Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν το μόνο σημείο στο οποίο διαπιστώθηκε μια κατ’ αρχήν συμφωνία του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν. Από εκεί και πέρα, το ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, το βράδυ της Τετάρτης, έμοιαζε περισσότερο με μια θυελλώδη σύγκρουση.
Ο Μακρόν τόνισε ιδιαίτερα το δάνειο που έχει λάβει η ακροδεξιά πολιτικός από ρωσική τράπεζα η οποία, όπως τόνισε επανειλημμένα ο αντίπαλός της «είναι πολύ κοντά στο Κρεμλίνο» γεγονός που, όπως υποστήριξε, την καθιστά εξαρτώμενη από τη Μόσχα. «Δεν μπορείτε να υπεραμυνθείτε των γαλλικών συμφερόντων γιατί τα συμφέροντά σας είναι κοινά με εκείνων που είναι κοντά στο Κρεμλίνο. Δεν υπάρχει ανεξαρτησία. Υπάρχουν πολλές επιλογές σας που εξηγούνται από αυτήν την εξάρτηση» τόνισε ο Μακρόν με την Λεπέν να απαντά πως εκείνη την εποχή δεν της έδιναν δάνειο οι γαλλικές τράπεζες.
Σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον του Κρεμλίνου, η Λεπέν είπε πως είναι σύμφωνη, ωστόσο υποστήριξε πως μετά τις προεδρικές εκλογές θα δρομολογηθεί απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου κι αυτό «θα έχει κατακλυσμιαίες επιπτώσεις για πολίτες και επιχειρήσεις». Η ίδια εξέφρασε την άποψη πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα πλήξει τη Ρωσία, αντιθέτως θα είναι «χαρακίρι» για τη Γαλλία.
Ο Μακρόν, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε της στάσης που ακολουθεί η Δύση απέναντι στη Ρωσία. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον βηματισμό με τους συμμάχους μας και να προσθέσουμε σε αυτό και άλλες χώρες. Μιλώ καθημερινά με τις χώρες του Κόλπου, με την Ινδία και άλλες», πρόσθεσε.
Η Ευρώπη
Για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη θέση της Γαλλίας σε αυτήν, ο Μακρόν επανέλαβε την θέση του υπέρ της ΕΕ και τόνισε ιδιαίτερα την πίστη του στις δυνατότητες του γαλλογερμανικού άξονα. Μάλιστα, έθιξε δύο φορές το θέμα της αμοιβαιοποίησης του χρέους στο πλαίσιο μιας «Ευρώπης της αλληλεγγύης».
Αντίθετα, η Λεπέν, όσο κι αν προσπάθησε να «στρογγυλέψει τις γωνίες» των απόψεών της, τάχθηκε υπέρ ενός διαφορετικού μοντέλου το οποίο τιτλοφόρησε «Ευρώπη των εθνών», δίνοντας «προτεραιότητα στα συμφέροντα της Γαλλίας», όπως είπε. Ωστόσο, αυτό που περιέγραψε ειδικά σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελεύθερης αγοράς και της μετακίνησης, κάτι που υπογράμμισε ο αντίπαλός της.
«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός λαός, άρα δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία. Θέλετε να αλλάξετε τη γαλλική κυριαρχία με την ευρωπαϊκή» ήταν η απάντηση της Λεπέν, φράση η οποία συμπυκνώνει εν πολλοίς τις αντιευρωπαϊκές της απόψεις… «Δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» σχολίασε ο Μακρόν και υποστήριξε ότι μιλώντας για μια «Ευρώπη των εθνών», η Λεπέν εννοεί «την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη».
Οικονομία, πανδημία και περιβάλλον
Στα ζητήματα «εσωτερικής κατανάλωσης» ο Μακρόν υποστήριξε την πολιτική του και την επιλογή στήριξης των οικονομικά αδύναμων με κουπόνι, ενώ η Λεπέν υποσχέθηκε ό,τι θα ήθελε να ακούσει ο μέσος πολίτης, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε όλον τον κόσμο. Αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων. Παρότι, βεβαίως, όταν προκλήθηκε να εξηγήσει πως θα το καταφέρει, δεν είχε συγκεκριμένες απαντήσεις. Μίλησε γενικά για «οικονομικό πατριωτισμό» για «γαλλικά προϊόντα στα εστιατόρια» και υπερασπίστηκε το ντόπιο ζωικό κεφάλαιο μιλώντας για ζώα που γεννιούνται στη Γαλλία και… ταλαιπωρούνται όταν μεταφέρονται αλλού για σφαγή.
Η ακροδεξιά πολιτικός χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι, αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών». Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».
Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο (…) Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε. «Δεν είμαι τόσο σκληρός για να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν, θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο «πράσινο πακέτο» και στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη και στη γαλλική βιομηχανία, όπως τόνισε, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αιολικά πάρκα τα οποία η Λεπέν αντιστρατεύεται με σθένος. Η ίδια απάντησε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος ενσαρκώνει «την τιμωρητική οικολογία» η οποία είναι «βίαιη για τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα» και υποστήριξε ότι «πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αναποτελεσματικές επειδή είναι… διακοπτόμενες» (η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό συνεχώς).