Την παραδοχή ότι η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη αρκετά για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός έκανε στην ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τρίτη ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Οπως ανέφερε, η νόσος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Βασικά ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους επιστήμονες όπως «γιατί εκτροχιάζεται σε κάποια άτομα μικρής ηλικίας, γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιες ευάλωτες ομάδες περνούν χωρίς προβλήματα τη νόσο; γιατί κάποιοι διατηρούν τα αντισώματα τους περισσότερο χρόνο, παραμένουν αναπάντητα», είπε.
Ο ίδιος σχολίασε πώς αν γνωρίζαμε αυτές τις απαντήσεις σε αυτούς τους μηχανισμούς, θα μπορούσαμε να παρέμβουμε πιο στοχευμένα. «Θα γνωρίζαμε ποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη περισσότερο το εμβόλιο».
Σήμερα, 20 χρόνια μετά το διάβασμα του ανθρώπινου γονιδιώματος έρχεται στο προσκήνιο η ανάλυση αυτή περισσότερο από ποτέ.
«Το 2001 η ανάλυση DNA κόστισε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ. Καθώς οδεύουμε προς την ιατρική ακριβείας, θα μπορεί ο άρρωστος να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή βοήθεια», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Οσον αφορά την Covid-19, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση, βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου. «Αρα, τους επόμενους μήνες θα έχουμε καλύτερη γνώση για το πώς θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο αποτελεσματικά», κατέληξε.
Μάσκα
Οπως συμπλήρωσε ο ίδιος, οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν την αποτελεσματικότητα της μάσκας στον έλεγχο της πανδημίας. «Η ιατρική δεν είναι δόγμα και δεν έχει στεγανά, εξελίσσεται. Και ο όγκος των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα για την ασφάλεια της μάσκας, δεν έχει προηγούμενο».