O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Επικαιρότητα

Μα θα δώσουμε τους S-300 στην Ουκρανία; Η κυβέρνηση απαντά

Οι πληροφορίες (και των Financial Times) θέλουν την Αθήνα να δέχεται πιέσεις ώστε το ρωσικό σύστημα που βρίσκεται στην Κρήτη, να σταλεί στο Κίεβο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καλείται τη Δευτέρα να σχολιάσει τα εν λόγω δημοσιεύματα
Protagon Team

Σε νέα κατηγορηματική διάψευση των περί αποστολής των  S-300 που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Ελλάδα, στο απεγνωσμένο πια  για αντιαεροπορικά όπλα και οπλικά συστήματα, Κίεβο,  προέβη το μεσημέρι της Δευτέρας  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στις πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να δέχεται ολοένα και εντονότερες πιέσεις ώστε να δώσει στoν πρόεδρο Ζελένσκι τους ρωσικούς S-300, και από την Κρήτη, να βρεθούν στην Ουκρανία,  επανήλθαν με δημοσίευμά τους οι έγκριτοι Financial Times. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ωστόσο, εμφανίστηκε και πάλι κατηγορηματικός:

«Δεν πρόκεται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστο την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά», τόνισε στην απάντησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης.

Υπενθυμίζεται ότι τους ρωσικούς S-300 τους «κληρονόμησε» η Ελλάδα μετά τη σφοδρή αντίδραση -με τις γνωστές απειλές πολέμου- των Τούρκων απέναντι στη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με τη Ρωσία  για την αγορά του εν λόγω αντιαεροπορικού συστήματος -στην πρώτη σοβαρή προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα αεράμυνας μετά από πολλά χρόνια τουρκικής υπεροχής στον εναέριο χώρο της Κύπρου.

Η λεγόμενη «κυπριακή κρίση των S-300» έληξε τον Δεκέμβριο του 1998 με την απόφαση της Λευκωσίας να μεταβιβάσει τους S-300 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία με τη σειρά της τούς εγκατέστησε στην Κρήτη, όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα (φωτογραφίες κάτω από παλαιότερη δοκιμαστική βολή).

Η αποστολή των S-300 συνδέεται επίσης και με τη γενική οδηγία προς τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομενης της Τουρκίας που έχει αγοράσει S-400 (με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί με συνοπτικές διαδικασίες από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35), να «ξεφορτωθούν» πάραυτα όλα τα ρωσικής κατασκευής όπλα και συστήματα που διατηρούν στο οπλοστάσιό τους.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι και να πάρουν τελικά οι Ουκρανόί S-300, η ρωσική πολεμική μηχανή θα τους καταστρέψει «την επόμενη ημέρα»…