| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Μα, «παιδαγωγός» ο Βασίλης Τσιάρτας;

Το όνομα του Βασίλη Τσιάρτα ήταν το τελευταίο που θα περίμενε να ακούσει κανείς για το πόστο του προπονητή της ΑΕΚ Β΄. Πώς θα μπορούσε να γίνει καλός δάσκαλος νεαρών αθλητών, ένας άνθρωπος που εκφράζει τις ακραίες απόψεις του με τόσο απόλυτο και επιθετικό τρόπο; Οι αντιδράσεις των οπαδών, που κάποτε τον αποθέωναν, τον υποχρέωσαν να αρνηθεί τη θέση
Sportscaster

Ηταν μεγάλη έκπληξη. Η ΑΕΚ επέλεξε τον Βασίλη Τσιάρτα για προπονητή της δεύτερης ομάδας της, της ΑΕΚ Β΄, που θα συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2. Είναι συνηθισμένο, ένας σύλλογος να προσλαμβάνει στο τεχνικό του τιμ κάποιον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του. Και ο 48χρονος, σήμερα, Τσιάρτας υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο: ένας από τους καλύτερους παίκτες που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα (1992-1996 και 2000-2004). Ενα «δεκάρι» παγκοσμίου βεληνεκούς, που χάρισε θριάμβους στην ομάδα και στιγμές ποδοσφαιρικής έκστασης στους φιλάθλους, με το «μαγικό» αριστερό του πόδι. Αλλά ήταν το τελευταίο όνομα που περίμενες να ακούσεις γι’ αυτό το πόστο. Για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ο πρώτος -και σπουδαιότερος- είναι η ακραία (έως προκλητική) δημόσια ρητορική του, σε συνεντεύξεις του, ή μέσω των social media, για κάθε ζήτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία. Οι ακροδεξιές, ομοφοβικές και ξενοφοβικές απόψεις του, και (κυρίως) ο απόλυτος, επιθετικός τρόπος με τον οποίο τις εκφράζει. Ούτε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν γλίτωσε από το μένος του, όταν είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι η μορφή του σούπερ-σταρ του ΝΒΑ περιλαμβανόταν στο «άλμπουμ» με τους διασημότερους Ελληνες, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Εδώ και μερικά χρόνια είναι ένας άνθρωπος γεμάτος θυμό, που επιτίθεται διαρκώς σε όσους δεν ταιριάζουν με την αισθητική του: λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, των πολιτικών τους πεποιθήσεων, ή, απλώς, εξαιτίας της καταγωγής τους. Αν ανατρέξει κανείς στα «τιτιβίσματα» του Τσιάρτα, θα διαπιστώσει πως στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αρνητικά, και, συχνά, διόλου κόσμια. Επίσης, δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει ότι στο μυαλό του επικρατεί μεγάλη σύγχυση, εάν διαβάσει, για παράδειγμα, τη θέση του ότι «η αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 είναι εγχείρηση αλλαγής φύλου».

Για ανθρώπους σαν τον Τσιάρτα, ο ρόλος του παιδαγωγού είναι «κόντρα ρόλος». Κι ένας προπονητής είναι, πρωτίστως, παιδαγωγός για τους αθλητές του. Δεύτερος πατέρας τους. Ιδίως στις ομάδες Β, όπου οι περισσότεροι παίκτες είναι πολύ νεαρής ηλικίας. Σε αυτές τις ομάδες υπάρχουν και πολλά ταλέντα που βρέθηκαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καταφύγιο, μια καλύτερη ζωή. Παιδιά που ο ίδιος αποκαλεί «λαθροεισβολείς». Πόσο αντικειμενικά, άραγε, θα τα έκρινε, και με πόση προθυμία θα τα βοηθούσε να εξελιχθούν;

Ασύμβατος με την ίδια την ΑΕΚ

Οι θέσεις του ήταν ασύμβατες και με την Ιστορία της ΑΕΚ. Ενός προσφυγικού σωματείου που ίδρυσαν άνθρωποι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, οι οποίοι ήρθαν στη «μάνα» Ελλάδα κυνηγημένοι, και αντιμετωπίστηκαν σαν ανεπιθύμητοι ξένοι. Το επισήμανε και η «Original», ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οπαδών της ΑΕΚ: «Η μάνα όλων των προσφύγων, η αγκαλιά των φτωχών, η πηγή του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, η ΑΕΚ, δεν νοείται να έχει στον πάγκο της ένα πρόσωπο που βάσει γεγονότων αποτελεί ρατσιστική μορφή, αφού οι δηλώσεις και οι πράξεις του κατά καιρούς φανερώνουν έναν άνθρωπο μισαλλόδοξο και κακοήθη».

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο Τσιάρτας είχε δώσει όρκους σιωπής, ότι διαβεβαίωσε πως θα διακόψει τις προκλητικές του παρεμβάσεις σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και θα ασχοληθεί μόνο με τα καθήκοντά του, είναι πολλά τα χρόνια που απουσιάζει από το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, αν τα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «λένε» κάτι για τον κάθε έναν από μας -για τα χόμπι μας, τις απόψεις, τις σκέψεις, την προσωπικότητά μας-, μια σύντομη περιήγηση στο Τwitter του πρώην διεθνή παίκτη δείχνει ότι η μπάλα δεν ήταν ψηλά στη λίστα των ενδιαφερόντων του τα τελευταία χρόνια. Ασχολείτο με οτιδήποτε άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο.

Διπλώματα χωρίς… ένσημα

Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια πήρε δίπλωμα μάνατζερ, αλλά δεν έκανε για πολύ αυτή τη δουλειά. Για ένα «φεγγάρι» είχε αναλάβει τη θέση του τεχνικού διευθυντή της ΠΑΕ ΑΕΚ (στην αρχή της «μαύρης» σεζόν του υποβιβασμού). Επειτα πήρε δίπλωμα προπονητή, UEFA Pro. Εκτοτε, όμως, αν και πέρασαν πάνω από πέντε χρόνια, δεν εργάστηκε πουθενά. Η ΑΕΚ Β΄ θα ήταν η πρώτη ομάδα που θα καθοδηγούσε.

Το 2018 ο Τσιάρτας ήταν persona non grata στην ΑΕΚ. Είχε δεχθεί να αρθρογραφεί σε αθλητικό ιστότοπο, τον οποίο ο σύλλογος είχε καταγγείλει ως όργανο προπαγάνδας σε βάρος του, και η διοίκηση του είχε αφαιρέσει την κάρτα διαρκείας που κατείχε ως παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας. Λέγεται ότι την εντολή να μην ξαναπατήσει στο γήπεδο την είχε δώσει ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Φαίνεται, όμως, ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ «μαλάκωσε», με τον καιρό. Η «αδυναμία» του στους παίκτες – σύμβολα του συλλόγου είναι γνωστή. Κι όταν ο Στέλιος Μανωλάς αρνήθηκε να αναλάβει την ΑΕΚ Β΄, κάποιοι τον έπεισαν ότι ο Τσιάρτας θα ήταν μια καλή λύση.

Ο Μελισσανίδης δεν υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσει μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που ξεσήκωσε αυτή η εξέλιξη στις τάξεις των οπαδών της ΑΕΚ. Εάν θεωρεί πως μια απόφασή του είναι για το καλό της ΑΕΚ, την υποστηρίζει μέχρι τέλους. Το ερώτημα ήταν, τι θα έπραττε ο Τσιάρτας. Που αυτή την εχθρική στάση, σίγουρα, δεν την περίμενε από εκείνους που κάποτε τον αποθέωναν. Τελικά, έκανε το σωστό. Λίγο πριν από τις 14:00 της Τετάρτης ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ότι δεν αποδέχεται τη θέση. «Επειδή δεν θέλω να διχάσω τους φιλάθλους της αγαπημένης μου ομάδας», όπως έγραψε.

Ισως αυτές οι αντιδράσεις, από ανθρώπους που τον λάτρεψαν, να τον βοηθήσουν να κατανοήσει τι έκανε λάθος και τους έστρεψε εναντίον του.