Την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ύφεσης που γέννησε η πανδημία του κορονοϊού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μίλησε στην ιταλική Repubblica σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, όπως λέγεται, η οποία αποκάλυψε συγχρόνως και την αγωνία των γειτόνων μας για την τουριστική κίνηση το εφετινό καλοκαίρι. (Να που δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της τουριστικής αγωνίας…)
Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι άμεσες επιχορηγήσεις είναι το καλύτερο εργαλείο για την τόνωση των εθνικών οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών είπε ο Μάας, υπεραμυνόμενος της γνωστής γραμμής της Κομισιόν, ότι δηλαδή ο πακτωλός του ευρώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό των κρατών-μελών στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας, της ψηφιακής επανάστασης, κ.λπ. Συνεπώς, κλειδί για την επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης, κατά τον Μάας, είναι η συνετή διανομή και χρήση των κεφαλαίων, και σε βάθος χρόνου.
Οι «τέσσερις τσιγκούνες» της Ενωσης, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, απασχόλησαν τη συζήτηση με την πρόθεσή τους να περιορίσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν ως επιχορηγήσεις. Χωρίς να επεκταθεί ιδιαιτέρως στις επιβαρύνσεις των κρατικών χρεών που συνεπάγεται η παραπάνω στάση των «τεσσάρων», ο Μάας είπε: «Σε χρόνο ρεκόρ συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ. Είμαι αισιόδοξος. Στην παρούσα κατάσταση, οι επιχορηγήσεις είναι το καλύτερο εργαλείο. Δεν γίνεται να εξέλθουμε από την κρίση με τσιγκουνιά». Συμπλήρωσε, όμως, ότι ο πακτωλός «πρέπει να ξοδευτεί με σύνεση». Και ανέλυσε τις προϋποθέσεις της χρηματοδότησης κατά το πλάνο της Κομισιόν: «Πρέπει να συνεχιστεί η οικολογική και ψηφιακή αναδιάρθρωση της κοινωνίας μας».
Κορονοϊός και τουρισμός. Σε ό,τι αφορά το τουριστικό ζήτημα (που αφορά και την Ελλάδα, φυσικά) ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι οι συμπατριώτες του θα ταξιδέψουν για διακοπές μετά τις 15 Ιουνίου και βάσει των όποιων εξελίξεων υπάρχουν στο μέτωπο της πανδημίας. Η συνεχής παρακολούθηση της πορείας της ίωσης θα ξεκλειδώσει τους προορισμούς στην Ευρώπη, είπε.
Κορονοϊός και διεθνές πλαίσιο. Ο Μάας εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας («λανθασμένη απόφαση την πιο ακατάλληλη στιγμή»), αλλά παράλληλα τόνισε ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με την Κίνα μπορεί να αλλάξουν έπειτα από την πανδημία και τις ευθύνες των Κινέζων όσον αφορά τις καθυστερημένες αντιδράσεις τους, κ.ά. Η κριτική του στις ΗΠΑ επικεντρώνεται στην εσωστρέφεια που εκδηλώνουν, ενώ θα έπρεπε «να υπάρχει πολυμερής συνεργασία, από όλα τα κράτη και τον ΟΗΕ, με τον ΠΟΥ πιο ισχυρό».
Ευρώπη και ΗΠΑ. Στο κεφάλαιο των σχέσεων των Ευρωπαίων με τη διακυβέρνηση Τραμπ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφέστατος. Ο Μάας δεν συμφωνεί με την επανένταξη της Ρωσίας στους G7, όπως θέλει ο Τραμπ, διότι «δεν έληξε η υπόθεση της προσάρτησης της Κριμαίας», δεν συμφωνεί με το πρέσινγκ του αμερικανού προέδρου στους συμμάχους της Ευρώπης, τους οποίους προκαλεί κατηγορώντας τους ότι ξοδεύουν πολύ λίγα για την άμυνα. Με τηνευκαιρία αυτή, ο Μάας «επιβεβαιώνει», όπως δήλωσε, «την πίστη στο ΝΑΤΟ, στην ασφάλεια της Ευρώπης εδώ και 70 χρόνια». Είπε, ακόμη, ότι λυπάται για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη Open Skies.
Η υπόθεση Φλόιντ. Ο Μάας ανησυχεί και για την αναταραχή στις ΗΠΑ μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη: «Ο θάνατός του είναι φρικτός και σοκαριστικός. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι κατανοητές και κάτι περισσότερο από νόμιμες. Μπορώ μόνο να εκφράσω την ελπίδα μου ότι δεν θα επισκιαστούν από το χάος και τη βία».