Ο Μπρους Μανρό τοποθέτησε στο Πάσο Ρόμπλες 58.800 λαμπάκια που φέγγουν τη νύχτα αλλάζοντας χρώματα | Facebook / Sensorio
Επικαιρότητα

Μαγικό φως στα οινοποιεία του Πάσο Ρόμπλες

Εγκαταστάσεις καλλιτεχνών όπως ο Μπρους Μανρό ανήκουν σε ένα κίνημα που φέρνει την τέχνη στους αμπελώνες ενώ επίσης ανοίγει νέους δρόμους για αλλαγές στην εικόνα των αστικών τοπίων
Κική Τριανταφύλλη

Οι δρόμοι στην πολιτεία της Καλιφόρνιας είναι γεμάτοι με αξιοθέατα, από το δάσος με τα κοκκινόδεντρα, τα ψηλότερα δέντρα του κόσμου, μέσα από το οποίο περνάει η Route 101 μέχρι το ιστορικό Wigwam Motel του Σαν Μπερναρντίνο στον αυτοκινητόδρομο Route 66.

Αλλά πουθενά αλλού δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο με το φαντασμαγορικό θέαμα που προσφέρουν τις νύχτες οι πλαγιές του Πάσο Ρόμπλες, όταν περισσότερα από 58.800 γυάλινα σφαιρίδια (ηλιακοί συλλέκτες) τοποθετημένα σε μίσχους που συνδέονται με οπτικές ίνες, φωτίζονται απαλά όταν πέφτει το σκοτάδι και αλλάζουν συνεχώς χρώματα περιβάλλοντας τους επισκέπτες με τη μαγική τους αύρα.

Την ώρα που δύει ο ήλιος στο Πάσο Ρόμπλες αρχίζει να φωτίζεται η εγκατάσταση του Μανρό (photo: Facebook / Sensorio)

Η εγκατάσταση «Field of Light at Sensorio» είναι έργο του βρετανού καλλιτέχνη Μπρους Μανρό –το μεγαλύτερο που έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει- και από τον Μάιο που εγκαινιάστηκε έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στους αμπελώνες του Πάσο Ρόμπλες και αντίστοιχα χιλιάδες αναρτήσεις στο Instagram.

Η εγκατάσταση, την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2020 –με εισιτήριο, που η τιμή του κυμαίνεται από 19 έως 30 δολάρια, και αναμνηστικά με το λογότυπο του «Field of Light at Sensorio»- βρίσκεται σε μια έκταση 1.550 στρεμμάτων, πρώην ράντσο με γαλοπούλες, που ανήκει στον επιχειρηματία Κένεθ Χάντερ και τη σύζυγό του Μπόμπι.

Και είναι μόνο η πρώτη φάση του Sensorio: το project περιλαμβάνει ακόμη θεματικές διαδραστικές εκθέσεις, και τη δημιουργία κέντρου κρασιού, ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου.

Εμβληματική εγκατάσταση του Τζόναθαν Ζαουάντα που φώτισε την Οπερα του Σίδνεϊ (photo: Vivid Sydney)

Το «Field of Light» ανήκει στο κίνημα «Vine Art Movement», ένα σύνολο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με τις οποίες τα οινοποιεία επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια να συνδέσουν την αμπελοκαλλιέργεια με την τέχνη. Μερικά οινοποιεία, μάλιστα, όπως το Donum Estate στην κομητεία Σονόμα της Καλιφόρνιας διαθέτουν ήδη σοβαρές μόνιμες συλλογές έργων τέχνης.

Η εγκατάσταση παραπέμπει επίσης σε μια παγκόσμια τάση βιωματικών εκθέσεων με φωτισμούς, όπως το «Illuminated River», ο «φωτισμένος ποταμός» του Λίο Βιγιαρεάλ, που φώτισε τέσσερις γέφυρες του ποταμού Τάμεση στο Λονδίνο, και το «Vivid Sydney», το μεγαλύτερο (ετήσιο) φεστιβάλ φωτός, μουσικής, γλυπτικής, πολυμέσων και άλλων εγκαταστάσεων στο νότιο ημισφαίριο, που δίνουν μια άλλη διάσταση στην αρχιτεκτονική της πόλης.

Αεροφωτογραφία του Τάμεση κατά τη διάρκεια του project Illuminated River (photo: illuminatedriver.london)

Ο 60χρονος Μπρους Μανρό, ο οποίος εργάζεται σε έναν αχυρώνα του 16ου αιώνα στο Γουιλτσάιρ στην Αγγλία, έχει γίνει ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ των εγκαταστάσεων με οπτικές ίνες, και εγκαταστάσεις του έχουν παρουσιαστεί στα Μουσεία Victoria & Albert στο Λονδίνο και Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη, στο Φεστιβάλ Τέχνης του Φωτός Jegu στη Νότια Κορέα και αλλού.

Ο Μανρό δημιούργησε το πρώτο «Πεδίο Φωτός» το 2004, όταν «φύτεψε» 15.000 μίσχους σε ένα χωράφι δίπλα στο ατελιέ του. Και τότε η απόκοσμη εικόνα του οδήγησε ένα ελικόπτερο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας να κάνει κύκλους πάνω από την φωτεινή εγκατάσταση για να την εξετάσει καλύτερα, γράφουν οι New York Times.