Προβληματισμό προκαλούν τα self tests, τόσο στους πολίτες, όσο και στην επιστημονική κοινότητα, σχετικά με την εγκυρότητα που μπορεί να έχουν, γι’ αυτό και κατά την ενημέρωση της Τετάρτης από το υπουργείο Υγείας, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε διευκρινίσεις.
Ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα».
Οπως εξήγησε, επειδή ο επιπολασμός του ιού είναι κοντά στο 1% στον ελληνικό πληθυσμό, η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα είναι 1 στα 1.000.
Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι για αυτόν τον λόγο επελέγησαν και τα συγκεκριμένα self tests, επειδή ακριβώς έχει διαπιστωθεί ότι παρέχουν υψηλή ακρίβεια.
«Περιμέναμε περίπου το 20%-30% να επαληθευτούν, αλλά το ποσοστό ξεπέρασε το 70%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας ότι επιβεβαιώθηκαν τα θετικά κρούσματα που βρέθηκαν στους μαθητές.
Ο ίδιος τόνισε ότι ένα αποτέλεσμα με μικρότερη ακρίβεια έχει μεγαλύτερη αξία από ένα πιο ακριβές, όταν κάποιος το λαμβάνει σε 15 λεπτά. «Κι αυτό διότι στο διάστημα που μεσολαβεί, μπορεί να μεταδίδει».