15 Ιανουαρίου: ο Εμανουέλ Μακρόν «ψέλνει τα κάλαντα» και δη στα «γαλλικά» στην παραδημοσιογραφία των σόσιαλ μίντια  | Yoan Valat/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Μακρόν: έπαινοι για τα media, μομφή στα social media

Η επαγγελματική δημοσιογραφία επιβίωσε με τους κανόνες, είπε ο γάλλος πρόεδρος, και με αυτούς θα επιβιώσει και στην εποχή της παραπληροφόρησης. Τα προεδρικά… κάλαντα άκουσαν οι κανονικοί δημοσιογράφοι, όμως προορίζονταν για τους ερασιτέχνες του Διαδικτύου
Protagon Team

Πιθανότατα αντιδημοφιλή αλλά αντικειμενικώς δίκαιη κριτική άσκησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους εκατομμύρια «συντάκτες» (και «αρχισυντάκτες», «διευθυντές», «εκδότες») του αχαλίνωτου κόσμου του Διαδικτύου οι οποίοι επιδίδονται καθημερινώς σε αντιποίηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και, φυσικά, διαβάζονται από κοινό που σταμάτησε προ πολλού να αγοράζει εφημερίδα – αν αγόραζε ποτέ.

Ο Μακρόν μίλησε για τον ανθρώπινο τύπο του 21ου αιώνα που, συμμετέχοντας στην έκρηξη των σόσιαλ μίντια, δημοσιοποιεί γνώμη χωρίς γνώση και απόγνωση χωρίς επίγνωση, επιχειρώντας να υποκαταστήσει τον παραδοσιακό δημοσιογράφο στο ρεπορτάζ, στη μετάδοση της πληροφορίας και στην αρθρογραφία.

Ο ψευδοσυντάκτης παράγει «σχολιογραφία» (μπουρδολογία συνήθως) προκατειλημμένη, εμπαθή, υβριστική κ.λπ., αλλά και αποτελέσματα τα οποία, ενίοτε, εμπίπτουν τόσο στην αρμοδιότητα του εισαγγελέως όσο και σε εκείνη του ψυχιάτρου.

«Η κοινωνία των σχολίων δεν είναι η κοινωνία της πληροφορίας» είπε ο γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του γαλλικού και διεθνούς Τύπου σε ένα μίτινγκ στο Ελιζέ.

Και θύμισε ότι κατά τη διάρκεια των μαζικών διαμαρτυριών στη Γαλλία (διαμαρτυρίες νέου τύπου, στις οποίες πρωταγωνίστησαν διεκδικώντας ένα κάποιο πολιτικό στίγμα πρωτοφανέρωτες δυνάμεις, χαοτικές, όπως τα Κίτρινα Γιλέκα), ο πολλαπλασιασμός των «ακτιβιστών» κατέστη γεγονός και λόγω της επιρροής του Twitter και του Facebook: σε αυτά τα σόσιαλ μίντια κυκλοφορούσαν και κοπιάρονταν εξακολουθητικώς φωτογραφίες από συγκρούσεις πολιτών με την  αστυνομία – με τα ανάλογα σχόλια, φυσικά.

Ποιος, πού, πότε και πώς

«Αν κάποιος περιδιαβαίνει στους δρόμους και μπορεί να παίζει τον δημοσιογράφο με το κινητό του χωρίς να γνωρίζει το ‘ποιος, πότε και πώς’, τότε δεν θα υπάρχει πλέον δημοσιογράφος» είπε ο Μακρόν αναφερόμενος στα στοιχειώδη της δημοσιογραφικής ρουτίνας – στους απαράβατους επαγγελματικούς όρους δηλαδή, που τους διδάσκουν οι πανεπιστημιακές σχολές στους φοιτητές δημοσιογραφίας και κατόπιν, όπως συνέβαινε πάντα, η εργασιακή τριβή στην εφημερίδα ή σε οποιοδήποτε άλλο επαγγελματικό ειδησεογραφικό μέσο.

Κίτρινο το εξυπνακίστικο ύφος, Γιλέκο η απολιτική ιδεολογία: κιτρινογιλεκάς περιφέρει πασίχαρος στους παρισινούς δρόμους μία απομίμηση της γερμανικής πολεμικής σημαίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας αντικαταστήσει τον αγκυλωτό σταυρό με το πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια στιγμή δίπλα στον «διαδηλωτή» αυτόν ξεδιπλωνόταν πορεία διαμαρτυρίας κατά των τελευταίων ασφαλιστικών ρυθμίσεων της γαλλικής κυβέρνησης (EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Ο γάλλος πρόεδρος είπε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι το δημοσιογραφικό επάγγελμα επιβίωσε χάρη σε αυτούς τους όρους και περιορισμούς: «Αφαιρέστε το πλαίσιο των κανόνων και, λυπάμαι που σας το λέω, καμία εφημερίδα δεν θα εξακολουθήσει να υπάρχει».

Ο Μακρόν δέχθηκε τους δημοσιογράφους, όπως έγραψε η Corriere della Sera, στο προεδρικό μέγαρο για να τους ευχηθεί επί τη ενάρξει του νέου έτους.