Ο Ντόναλντ Τραμπ αποβιβάζεται από το ιδιωτικό του τζετ που τον μετέφερε από το Νιου Τζέρσεϊ στο Μαϊάμι | REUTERS/Marco Bello
Επικαιρότητα

Μαϊάμι: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την εμφάνιση του Τραμπ στο δικαστήριο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στη Φλόριντα από το Νιου Τζέρσεϊ με το ιδιωτικό του τζετ και διανυκτέρευσε στο δικό του θέρετρο του γκολφ λίγο έξω από την πόλη. Οι αρχές έχουν προετοιμαστεί για την παρουσία χιλιάδων υποστηρικτών και αντιπάλων του στους δρόμους
Protagon Team

Τη Δευτέρα έφτασε στο Μαϊάμι ο Ντόναλντ Τραμπ, πετώντας με το ιδιωτικό του τζετ από το Νιου Τζέρσεϊ, για να εμφανιστεί στο δικαστήριο την Τρίτη το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διανυκτέρευσε στο θέρετρό του Trump Doral κοντά στο Μαϊάμι, όπου υπάρχουν πολλά γήπεδα του γκολφ.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 37 κατηγορίες για παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αφορούν πυρηνικά μυστικά.

Ο πρώην πρόεδρος δεν έκανε δηλώσεις όταν μπήκε σε ένα από τα εστιατόρια στο θέρετρο το βράδυ της Δευτέρας, αλλά χαιρέτησε τους λιγοστούς πελάτες και πόζαρε μαζί τους για μια φωτογραφία.

Οι πελάτες είχαν υποψιαστεί την άφιξη του Τραμπ όταν εμφανίστηκαν αρκετοί πράκτορες ασφαλείας και τους εξέτασαν με ανιχνευτές μετάλλων.

Σε συνέντευξή του σε ισπανόφωνη ραδιοφωνική εκπομπή στο Μαϊάμι, εξέφρασε παράπονα για το κατηγορητήριο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου εναντίον του.

Ο δήμαρχος του Μαϊάμι, Φράνσις Σουάρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πόλη προετοιμάζεται για την εμφάνιση του Τραμπ στο δικαστήριο.

Ισχυρές δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας έχουν ήδη αναπτυχθεί στην πόλη εν αναμονή πλήθους έως και 50.000 ανθρώπων, είπε ο δήμαρχος, αν και άλλες πηγές δήλωσαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο αναμενόμενος αριθμός ήταν πολύ μικρότερος.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και θα επιβλέπονται από τη Μυστική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία.

Κάποιοι υποστηρικτές του, ακόμα και στελέχη των Ρεπουμπλικανών, έχουν απειλήσει για χρήση βίας με όπλα.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο – REUTERS/Brendan McDermid

Το Σάββατο, στις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του μετά την απαγγελία των κατηγοριών, ο Τραμπ δήλωσε ότι η υπόθεση ισοδυναμεί με «παρέμβαση στις εκλογές» από το «διεφθαρμένο» FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος θα εμφανιστεί στο δικαστήριο μαζί με έναν στενό συνεργάτη του, τον Γουόλτ Ναούτα, στον οποίο επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το ίδιο σώμα ενόρκων στη Φλόριντα.

Ο Ναούτα αντιμετωπίζει έξι ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τον χειρισμό εγγράφων εθνικής ασφαλείας.

Ενας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το αίτημα των ειδησεογραφικών οργανισμών για πρόσβαση σε φωτογραφίες και βίντεο κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Τρίτης. Μόνο ένας δικαστικός σκιτσογράφος θα είναι παρών.

Τα συνεργεία έχουν ήδη πιάσει θέση στο πεζοδρόμιο έξω από το δικαστήριο, όπου έχουν «κατασκηνώσει» κάτω από τέντες εδώ και πολλές ημέρες.