258
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε εμφάνισή του στην εκπομπή του Ακη Παυλόπουλου και της Ευλαμπίας Ρέβη | ΥοuTube/Open TV

Μαγιορκίνης: Ελπίδα που χάθηκε η ανοσία της αγέλης – σε τρεις μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 15:13
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε εμφάνισή του στην εκπομπή του Ακη Παυλόπουλου και της Ευλαμπίας Ρέβη
|ΥοuTube/Open TV

Μαγιορκίνης: Ελπίδα που χάθηκε η ανοσία της αγέλης – σε τρεις μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 15:13

«Δεν μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης». Αυτό ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι αυτή ήταν μία ελπίδα που είχαν αναπτύξει οι ειδικοί αρχικά, για να προσθέσει πως αυτό το σενάριο δεν υπάρχει καν πλέον.

«Είχαμε μια ελπίδα αρχικά» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τα χαρακτηριστικά της νόσου, αλλά και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, ειδικά με την εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον.

Πιο αναλυτικά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open το πρωί, στην εκπομπή του Ακη Παυλόπουλου και της Ευλαμπίας Ρέβη, ο καθηγητής εξήγησε ότι «η αποστειρωτική ανοσία στον κορονοϊό δεν είναι κάτι εφικτό, ούτε διαρκείας» καθώς όπως επεσήμανε, «κάποιος που έχει νοσήσει με κορονοϊό, μπορεί να ξανακολλήσει τρεις – τέσσερις μήνες μετά».

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επεσήμανε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, έχουν μικρότερη πιθανότητα για νοσηλεία και συμπλήρωσε πως, επομένως, τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στην Ομικρον.

«Μετά από δύο – τρεις μήνες, είτε έχεις εμβολιαστεί είτε έχεις νοσήσει, η πιθανότητα να κολλήσεις, αλλά ελαφριά, ανεβαίνει πάνω από 50%, αν και εφόσον έλθεις σε επαφή με τον ιό» επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ενώ ακόμη και για τον αριθμό των θανάτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο ίδιος εκτίμησε ότι πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι ενδεχομένως σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...