαλούμενο διάφορα δημοσιεύματα. Προσέθεσε κιόλας ότι, βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες θα αρχίσουν «μέχρι το καλοκαίρι», δηλαδή εντός του Μαΐου, «εφ όσον όλα πάνε καλά». (Στην ίδια τη Γαλλία, πάντως, τα πράγματα… δεν πάνε καλά, αφού οι διαδηλώσεις κατά του νέου Ασφαλιστικού συνεχίζονται με αμείωτο δυναμισμό.)

Κατά τους Βρετανούς, ο Μακρόν διέταξε τον σύμβουλό του επί διεθνών θεμάτων Εμανουέλ Μπον να συνεργαστεί με τον Γουάνγκ Γι, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας και μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών της, ώστε να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικώς ως βάση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, οι Βρετανοί ερμήνευσαν την υποτιθέμενη διπλωματική κινητικότητα περί το Ουκρανικό με το δικό τους πνεύμα: «Οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθούν από πολλά πράγματα, σίγουρα και από την επιτυχία της εαρινής επίθεσης που θα φέρει το Κίεβο σε θέση ισχύος στην τράπεζα των εν λόγω διαπραγματεύσεων». Ηταν ένα έμμεσο σχόλιο ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο λαμβάνοντας πρωτοβουλίες.

Η γαλλική πλευρά έχει περιοριστεί στην άνευ λοιπών πληροφοριών επιβεβαίωση του σχεδίου και στη συνακόλουθη διαβεβαίωση ότι οι σύμμαχοι της Γαλλίας έχουν ενημερωθεί για τη γαλλική πρωτοβουλία. Αντιθέτως, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ περί σινο-γαλλικού σχεδίου. Οι Βρετανοί σημείωσαν με νόημα ότι «παραμένει ασαφές και αν το σχέδιο  του Μακρόν έχει λάβει την έγκριση του Κιέβου»…

Μιάμιση ώρα τηλεφώνημα

Το Μεγάλο Σάββατο το προεδρικό γραφείο ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  «τα επόμενα βήματα όσον αφορά τη διοργάνωση κάποιας συνόδου για την ειρήνη», όμως ο Ζελένσκι είπε ότι για μιάμιση ώρα συζήτησε με τον Μακρόν «τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Κίνα». Ούτε αυτός επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες, έστω και για το ταξίδι του Μακρόν.

Η Telegraph, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, έγραψε ότι ο Μακρόν υλοποιεί αυτό που είχε πει στην Κίνα, ότι θέλει να τη δεσμεύσει σε κινήσεις εποικοδομητικού χαρακτήρα. Από πλευράς του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει δει γαλλικά σχέδια περί ειρηνευτικής συμφωνίας, όμως εξεθείασε ως «αξιοπρόσεχτες» τις «προσπάθειες της Βραζιλίας να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Αυτό, πέρα από ρωσικό καρφί για τη Γαλλία, ήταν και απονομή ευσήμων στη Βραζιλία: το βρετανικό μέσο υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα του Πάσχα οι ΗΠΑ αντέδρασαν και επέκριναν τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επειδή δήλωσε ότι η Δύση ενεθάρρυνε τον πόλεμο στην Ουκρανία εξοπλίζοντας τον Ζελένσκι.

Ολα αυτά συμβαίνουν, σχολίασαν οι Βρετανοί, ενώ στις Βρυξέλλες όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολιτικοί παραπονούνται ότι ο Μακρόν ενδιαφέρεται περισσότερο να προωθήσει την προσωπική ατζέντα του παρά να στηρίξει συμμαχικές χώρες όπως η Ουκρανία: ο Μακρόν επιχείρησε να πείσει τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να συνομιλήσει με τον Ζελένσκι, όμως δεν κατάφερε τίποτα.

«Οι γνωρίζοντες», σχολίασαν ξανά οι Βρετανοί, «πιστεύουν ότι ο Μακρόν ελπίζει ότι θα αναδειχθεί σε ισχυρό διεθνή παίκτη διά των πρωτοβουλιών του». Στην πραγματικότητα, όμως, «οι περισσότεροι παραμένουν δύσπιστοι ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμεύσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος, δεδομένης της ‘‘άνευ ορίων φιλίας’’ της με τη Ρωσία».