542
Βάσει όσων γνωρίζουν για τον συγκεκριμένο ιό, οι ειδικοί θεωρούν ότι δε θα εξελιχθεί ταχέως, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πανδημία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 14:36
Βάσει όσων γνωρίζουν για τον συγκεκριμένο ιό, οι ειδικοί θεωρούν ότι δε θα εξελιχθεί ταχέως, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης
|ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πανδημία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 14:36

Η επιδημική καμπύλη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της νόσου, εκτιμώντας πως αυτή σύντομα θα μειωθεί σε ένταση.

Μιλώντας το Σάββατο στο Πρακτορείο Fm, ο κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σημείωσε συγκεκριμένα: «Η επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση. Με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όμως, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά, θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο. Δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορονοϊός και δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πανδημία. Εκτιμώ ότι τις επόμενες 15 μέρες θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου».

Ερωτηθείς πώς εξηγείται το γεγονός ότι εμφανίζονται διάσπαρτα περιστατικά χωρίς να έχει υπάρξει επαφή ή ταξίδι, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά ότι σίγουρα πρόκειται για μεταδόσεις εντός συγκεκριμένων χωρών, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεταδόσεις που γίνονται εντός των συνόρων. Και από το ιστορικό, (γιατί γίνεται μία διαδικασία ιχνηλάτησης) προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει γίνει μετάδοση μέσω πολύ στενής επαφής».

Οσον αφορά το γιατί εμφανίστηκε τώρα ένας ιός γνώριμος από το πολύ μακρινό παρελθόν, ο γνωστός επιδημιολόγος είπε πως δεν υπάρχει απάντηση. Μία υπόθεση είναι ότι με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων για την πανδημίας της Covid ο κόσμος αύξηση πάρα πολύ τις κοινωνικές του επαφές, κάτι που μπορεί να συνεισέφερε στην παρατηρούμενη έξαρση. «Μπορεί όμως να είναι και ευκαιριακό. Να μπήκε δηλαδή ο ιός σε κάποια συγκεκριμένα δίκτυα που είναι πιο κοινωνικά και να έκανε το λεγόμενο outbreak (σ.σ. “έκρηξη”)».

Σχετικά με την επιστημονική συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες, ότι μπορεί ο συγκεκριμένος ιός να έχει εμφανιστεί 2 χρόνια πριν, ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης: «Πρόκειται για μία θεωρία που διατυπώθηκε από Βέλγους συναδέλφους, οι οποίοι διάβασαν το γονιδίωμα του ιού από διαφορετικούς ασθενείς, και με βάση το μοριακό αποτύπωμα αυτών των ιών υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να κυκλοφορεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ό,τι βλέπουμε τώρα». Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, αν ισχύει μία τέτοια θεωρία, είναι το πώς μπορεί να είναι δυνατό ένα τέτοιο σενάριο, χωρίς να έχουμε δει κρούσματα. «Τα περιστατικά που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή έχουν μεν ένα εξάνθημα, αλλά δεν είναι τόσο τυπικό. Θεωρητικά επειδή τα τελευταία δύο χρόνια το σύστημα υγείας ήταν πιεσμένο, μπορεί να υπήρξαν περιστατικά με τέτοια εξανθήματα και να αποδίδονταν σε άλλες μολυσματικές ασθένειες. Αυτή είναι η θεωρία που συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες και νομίζω αξίζει να την δούμε», απάντησε ο καθηγητής.

  • Επισημαίνεται πως σε τουλάχιστον 19 χώρες, εκτός Αφρικής, έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νόσου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το ECDC, έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από την πρώτη καταμέτρησή του στις 20 Μαΐου και από 38 τα κρούσματα έφτασαν τα 219, με τα 191 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Ευρώπη (περισσότερα εδώ). Οι ειδικοί θεωρούν πως η επιβεβαίωση  κρούσματος του ιού και στη χώρα μας είναι εξαιρετικά πιθανή (εδώ) με τον ΕΟΔΥ να βρίσκεται σε εγρήγορση (εδώ η ενημέρωσή του προς το κοινό)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...