Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνώρισε την Παρασκευή επισήμως τον Χουάν Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δίνοντας τέλος στην προνομιακή σχέση που είχε αναπτύξει επί σειρά ετών με το καθεστώς Μαδούρο η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα.
Πέρα από το γεγονός ότι η Αθήνα συντάσσεται πλέον με την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών τερματίζει και τα «πάρε – δώσε» με τον Νικολάς Μαδούρο.
Τουτέστιν, τέρμα οι μυστηριώδεις πτήσεις των βενεζουελάνικων αεροπλάνων στην Ελλάδα, τέρμα και τα τουλάχιστον ύποπτα ταξίδια μελών της ομάδας Τσίπρα στο Καράκας (εδώ).
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση, συντασσόμενη με την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στη χώρα του.
Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης χαιρέτισε ο Γκουαϊντό με μήνυμά του στα social media. «Στο όνομα όλων των Βενεζουελάνων ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση για την αναγνώριση του αγώνα μας: μια ελεύθερη Βενεζουέλα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της πολύπαθης αυτής λατινοαμερικανικής χώρας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Οπως αναμενόταν η ενέργεια αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτίστως, και του ΚΚΕ δευτερευόντως.
Η Κουμουνδούρου έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι με αυτήν την απόφαση της Αθήνας, αποδυναμώνεται (!) ο «ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες»…
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Η απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του Πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες.
Επιπλέον, φανερώνεται άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού Πρόεδρου.
Η Ελλάδα οφείλει όντως να συνεχίζει να υποστηρίζει, όπως έχει κάνει ως τώρα, τις δηλώσεις της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Μογκερίνι, τις συνομιλίες του Όσλο και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, μέσω της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι θυσιάζοντας τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σταθερά και δυναμικά να υποστηρίζει αυτές τις θέσεις για το διεθνή ρόλο της Ελλάδας και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ στην ειρηνική επίλυση κρίσεων».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ που «αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊντό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Οπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «η πράξη αυτή στηρίζει τη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του».
Τέλος, το ΚΚΕ εξέφρασε «τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».