Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει την Πέμπτη τις βασικές αρχές της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ | REUTERS/Sarah Meyssonnier
Επικαιρότητα

Μακρόν για τον «πολιτικά ορθό» κώδικα της ΕΕ: Μα τι ανοησίες είναι αυτές!

Ο γάλλος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στην Κομισιόν να μην υπαγορεύει στους Ευρωπαίους πώς να μιλούν, ώστε να μην χάσει η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης την υποστήριξη των πολιτών
Protagon Team

Μετά τον πάπα Φραγκίσκο, που τα… έψαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεση να καταργήσει την χρήση της λέξης «Χριστούγεννα», σειρά είχε ο Εμανουέλ Μακρόν, να κατακρίνει την ροπή της προς τις πολιτικά ορθές εκφράσεις.

«Καλές Γιορτές» αντί για «καλά Χριστούγεννα», «αγαπητοί συνάδελφοι» αντί για «κυρίες και κύριοι», «μα τι ανοησίες είναι αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ.

Ο Μακρόν αναφερόταν στην «πέτρα του σκανδάλου», έναν 32σέλιδο κώδικα εσωτερικής επικοινωνίας που συνέταξε το γραφείο της επιτρόπου για την Ισότητα, Ελενα Ντάλι, και είχε στόχο τη χρήση γλώσσας που δεν προσβάλει μειονότητες στην ΕΕ.

Ομως, η επίτροπος δέχθηκε σωρεία επικρίσεων, από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος και διάφορες χώρες, και αναγκάστηκε να τον αποσύρει, λέγοντας ότι θα επανέλθει με τη διορθωμένη εκδοχή του.

Οπως ανέφερε η Telegraph, στην ομιλία του, ο κεντρώος Μακρόν -που θέλει να προσελκύσει ψηφοφόρους της Δεξιάς, καθώς, εκτός των άλλων, έχει τρεις αντιπάλους από αυτόν τον ευρύτερο χώρο στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης- τόνισε ότι η γαλλική προεδρία της ΕΕ, από την 1η Ιανουαρίου του 2022, θα εστιάσει στην ανόρθωση, την ισχύ και την διατήρηση της ένωσης του μπλοκ.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως ο συντονισμός των εμβολιασμών, η τεχνολογία και τα σχέδια οικονομικής ανόρθωσης από την πανδημία, αλλά προειδοποίησε ότι η Κομισιόν κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της «αν αρχίσει να λέει στον κόσμο πώς να μιλάει».

«Μία Ευρώπη που έρχεται να εξηγήσει στους πολίτες τι λέξεις πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιούν, δεν είναι μία Ευρώπη την οποία στηρίζω πλήρως. Αυτές είναι ανοησίες», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Στο επίμαχο έγγραφο, αναφερόταν ότι καθώς πλέον δεν είναι όλοι χριστιανοί στην ΕΕ, θα πρέπει να αποφεύγεται η λέξη «Χριστούγεννα» και να χρησιμοποιείται το «Γιορτές», ενώ περιείχε αντίστοιχες παραινέσεις για τη χρήση εκφράσεων ουδέτερου φύλου, όπου αυτό είναι δυνατόν, όπως για παράδειγμα, το «αγαπητοί συνάδελφοι» (στα αγγλικά δεν προσδιορίζεται το φύλο) στη θέση του «κυρίες και κύριοι».

Η γαλλική κυβέρνηση έχει αναθέσει στον υπουργό Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, να βάλει φρένο στη λεγόμενη «κουλτούρα της ακύρωσης», η οποία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους επικριτές της, επιχειρεί «να αλλάξει την ιστορία» και βρίσκει φανατικούς υποστηρικτές κυρίως ανάμεσα στους νέους. Παράδειγμα είναι η καταστροφή αγαλμάτων προσωπικοτήτων, που σήμερα θεωρούνται αμφισβητούμενες.

Για αυτόν τον λόγο, ο Μπλανκέρ ίδρυσε μία δεξαμενή σκέψης, τον Οκτώβριο, με την ονομασία «το Εργαστήριο της Δημοκρατίας».

Στην ομιλία του, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η αίσθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας έχει εξασθενήσει στη Γαλλία και άλλες χώρες και ότι «όταν δυσκολεύουν τα πράγματα, ο κόσμος λέει, “φταίει η Ευρώπη”».

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο ανακηρύχθηκε υποψήφια των Ρεπουμπλικανών η Βαλερί Πεκρές και ο Ερίκ Ζεμούρ έκανε την πρώτη του προεκλογική ομιλία, ο Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η Πεκρές και η Μαρί Λεπέν θα κονταροχτυπηθούν στον πρώτο γύρο και αν κερδίσει η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, θα χάσει στον δεύτερο γύρο από τον Μακρόν, με μόλις 52% έναντι 48%.

Ισως πλέον ο γάλλος πρόεδρος υποχρεωθεί να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε, για να μην αφήσει τους τρεις υποψήφιους από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς να θέσουν τον τόνο της προεκλογικής περιόδου.