Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Πέμπτης | Intime
Επικαιρότητα

Μαγιορκίνης: Μειώθηκαν κατά 39% οι θάνατοι από Covid την τελευταία εβδομάδα

Παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος με 20% μείωση στις νοσηλείες στις απλές κλίνες και 13% μείωση στις ΜΕΘ-Covid. Τι είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά
Protagon Team

Τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία του κορονοϊού παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Οπως είπε, στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε 19% μείωση των νέων κρουσμάτων και 39% μείωση των θανάτων από τη λοίμωξη Covid. «Βέβαια, είχαμε λιγότερα τεστ λόγω των αργιών του Πάσχα», διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος με 20% μείωση στις νοσηλείες στις απλές κλίνες και 13% μείωση στις ΜΕΘ-Covid.

Με βάση αυτά τα δεδομένα έκρινε και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρότεινε την Πέμπτη στην κυβέρνηση την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οξεία ηπατίτιδα

Παράλληλα, τόσο ο κ. Μαγιορκίνης όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκαν στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά.

Η κυρία Γκάγκα εμφανίστηκε καθησυχαστική τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουμε αλλά να μην ανησυχούμε.

Τόνισε ότι οι υγειονομικές αρχές είναι ούτως ή άλλως σε επαγρύπνηση και εξήγησε ότι τα κρούσματα δεν συνδέονται το ένα με το άλλο.

Παράλληλα, κάλεσε τους γονείς να παρακολουθούν την κλινική εικόνα των παιδιών τους και εφόσον δουν ύποπτα συμπτώματα (π.χ. στο χρώμα των ούρων) να απευθυνθούν σε γιατρό.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το εάν το παιδί τους κολλήσει μέσω της συναναστροφής με συνομηλίκους, συστήνοντας σε γονείς να μην αποτρέπουν τα παιδιά να παίζουν μεταξύ τους.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή, η οποία είχε έξαρση τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πιο πιθανός ένοχος θεωρήθηκε αδενοϊός.

«Παρακολουθούμε τις μελέτες και τα περιστατικά στο εξωτερικό, πρόκειται για ένα φαινόμενο ισχυροποίησης ενός διαδεδομένου ιού, αλλά μιλάμε για σπάνια κατάσταση» τόνισε.

«Προς το παρόν συστήνουμε στους γονείς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής στα παιδιά τους. Μένει να δούμε από τις μελέτες αν είναι μόνο αδενοϊός  ή αν υπάρχει και κάτι άλλο» εξήγησε.