Η υπερπροβολή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου από τα διεθνή media απέδειξε ότι σε τέτοιες τραγικές και συγχρόνως κοσμογονικές περιπτώσεις η οποιαδήποτε διακινούμενη πληροφορία είναι αμφισβητήσιμη εξ ορισμού. Τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους φαντάζουν υποκείμενα στον πρώτο κανόνα της κατασκοπείας-αντικατασκοπείας, ο οποίος ορίζει σαφώς ότι τα πράγματα δεν είναι ποτέ έτσι όπως φαίνονται – πόσο μάλλον έτσι όπως μεταδίδονται. Θυμίζουν το τσιτάτο του Τσόρτσιλ για τους διστακτικούς να εισέλθουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ρώσους (Σοβιετικούς), εκείνη την απίθανη φράση για τον «γρίφο που περιβάλλεται από μυστήριο και συνιστά ένα αίνιγμα». Ωστόσο οι Σοβιετικοί (οι Ρώσοι) τελικά κατέλαβαν το Βερολίνο και διέλυσαν τη θολούρα…
Η τελευταία εφαρμογή των παραπάνω σκοτεινών σημείων (και τεράτων) αφορά το πρόσωπο της Μαρίνας Οβσιανίκοβα, της δημοσιογράφου που στις 14 Μαρτίου διέκοψε τις ειδήσεις του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Channel One δείχνοντας «στον αέρα» ένα αντιπολεμικό πλακάτ.
Τώρα αποκαλύπτεται ότι «δεν υπάρχει Ουκρανός που να πιστεύει στην καλή πίστη της». Ετσι τουλάχιστον έγραψε η Repubblica, ερμηνεύοντας η ίδια τον χρησμό της: «Οι Ουκρανοί τη θεωρούν κατάσκοπο της FSB». Και τι εστί FSB; Η αλήστου μνήμης ΚGB σε νέο περιτύλιγμα. Ωστε η Μαρίνα είναι ρωσίδα κατάσκοπος και όχι… φως του αυγερινού! Γιατί όχι, λοιπόν…
Η 43χρονη δημοσιογράφος δηλώνει πλέον η ίδια ότι οι Ουκρανοί δεν τη θέλουν: «Πήγα στην Ουκρανία στις 27 Μαΐου και ήθελα να πάρω συνέντευξη από τον Ζελένσκι, να δείξω στη Ρωσία τη φρίκη της Μπούτσα, το κακό που κάνει ο Πούτιν στον ουκρανικό λαό. Αλλά στις 31 του μηνός αναγκάστηκα να φύγω. Η συνοδός μου ανησυχούσε πολύ για την ασφάλειά μου».
Η Μαρίνα έχει γεννηθεί στην Οδησσό. Είναι μισή Ουκρανή και μισή Ρωσίδα. Οι ουκρανοί συνάδελφοί της, αυτοί που διαμορφώνουν άποψη στους πολίτες, τη θεωρούν «προγεφύρωμα μιας ειδικής επικοινωνιακής-ψυχολογικής επιχείρησης που σχεδίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες». Και ιδού για ποιον λόγο.
«Ενώ καταφέρεται κατά του Πούτιν και της εξουσίας του, η Μαρίνα ταυτόχρονα διαχωρίζει τη μοίρα του προέδρου της Ρωσίας από τη μοίρα του λαού, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να πλήξουν μόνο αυτόν και τους ολιγάρχες. Ε, ακριβώς αυτήν την αφήγηση χρειάζεται το Κρεμλίνο για να αρθούν οι κυρώσεις» έγραψε στο Facebook κάποια Ντίμα Ρέπλιαντσουκ, «ερευνήτρια δημοσιογράφος που συνεργάζεται με τον Γενικό Εισαγγελέα του Κιέβου για τον εντοπισμό των δραστών των εγκλημάτων πολέμου».
Το ταξίδι της Οβσιανίκοβα μεταξύ Κιέβου και Οδησσού, στο τέλος του Μαΐου, είχε λάβει δημοσιότητα αφού όλοι μιλούσαν με τον ίδιο τρόπο: έλεγαν ότι είναι μία πολύ εκλεπτυσμένη αποστολή προπαγάνδας της FSB, μεταμφιεσμένη σε θαρραλέα διαφωνία. Η ίδια η παρουσία της Μαρίνας στην Ουκρανία και οι κινήσεις της αμφισβητήθηκαν.
«Εχω βίντεο και φωτογραφίες από το ταξίδι μου» λέει η Μαρίνα. Και για να αποδείξει τα λεγόμενά της έστειλε στους Ιταλούς φωτογραφία της από ένα ξενοδοχείο της Οδησσού και απόσπασμα από ένα ρεπορτάζ της, αδημοσίευτο προς το παρόν, που έκανε για λογαριασμό της γερμανικής Die Welt με την οποία συνεργάζεται.
«Στην Ουκρανία με μισούν και νομίζουν ότι είμαι κατάσκοπος της FSB, στη Ρωσία νομίζουν ότι είμαι κατάσκοπος των Αγγλων! Είπα ό,τι είπα για τις κυρώσεις προτού δω τη σφαγή της Μπούτσα. Τώρα άλλαξα γνώμη! Εχω πειστεί ότι ο πόλεμος είναι συλλογική ευθύνη των Ρώσων και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να χτυπήσει τη Ρωσία με περισσότερες κυρώσεις από αυτές που έχει ήδη επιβάλει. Ημουν έτοιμη να το εξηγήσω, όμως δεν μου δόθηκε η ευκαιρία».
Η Μαρίνα δηλώνει ότι έφυγε από τη Ρωσία όχι επειδή είναι κατάσκοπος, αλλά με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Και ότι τη συνεχάρη ο ίδιος ο Ζελένσκι. «Πλέον ζω στο Βερολίνο, μόνη. Εχω χάσει τα πάντα για να στηρίξω τους Ουκρανούς: τα παιδιά μου είναι σαν κρατούμενοι στη Ρωσία, δεν μπορώ να τα αγκαλιάσω, δεν έχω πια το σπίτι μου, δεν έχω πια τη δουλειά μου. Ωστόσο, στην Ουκρανία με μισούν».
Αν είναι όντως ρωσίδα κατάσκοπος, προφανώς απέτυχε. Δεν έπεισε, και την πήραν χαμπάρι. Οπότε το αδυσώπητο στρατηγείο της Λιουμπιάνκα θα την τιμωρήσει. Αν δεν είναι όμως, τότε έπεσε θύμα του ουκρανικού μίσους όχι για τον Πούτιν και την εξουσία του, αλλά για τον ρωσικό λαό. Οπότε και εδώ βγαίνουν τα κατάλληλα συμπεράσματα. Πάντως να είναι η Μαρίνα κατάσκοπος τρίτης δύναμης, της Κίνας ας πούμε, μάλλον αποκλείεται…