Ο καβγάς Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας, δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, για το πλαφόν στις εξαγωγές πετρελαίου, άναψε για τα καλά αυτές τις ημέρες εκτοξεύοντας τις τιμές στο υψηλότερο σημείο των έξι τελευταίων χρόνων.
Τα 23 έθνη του ΟΠΕΚ+, δηλαδή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις τους χωρίς να ορίσουν νέα ημερομηνία, θέτοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα του οργανισμού εν μέσω μίας πανδημίας, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και στην παραγωγή πετρελαίου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνήθηκαν την πρόταση που υποστήριζε η Σαουδική Αραβία για οκτάμηνη παράταση του πλαφόν στις εξαγωγές πετρελαίου, φέρνοντας στην επιφάνεια τον ανταγωνισμό των δύο χωρών. Το Αμπου Ντάμπι ζήτησε το «ελεύθερο» να αυξήσει την παραγωγή του, αλλά το Ριάντ και η Μόσχα αρνήθηκαν.
Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών δημοσιοποίησαν τις διαφορές τους, κάτι που εξέπληξε όσους είναι εκτός ΟΠΕΚ.
Τα ΗΑΕ έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην αύξηση της παραγωγής τους και τώρα η ζήτηση αυξάνεται. Για αυτό και ενοχλούνται που δεν μπορούν να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο, δήλωσε στο BBC ο Μπεν Κάχιλ, από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.
Οι δύο πρίγκηπες
Για πολλά χρόνια, η συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ έχει διαμορφώσει την γεωπολιτική του αραβικού κόσμου.
Ο προσωπικός δεσμός ανάμεσα στον σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον αντίστοιχο διάδοχο στα Εμιράτα, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, έχουν φέρει κοντά τις δύο χώρες, καθώς οι δυο τους είναι αυτοί που κινούν τα νήματα.
Το 2015, σχημάτισαν μία αραβική στρατιωτική συμμαχία για να πολεμήσουν τους καθοδηγούμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και να επιβάλουν διπλωματικό, εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο στο Κατάρ, το 2017.
Ομως, ρωγμές στη συμμαχία τους εμφανίστηκαν πριν δύο χρόνια, όταν τα ΗΑΕ απέσυραν τα στρατεύματά τους από την Υεμένη, δυσαρεστώντας τους Σαουδάραβες.
Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, τα Εμιράτα δυσαρεστήθηκαν από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να τερματίσει το εμπάργκο κατά του Κατάρ, ενώ στο Ριάντ δεν άρεσε η απόφαση του Αμπου Ντάμπι να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.
Τον Φεβρουάριο, τα πράγματα χειροτέρεψαν, επειδή η Σαουδική Αραβία έδωσε τελεσίγραφο στις πολυεθνικές να μεταφέρουν την περιφερειακή τους έδρα στο βασίλειο έως το 2024, γεγονός που τα Εμιράτα θεώρησαν επίθεση εναντίον τους, καθώς το Ντουμπάι είναι το επιχειρηματικό κέντρο της περιοχής.
Οταν προχθές, τα ΗΑΕ μπλόκαραν την πρόταση στον ΟΠΕΚ, οι Σαουδάραβες απάντησαν απαγορεύοντας τις πτήσεις προς τη χώρα, τάχα λόγω πανδημίας. Ηταν λίγες ημέρες πριν πολλοί ταξιδέψουν στο Ντουμπάι για διακοπές.
Επίσης, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα μειώσει τον φόρο εισαγωγής σε αγαθά που προέρχονται από το Ισραήλ ή από ελεύθερες ζώνες εμπορίου, όπως τα ΗΑΕ.
Ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών εντείνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές υδρογοναναθράκων.
Η Σαουδική Αραβία επενδύει σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι οικονομικές υπηρεσίες και η τεχνολογία. «Είναι ο γίγαντας που ξυπνά στην περιοχή και αυτό ανησυχεί τα Εμιράτα», λέει ο Νιλ Κουίλιαμ, ερευνητής στο Chatham House του Λονδίνου. «Αν σε 15 με 20 χρόνια, η Σαουδική Αραβία μεταμορφωθεί σε δυναμική οικονομία, θα αποτελεί απειλή για το Αμπου Ντάμπι».
Οπως αναφέρει ένας σαουδάραβας αναλυτής, η σθεναρή αντίσταση των Εμιράτων στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ ήταν έκπληξη, καθώς είχαν προηγηθεί πολλές συνομιλίες για να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά δεν θεωρεί ότι θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα πρόβλημα στις σχέσεις τους. «Και οι δύο πλευρές είχαν μεγαλύτερες διαφωνίες στο παρελθόν. Ολες οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά η βάση είναι πολύ γερή για να είναι μόνιμη η ζημιά στη συμμαχία».