Ο Μιτς ΜακΚόνελ μιλά στη Γερουσία αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας | U.S. Senate TV/Handout via Reuters
Επικαιρότητα

ΜακΚόνελ: Πρώτα αθώωσε τον Τραμπ, μετά τον κεραυνοβόλησε για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία χρησιμοποίησε τη δικαιολογία ότι ήταν αντισυνταγματική η δίκη, ενώ ο ίδιος είναι που καθυστέρησε την έναρξή της για μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν ώστε να τη θεωρήσει... αντισυνταγματική
Protagon Team

Αφού πρώτα ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη στη Γερουσία, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, Μιτς ΜακΚόνελ, κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο ότι αυτός ήταν «υπεύθυνος» για τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία, πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι, στην πραγματικότητα και ηθικά, υπεύθυνος ότι προκάλεσε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας», της 6ης Ιανουαρίου, δήλωσε ο γερουσιαστής, ο οποίος αιτιολόγησε την ψήφο του υπέρ της αθώωσης του Τραμπ λέγοντας πως είναι αντισυνταγματικό να καταδικαστεί ο Τραμπ για ανάρμοστη συμπεριφορά τώρα που έληξε η θητεία του και είναι απλός πολίτης.

«Οι άνθρωποι που εισέβαλαν σε αυτό το κτίριο πίστεψαν ότι ενεργούσαν σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις οδηγίες του προέδρου τους», είπε ο ΜακΚόνελ.

Είπε ακόμα πως ο Τραμπ ενορχήστρωσε «ένα εντεινόμενο κρεσέντο θεωριών συνωμοσίας» και πως ο πρώην πρόεδρος ήταν «αποφασισμένος είτε να ανατρέψει την απόφαση των ψηφοφόρων ή διαφορετικά να πυρπολήσει τους θεσμούς μας φεύγοντας».

«Ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να είναι υπόλογος για ό,τι έκανε στη διάρκεια της θητείας του και ως κανονικός πολίτης», είπε ο ΜακΚόνελ. «Δεν τη γλίτωσε από τίποτε. Ακόμα».

Στη συνέχεια, η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιτέθηκε εναντίον του ΜακΚόνελ, καθώς αυτός ήταν η αιτία που η δίκη δεν ξεκίνησε ενώ ήταν ακόμα πρόεδρος ο Τραμπ. Με δική του απόφαση, η Γερουσία αρνήθηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Η ίδια επαίνεσε τους επτά Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ψήφισαν εναντίον του Τραμπ και κατηγόρησε τους υπόλοιπους ότι είναι δειλοί: «Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία του έθνους ως μία από τις πιο σκοτεινές και πιο ατιμωτικές. Ο όχλος φώναζε “κρεμάστε τον Μάικ Πενς” και αυτοί τον αθώωσαν. Γιατί; Δεν ξέρω, ίσως γιατί δεν μπορούν να βρουν άλλη δουλειά. Τι είναι πιο σημαντικό για όλους εμάς; Η πολιτική μας επιβίωση ή το Σύνταγμα, το οποίο παίρνουμε όρκο να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε;», είπε χαρακτηριστικά.