O Τραμπ θα εξακολουθήσει να είναι στο προσκήνιο, και ποιος ξέρει τι θα προσπαθήσει να κάνει, προειδοποίησε ο Μάικλ Δουκάκης. Δεν μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι όλα θα είναι ξαφνικά τόσο καλά, αλλά είμαι αισιόδοξος | Reuters
Επικαιρότητα

Μάικλ Δουκάκης: Τι να περιμένει η Ελλάδα από τον Μπάιντεν

Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το δίδυμο Μπάιντεν - Μπλίνκεν και τη στροφή που αναμένεται στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την τετραετία Τραμπ
Protagon Team

Για τις προσδοκίες της Αθήνας από την ανάληψη των ηνίων των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν κλήθηκε να μιλήσει σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Δουκάκης. Εκτίμησή του ήταν ότι αλλαγή τόσο στο εσωτερικό πεδίο όσο και στην εξωτερική πολιτική, θα είναι «δραματική και άμεση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα μπουν σε μια νέα φάση, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι «ο Μπάιντεν ήταν πάντα κοντά στην Ελλάδα» και είναι γνώστης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

«Ο Τραμπ ήταν τόσο συχνά, τόσο λάθος σε όλα… πλέον επιστρέφουμε σε κάτι που είναι τόσο λογικό και φυσιολογικό. Με έναν άνθρωπο σαν τον Τζο Μπάιντεν, που είναι πολύ καλός και εξαίρετος φίλος της Ελλάδας. Πάντα ήταν και θα αποδειχτεί μια πολύ πολύ μεγάλη ευχάριστη αλλαγή. Πιστέψτε με. Για όλους μας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Δουκάκη για το τι μπορεί να περιμένει η Αθήνα από τον νέο πρόεδρο.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ένα από τα πράγματα που θα κάνουν ο Μπάιντεν και ο (νέος επικεφαλής του Στέιτ  Ντιπάρτμεντ) Τόνι Μπλίνκεν είναι να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα συνολικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Δουκάκη στο Απόστολο Μαγγηριάδη:

Κύριε Δουκάκη καλησπέρα από την Αθήνα, θα ήθελα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω την άποψή σας για τις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του κι αναρωτιέμαι εάν είναι αρκετή μια αλλαγή στην θέση του οδηγού για μια χώρα ώστε να αλλάξει στο εσωτερικό της αλλά και στην εξωτερική της πολιτική.

Μάικλ Δουκάκης: Σε αυτή την περίπτωση θεωρώ πως η αλλαγή θα είναι δραματική και άμεση. Διότι ο Τραμπ ήταν τόσο συχνά τόσο λάθος σε όλα κι επιτρέφουμε σε κάτι που είναι τόσο λογικό και φυσιολογικό. Με έναν άνθρωπο σαν τον Τζο Μπάιντεν που είναι πολύ καλός και είναι κι ένας εξαιρετικός φίλος της Ελλάδας. Πάντα ήταν και θα αποδειχτεί μια πολύ πολύ μεγάλη ευχάριστη αλλαγή. Πιστέψτε με. Για όλους μας.

Αρα προβλέπετε πως θα δούμε μια ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας τόσο στη γειτονιά μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και ενδυνάμωση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη;

Μάικλ Δουκάκης: Ναι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι θα συμβεί. Κι εύχομαι ειλικρινά να σημάνει μια νέα φάση στη σχέση μας με την Ελλάδα. Και θεωρώ ότι έτσι θα γίνει. Ο Μπάιντεν ήταν πάντα κοντά στην Ελλάδα. Και ήταν αναμεμειγμένος σε όλη την δουλειά που κάναμε αυτά τα χρόνια για την Ελλάδα. Και θεωρώ πως βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι τόσο διαφορετικό και τόσο καλύτερο από αυτό που είχαμε με τον Τραμπ. Δεν θα υπάρχει καμία σύγκριση. Αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, ο Τραμπ θα εξακολουθήσει να είναι στο προσκήνιο, και ποιος ξέρει τι θα προσπαθήσει να κάνει και γιατί θα προσπαθήσει να το κάνει. Δεν μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε πως όλα θα είναι ξαφνικά τόσο καλά. Αλλά είμαι αισιόδοξος, ο Μπάιντεν είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος κι έχει αυτή την ιστορική σχέση με την Ελλάδα. Και ξέρει την εξωτερική πολιτική. Και ο νέος υπουργός Εξωτερικών του είναι ένας ωραίος τύπος. Ωραίος τύπος και θα είμαστε τυχεροί που θα τον έχουμε. Μάλιστα κάποιος μου είπε πως όταν ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Χάρβαρντ, είχε δουλέψει για την προεκλογική μου καμπάνια το 1988.

 Τι περίπτωση ανθρώπου είναι; Αφού δούλεψε μαζί σας;

Μάικλ Δουκάκης: Κοιτάξτε, δεν το θυμάμαι, ήταν πολύ νέος εκείνη την εποχή… Αλλά πρόκειται για έναν στέρεο, λογικό χαρακτήρα και θα έχουμε σταθερότητα και συνέχεια κι ελπίζω ότι θα ανανεωθούν οι σχέσεις μας όχι μόνο με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους. Με ανησυχεί πολύ η σχέση μας με την Κίνα και τα όσα συμβαίνουν εκεί. Θα έπρεπε να βελτιωθούν τα πράγματα και πρέπει να βελτιωθούν. Δεν χρειαζόμαστε ακόμη έναν “ψυχρό πόλεμο”. Είχαμε αρκετά από αυτόν. Και νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που θα κάνουν ο Τζο Μπάιντεν και ο Τόνι Μπλίνκεν είναι πως θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα συνολικά. Ο Μπάιντεν είναι ένας άνθρωπος που λειτουργεί συμβιβαστικά, φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τον Τραμπ. Κι αυτό είναι πολύ καλό.

Κύριε Δουκάκη, εσείς ζήσατε την εμπειρία της Προεδρικής εκλογής το 1988. Αναρωτιέμαι πόσο έχει αλλάξει η πολιτική τα τελευταία 32 χρόνια;

Μάικλ Δουκάκης: Δεν είμαι βέβαιος πως έχει αλλάξει τόσο πολύ. Ακόμη υπάρχουν τα ίδια θέματα στο τραπέζι. Αυτό που έχει αλλάξει είναι για παράδειγμα ζητήματα όπως το θέμα της κλιματικής αλλαγής συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Αυτό αφορά την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη. Και το εννοώ πολύ σοβαρά όταν λέω πως, το ανθρώπινο είδος κάτω από μια αποτελεσματική ηγεσία μπορεί να εξαλείψει τις πολεμικές συγκρούσεις ως μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών. Απλά δεν έχουμε χρόνο για αυτό.

 Και σε σχέση με την κατάσταση στο εσωτερικό της Αμερικής. Βλέπετε ακόμη μια βαθιά διχασμένη χώρα; Και ποια είναι η αίσθησή σας για το μέλλον;

Μάικλ Δουκάκης: Αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον νέο Πρόεδρο. Ειλικρινά. Πρόκειται –όπως είπα– για έναν άνθρωπο που λειτουργεί συμβιβαστικά, που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Έχουμε αρκετούς που δεν το θέλουν αυτό κι έχουμε δει αρκετά από αυτό μέχρι στιγμής. Ο ίδιος ο Τραμπ είναι το αντίθετο του συμβιβαστικού ανθρώπου. Αλλά θεωρώ πως ο κόσμος στις ΗΠΑ βαρέθηκε τη διαίρεση και θέλει να δει τα ζητήματα να λύνονται. Και θεωρώ πως ο Τραμπ είναι ο κατάλληλος για να το κάνει.

Εχετε κάποιο μήνυμα να στείλετε στην Ελλάδα και μήπως πρέπει να σας περιμένουμε μετά το τέλος της πανδημίας;

Μάικλ Δουκάκης: Σίγουρα το εύχομαι και θα το ήθελα πάρα πολύ να επιστρέψουμε. Αλλά, ξέρετε, μόλις γιόρτασα τα 87α γενέθλιά μου, μάλιστα συνέπεσαν με την ημέρα των εκλογών. Και ξέρετε, δεν μικραίνει η ηλικία μου, αλλά νιώθω καλά και ακόμη κι αν τα ελληνικά μου δεν είναι τόσο καλά για να συνεννοούμαι όπως θα ήθελα στα νέα ελληνικά, μερικές φορές δυσκολεύομαι να καταλάβω ακόμη και την καθομιλουμένη, όμως αγαπάμε πολύ την Ελλάδα κι ελπίζω του χρόνου να καταφέρουμε να έρθουμε και να περάσουμε λίγο χρόνο.