Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά, από τις δύο επιθέσεις που έγιναν έξω από δύο μπαρ με ναργιλέδες, στο Χανάου της Γερμανίας, κοντά στη Φρανκφούρτη, το βράδυ της Τετάρτης.
Ο δράστης πυροβόλησε κατά των θυμάτων, θαμώνες και εργαζόμενοι, που στέκονταν έξω από τα μπαρ, μέσα από αυτοκίνητο που περνούσε έξω από τα δύο μαγαζιά.
Αργότερα, ο 43χρονος ύποπτος για τη διάπραξη των επιθέσεων βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του, μαζί με την 72χρονη μητέρα του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Σύμφωνα με την Bild, ήταν ακροδεξιός και στο σπίτι του βρέθηκαν 24σέλιδη επιστολή και βίντεο στα οποία αναφέρει τα σχέδιά του.
Αργότερα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι «οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέλαβαν την έρευνα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε «ακροδεξιό, ακραίο παρελθόν».
Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Εσσης, Πέτερ Μπόιτ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το κίνητρο του δράστη ήταν ρατσιστικό.
Στο ίδιο σπίτι βρέθηκε άλλο ένα πτώμα, το οποίο αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν πως ανήκει στη μητέρα του.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως υπήρχαν και άλλοι δράστες», ανέφερε η γερμανική αστυνομία στο Twitter.
Τι συνέβη
Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο πριν από τις 22:00 (τοπική ώρα), άνδρες που βρίσκονταν έξω από μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο της πόλης έγιναν στόχος πυρών από διερχόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, πιθανότατα κουρδικής καταγωγής.
Λίγη ώρα αργότερα, πανομοιότυπη επίθεση δέχθηκαν θαμώνες άλλου παρόμοιου μπαρ και σκοτώθηκαν τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα.
Το πρωί της Πέμπτης, ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας στους εννέα τον αριθμό των νεκρών από τα πυρά του δράστη.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν επίσης ένα αυτοκίνητο με πυρομαχικά και γεμιστήρες στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Ο ύποπτος, κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν Γερμανός και είχε άδεια κυνηγιού.
Η Αστυνομία οδηγήθηκε στον δράστη από τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, μέσα από το οποίο πυροβολούσε τα θύματά του. Το αυτοκίνητο βρέθηκε παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του.
Ακροδεξιός ο δράστης
Οπως ανέφερε την Πέμπτη, η γερμανική εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο φερόμενος ως δράστης εξέφρασε ακροδεξιές απόψεις σε 24σέλιδη επιστολή του που βρέθηκε στο σπίτι του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δράστης ονομάζεται Τομπίας Ρ. και έχει αφήσει, επίσης, βίντεο στα οποία προαναγγέλλει τις επιθέσεις.
Στην επιστολή του ο Τομπίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να εξοντωθούν κάποιοι λαοί», η απέλαση των οποίων από τη Γερμανία δεν είναι πλέον εφικτή.
Εκανε επίσης λόγο για μυστικές υπηρεσίες και θεωρίες συνωμοσίας και τόνιζε ότι αισθανόταν ότι τον παρακολουθούσαν και ότι βρισκόταν διαρκώς υπό διωγμό.
Σε βίντεο που είχε ανεβάσει πριν λίγες ημέρες στο YouTube, απευθυνόταν σε Αμερικανούς και ισχυριζόταν ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπου βασανίζονται και σκοτώνονται παιδιά και λατρεύεται ο σατανάς. Καλούσε επίσης τους αμερικανούς πολίτες «να ξυπνήσουν» και «να πολεμήσουν τώρα».
Το βίντεο κατέβηκε μετά τις επιθέσεις.
Αντιδράσεις από γερμανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους
Για «αληθινό σενάριο φρίκης» μίλησε η συντηρητική βουλευτής της περιφέρειας Κάτια Λάικερτ, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Χανάου Κλάους Καμίνσκι μίλησε για «φοβερή νύχτα, που θα μας στοιχειώνει για πάρα πολύ καιρό» και προέτρεψε τους πάντες να αποφεύγουν τη «σεναριολογία» και τους κατοίκους να δείξουν «σύνεση».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ανήρτησε στο Twitter: «Οι σκέψεις μας σήμερα το πρωί είναι με τους ανθρώπους στο Χανάου όπου διαπράχθηκε ένα φρικτό έγκλημα. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που επηρεάστηκαν, οι οποίες θρηνούν τον χαμό των συγγενών τους», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, ενώ ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένη».
«Σήμερα το πρωί με πολλή θλίψη σκέφτομαι τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους απευθύνω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια. Σήμερα μοιραζόμαστε το πένθος σας», έγραψε στο Twitter η πρώην υπουργός Αμυνας της Γερμανίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τις επιθέσεις τραγωδία, λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο και τους ευρωπαίους εταίρους της στις Βρυξέλλες.
«Η παράλογη απώλεια ανθρώπινων ζωών αποτελεί τραγωδία, ανεξαρτήτως του πού συμβαίνει», έγραψε στο Twitter o Μισέλ. «Μετά τη φοβερή επίθεση, οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στο Χανάου».
«Σοκαρισμένος και βαθιά λυπημένος από τη φρίκη των επιθέσεων», δήλωσε και ο Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είμαστε ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή μίσους και βίας».
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «απέραντη θλίψη» του και την «πλήρη υποστήριξη προς τη Γερμανία μπροστά σ’ αυτή την τραγική επίθεση. Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στα θύματα και στις πενθούσες οικογένειες. Είμαι στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ σ’ αυτή τη μάχη για τις αξίες μας και την προστασία των δημοκρατιών μας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας της Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπάκ ζήτησε «αποφασιστικό αγώνα του κράτους εναντίον του δεξιού εξτρεμισμού» και τόνισε ότι η κοινότητά του επισημαίνει εδώ και χρόνια τον κίνδυνο.
Για «ανείπωτη τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η Ισλαμική Ομοσπονδία της Γερμανίας, ενώ το Συντονιστικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων κάλεσε την κοινωνία σε «αλληλεγγύη με τα θύματα ενάντια στο δεξιό μίσος και την τρομοκρατία».
Η τρομοκρατία των γερμανών ακροδεξιών
Η απειλή της τρομοκρατίας από ακροδεξιούς ανησυχεί ιδιαίτερα τις γερμανικές αρχές το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τον φόνο του Βάλτερ Λούμπκε, τοπικού στελέχους του CDU της Ανγκελα Μέρκελ, τον περασμένο Ιούνιο, στο Κάσελ. Βασικός ύποπτος για τη δολοφονία αυτή είναι ένας νεοναζί που έχει συλληφθεί.
Την Παρασκευή, 12 μέλη μιας μικρής οργάνωσης της Ακρας Δεξιάς συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν στο πλαίσιο ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Τους βαρύνουν υποψίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον τεμενών, όπως αυτές που έγιναν στο Κράιστσερτς, της Νέας Ζηλανδίας, τον Μάρτιο του 2019, στα οποία είχαν σκοτωθεί 51 άνθρωποι.
Τον Οκτώβριο, εξτρεμιστής της Δεξιάς και αρνητής του Ολοκαυτώματος αποπειράθηκε να διαπράξει επίθεση εναντίον συναγωγής στη Χάλε, σφαγή που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.
Στη Δρέσδη, οκτώ νεοναζί δικάζονται εξάλλου τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες διότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ξένων, καθώς και πολιτικών.