| REUTERS / Rupak De Chowdhuri
Επικαιρότητα

Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα: Ολοι μας έχουμε περάσει τον αδενοϊό 2-3 φορές στη ζωή μας

Πρόκειται για έναν αρκετά κοινό ιό, είπε ο καθηγητής, και αν όντως είναι το βασικό αίτιο για την οξεία ηπατίτιδα, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Δεν ξέρουμε, όμως,  γιατί αυτός ο ιός ενώ τόσα χρόνια δεν δημιουργούσε πρόβλημα, ξαφνικά δημιουργεί», συμπλήρωσε
Protagon Team

Τον αδενοϊό που φέρεται να προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά «μπορεί να τον έχουμε περάσει όλοι δύο και τρεις φορές στη ζωή μας», ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας πως πρόκειται για έναν ιό που μπορεί να τους μολύνει όλους ανεξαρτήτως ηλκίας.

Το σύνδρομο της οξείας ηπατίτιδας, ωστόσο, σημείωσε, «χτυπάει» κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά έως 16 ετών. Οι επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές και σπάνιες.

Ο αδενοϊός, το πιο πιθανό αίτιο για την οξεία ηπατίτιδα, στο οποίο ήδη επικεντρώνονται οι επιστήμονες στη Βρετανία, είναι ένας ιός αρκετά κοινός. «Αν είναι το βασικό αίτιο, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε, όμως,  γιατί αυτός ο ιός ενώ τόσα χρόνια δεν δημιουργούσε πρόβλημα, ξαφνικά δημιουργεί», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Οσο για το αν θα έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι λογικά θα είναι αντίστοιχος αριθμός με τον πληθυσμό μας, δηλαδή πέντε με έξι φορές λιγότερα απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου 10% των κρουσμάτων χρειάζονται μεταμόσχευση. Ανυποθέσουμε ότι έχουμε 100 κρούσματα βαριάς ηπατίτιδας, γύρω στα δέκα χρειάστηκαν μεταμόσχευση, γιατί το συκώτι έφτασε σε σημείο που δεν μπορούσε πια να λειτουργήσει καθόλου, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σε περίπτωση που απαιτηθεί τελικά μεταμόσχευση για κάποιο παιδί στη χώρα μας, ο καθηγητής επεσήμανε πως υπάρχουν συμβάσεις με κέντρα στο εξωτερικό, τα οποία είναι εξειδικευμένα να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις.

Τέλος, αναφορικά με τον κορονοϊό, ο Γκίγκας Μαγιορκίνης είπε ότι οι επιστήμονες διερευνούν το ενδεχόμενο να είναι σε έξαρση η ηπατίτιδα λόγω αλληλεπίδρασης με την Covid-19.