Σε 10 ανήλθαν οι νεκροί από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα που εξαπολύθηκε την Πέμπτη στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, και έπληξε μεγάλη πολυκατοικία.
Η στέγη και ο πάνω όροφος του κτιρίου έχουν καταστραφεί στη «χειρότερη επίθεση εναντίον πολιτικών υποδομών της Λβιβ από την αρχή του πολέμου», όπως δήλωσε ο Αντρίι Σαντόβιι, δήμαρχος της πόλης αυτής που βρίσκεται μακριά από τη γραμμή του μετώπου και απέχει 70 χιλιόμετρα από την Πολωνία.
«Eνα δέκατο πτώμα μόλις εντοπίστηκε. Πρόκειται για μία γυναίκα», ανέφερε ο ίδιος στο Telegram, προσθέτοντας ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση έρευνας στο κατεστραμμένο κτίριο.
Ο Σαντόβιι κήρυξε δύο ημέρες πένθους στη μνήμη των θυμάτων.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Μακσίμ Κοζίτσκι, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δύο πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του κτιρίου αργά χθες το βράδυ.
Μεταξύ των νεκρών είναι μια 32χρονη γυναίκα και η 60χρονη μητέρα της.
Εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες φτάνουν τους 42, ανάμεσά τους τρία παιδιά, ενώ επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια.
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας επεσήμανε ότι η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον της Λβιβ με πυραύλους Kalibr, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι επτά από τους 10 καταρρίφθηκαν.
Ο Σαντόβιι δήλωσε ότι από τη ρωσική επίθεση υπέστησαν ζημιές 35 σπίτια, ένα κτίριο γραφείων, μια φοιτητική εστία, ένα σχολείο και 50 οχήματα.
Ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι στόχευσε εγκαταστάσεις «προσωρινής ανάπτυξης» ουκρανών στρατιωτών, αλλά τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.
Διαμαρτυρία της Unesco στη Ρωσία
H Unesco καταδίκασε τον βομβαρδισμό από τη Ρωσία ενός «ιστορικού κτιρίου» στη Λβιβ, απευθύνοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων.
«Η επίθεση αυτή, η πρώτη σε μια προστατευόμενη περιοχή από τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς, από τότε που άρχισε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου 2022, συνιστά παραβίαση της σύμβασης αυτής» της Unesco, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ που έχει την έδρα της στο Παρίσι.
Το ρωσικό πλήγμα παραβιάζει επίσης «τη Σύμβαση του 1954 της Χάγης για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης».