| George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Λοβέρδος: Συμφωνώ με τη στάση του Ανδρουλάκη – αλλά οι υποκλοπές δεν είναι λόγος για εκλογές

«Η κατ’ ιδίαν συνάντηση εξ αντικειμένου είναι μια παγίδευση, εγώ δεν θα πήγαινα και καλά κάνει που δεν πάει» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την άρνηση του αρχηγού του κόμματος να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθησή του. Ωστόσο ο ίδιος διαχώρισε τη θέση του με τις φωνές στη Χαριλάου Τρικούπη για πρόωρες εκλογές
Protagon Team

«Είναι δικαίωση, είναι τιμή, υπερηφάνεια, είναι κάποιες στιγμές θυμός για όσα συνέβησαν αλλά δεν υπάρχει χώρος για κάτι άλλο, για κομματικές και πολιτικές συγκρούσεις, αυτή την στιγμή μέσα μου»: αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για την ομόφωνη απαλλαγή του από την κατηγορία της δωροληψίας, για την υπόθεση της Novartis –το 10ο πολιτικό πρόσωπο που ενέπλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τελικά απηλάγη.

Μιλώντας στην ΕΡΑ και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο κ. Λοβέρδος μίλησε για μια δικαίωση που χρειάστηκε τόσο χρόνο για να έρθει και μάλιστα παρατήρησε με νόημα ότι την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ το περασμένο φθινόπωρο, με τον ίδιο να είναι ο ένας εκ των υποψηφίων, συγκεκριμένα έντυπα και συγκεκριμένοι πολιτικοί, είχαν το θέμα της Novartis κάθε εβδομάδα στην πρώτη γραμμή. «Οι πιο κομψοί έλεγαν “δεν λέμε, αλλά είναι μια εκκρεμότητα”, αυτό ήταν το πιο ύπουλο που λεγόταν. Δεν τα θυμάμαι αυτά, μου τα θυμίζουν» είπε χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε το ertnews.gr.

«Τώρα χαίρομαι γιατί η Βουλή αποφάσισε στις 3 Οκτωβρίου του 2019 να αρθεί η ασυλία μου ενώ μου την προσέφερε, γιατί το Σύνταγμα αυτό επιβάλλει. Και εγώ, στην Επιτροπή Δεοντολογίας παρακάλεσα τα κόμματα να ψηφίσουν υπέρ της άρσης, μάλιστα λέγοντας, αν και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ότι δεν με ενδιαφέρει το Σύνταγμα, γιατί πώς θα αντιμετωπίσω την επόμενη μέρα τους φίλους μου, τα παιδιά μου, το κόμμα μου όταν θα κρυβόμουν πίσω από ένα θεσμικό καταφύγιο. Και η Βουλή το δέχτηκε αυτό. 4 Οκτωβρίου ο κ. Τασούλας ως όφειλε και ως έπραξε και τον ευχαριστώ, έστειλε αμέσως πίσω τον φάκελο στον Άρειο Πάγο και τελείωσα χθες. Διότι όταν πηγαίνεις στην Δικαιοσύνη χωρίς θεσμικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τι γίνεται αφού πας, η υπόθεση έφτασε στην ανακρίτρια τέσσερις μήνες μετά. Έχασα τέσσερις μήνες με διαδικαστικές ενέργειες ή αβλεψίες ή και επίτηδες καμιά φορά και πήγα τον Γενάρη. Προέβλεπα ότι σε 6 μήνες θα είχα τελειώσει, αλλά σε 6 μήνες δεν είχε γίνει τίποτα. Και έστειλα ένα υπόμνημα στην πρώτη ανακρίτρια παρακαλώντας την να προτιμηθώ (στην δικαστηριακή γλώσσα προτίμηση εννοείται η κατά προτεραιότητα ανάκριση) ωστόσο επειδή είχε υποθέσεις υπό παραγραφή δεν γινόταν να μην ασχοληθεί με αυτές. Μετά, τον Σεπτέμβριο του 2020 προήχθη η συγκεκριμένη ανακρίτρια και αντικαταστάθηκε. Και η επόμενη ανακρίτρια είπε ότι είναι αναρμόδια, γιατί αυτή είναι μια αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα, της Βουλής. Πήγε στον εισαγγελέα, που από κοινού είναι μέσα στην ανακριτική διαδικασία και ο εισαγγελέας είχε αντίθετη γνώμη, είπε ότι αφού η Βουλή το έστειλε δεν μπορούμε να μην το πάρουμε. Πήγε στο Συμβούλιο μετά, εγώ εν τω μεταξύ ήμουν υποψήφιος πρόεδρος και γινόντουσαν όλα αυτά. Και να τα δημοσιεύματα από δω και από κει από τους εντός εισαγωγικών πολιτικούς αντιπάλους. Εχθροί ήταν, δεν ήταν αντίπαλοι. Το Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει η ανάκριση. Γίνεται η ανάκριση και έχουμε 7 δικαστές και εισαγγελείς που το εξέτασαν για να τελειώσει αυτή η ιστορία, για να είμαι τόσο συγκινημένος, δικαιωμένος και χαρούμενος και να μπορώ να λέω ότι εγώ παλικαρίσια το αντιμετώπισα, ξέροντας τις καθυστερήσεις της δικαιοσύνης αλλά μη φοβούμενος ούτε αυτές» είπε περιγράφοντας εν συντομία τι προηγήθηκε της ομόφωνης απόφασης.

Υποκλοπές: Λάθος κατά της Δημοκρατίας

Πιο ενδιαφέρον ωστόσο, είχαν όσα είπε ο κ. Λοβέρδος για την γκρίζα αυτή υπόθεση της παρακολουθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

«Πρόκειται περί λάθους που στράφηκε εναντίον της δημοκρατίας» επεσήμανε για να προσθέσει: «Οι παρακολουθήσεις δεν είναι κάτι απλό, είναι ένα μέσο που στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας, είναι σαφές αυτό».

«Από εκεί πέρα, εγώ συμφωνώ με την στάση του κ. Ανδρουλάκη που δεν πάει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση εξ αντικειμένου είναι μια παγίδευση, εγώ δεν θα πήγαινα και καλά κάνει που δεν πάει. Η απάντηση σε αυτά τα θέματα είναι μόνο θεσμική. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία πήγαν οι δύο υπουργοί εκ των οποίων ο ένας έβγαλε και γλώσσα, έλεγε πράγματα που τον διέψευσε η πραγματικότητα μετά από δύο μέρες. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με ειλικρινή διάθεση όμως, να δούμε τι έχει γίνει και φυσικά και η Eξεταστική Eπιτροπή η οποία μπορεί να λειτουργήσει κεκλεισμένων των θυρών αν υπάρχει τέτοιος λόγος, που είναι θέμα της πλειοψηφίας των μελών να το αποφασίσει» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, εκτιμώντας μάλιστα πως η υπόθεση «θα τραβήξει» χρονικά, λέγοντας «θα μας πάει μέχρι τις εκλογές».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι τοξικό αυτό για το πολιτικό κλίμα, ο κ. Λοβέρδος δεν το αρνήθηκε ωστόσο υπογράμμισε «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, δεν μπορούμε να το εγκαταλείψουμε».

«Είδα χθες ένα δημοσίευμα της Washington Post, θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα, έτσι θα γίνει εξ αντικειμένου. Ήταν παρά πολύ κακό αυτό που έγινε, ήταν πολύ αρνητικό και δεν θα μας εγκαταλείψει ως θέμα» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό δεν διαγράφεται, ενώ η έντασή του θα εξαρτηθεί και από τις αποκαλύψεις. Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να «συντηρεί» την υπόθεση στην επικαιρότητα ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε «θέλουμε να λυθεί το θέμα, από κει και πέρα εξαρτάται από την αλήθεια η λύση». «Για φανταστείτε η λύση να είναι οδυνηρή για αυτούς που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν έναν ευρωβουλευτή και πολιτικό. Μέχρι τώρα μόνο ψέματα λέγανε. Επιμένω στο θεσμικό γιατί το άλλο είναι συκοφαντία και κουτσομπολιό. Όλα θα ρυθμιστούν και θα κυλήσουν θεσμικά, ειδάλλως θα ξεφύγουμε» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως αυτό θα επηρεάσει στις επόμενες εκλογές το επίπεδο συνεργασιών κομμάτων και αν θα καθοριστεί η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την πορεία της υπόθεσης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Εγώ φτάνω μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Και για τα θέματα των συνεργασιών έχω πει χίλιες φορές, ότι ό,τι συζητάμε αυτή την στιγμή ως κόμμα αφορά την ενδυνάμωσή μας, ό,τι αφορά την διακυβέρνηση του τόπου είναι η συζήτηση στην οποία πρέπει να μπούμε με καθαρές θέσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών, όχι από τώρα. Δεν ξέρω ποια θα είναι η ένταση του θέματος ώστε να το καθορίσει γιατί δεν ξέρω τις εξελίξεις. Άρα πρέπει να περιμένουμε την θεσμική εξέλιξη της υπόθεσης. Δεν μπορώ να πω αν θα καθορίσει από τώρα την στάση των κομμάτων στις κυβερνητικές συνεργασίες».

Πάντως, σε άλλη του συνέντευξη, στον Status FM, και σε ερώτηση αν το θέμα των υποκλοπών μπορεί να είναι ο λόγος για προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Λοβέρδος απάντισε ότι «δεν είναι λόγος προσφυγής στις κάλπες, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι».

Ο κ. Λοβέρδος διαχώρισε έτσι τη θέση του από τις φωνές που ακούγονται στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εξαιτίας της όλης υπόθεσης. Χαρακτηριστική η περίπτωση του πρώην υπουργού και υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Παύλου Γερουλάνου που σε άρθρο του απαίτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη συγγνώμη με εκλογές στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος.