Aισιόδοξος ότι οι «Δημοκράτες» θα πάρουν ποσοστό πάνω από 3% ώστε να μπουν στην Ευρωβουλή τον Ιούνιο, παρουσιάστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου κόμματος, το πρωί της Δευτέρας.
Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες ευρωεκλογές και προεξόφλησε πως εφόσον μπει στη Βουλή θα ενταχθεί στην ομάδα του RENEW στο Ευρωκοινοβούλιο, ανάμεσα δηλαδή στο ΕΛΚ της ευρωπαϊκής Δεξιάς και στο PES των Σοσιαλιστών.
Οπως είπε ο κ. Λοβέρδος οι «Δημοκράτες» είναι κόμμα αποκλειστικά του Κέντρου, απευθύνεται στον χώρο ανάμεσα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα στελέχη των δύο αυτών κομμάτων, καθώς όπως ανέφερε «σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχει άλλο κόμμα, μιας και το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από τον χώρο Κέντρου και πηγαίνει προς την Αριστερά»
Όσον αφορά στους «Δημοκράτες» ο κ. Λοβέρδος είπε πως τον έχει καταπλήξει ο κόσμος που έχει έρθει.
«Υπάρχουν πυρήνες σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, δύο εκλογικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» επισήμανε.
Στις 20 Μαρτίου θα γίνει η εκλογή του γραμματέα του κόμματος και στις 26 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου
Πενήντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, πολλοί πολίτες στην Ελλάδα αισθάνονται πως έχει χαθεί η κοινή λογική. Επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια, παρά το γεγονός πως έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κάποια θετικά πράγματα, που δεν τα παραγνωρίζουμε.
Οι «Δημοκράτες», το νέο πολιτικό κόμμα συνδυάζει τον πατριωτισμό με τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές και τη λαϊκότητα. Στην Ελλάδα είναι γενικευμένο το λάθος να θεωρείται ο πατριωτισμός ασύμβατος με τη μεταρρύθμιση. Να χαρίζεται ο πατριωτισμός και ο αγώνας για την ασφάλεια του πολίτη στους φασίστες με τις σύγχρονες μορφές τους. Όχι λοιπόν, δεν θα χαρίσουμε τον πατριωτισμό στους φασίστες, τους ακραίους.
Έχουμε μπροστά μας Ευρωεκλογές. Το υπογραμμίζουμε στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Είμαστε Ελληνες στην Ενωμένη Ευρώπη. Πρέπει να διαμορφώσουμε θεσμούς εθνικής κατάρτισης, που θα συμβάλλουν στην αυτογνωσία και την ανάδειξη της ιδιοπροσωπίας. Και γενικά ο αγώνας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι για μια Ένωση προσιτή, δίκαιη, αποτελεσματική.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εμείς οι «Δημοκράτες», θα παλέψουμε να αποσύρει η Τουρκία το casus belly. Δεν νοείται χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απειλεί με πόλεμο ένα μέλος της. Κι ακόμη η Κυβέρνηση υποτίμησε την υπόθεση του Φρέντι Μπέλερη. Η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ πρέπει να ανασταλεί.
Οι «Δημοκράτες» θα αγωνιστούμε για την εφαρμογή του Συντάγματος. Όλου του Συντάγματος. Που ως γνωστόν, επιβάλλει την προστασία της Πατρίδας, του Έθνους, του Λαού. Το ξεχνάμε αυτό. Επαναλαμβάνω δεν θα χαρίσουμε τον πατριωτισμό στους φασίστες και τους ακραίους.
Υποστηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις όλες τις συμφωνίες της Ελλάδος με τις Η.Π.Α., τη Γαλλία, τα Η.Α.Ε., την Αίγυπτο, την Ιταλία. Όμως στην περίπτωση του casus belly και της Αλβανίας υπάρχουν χτυπητές αδυναμίες στην εξωτερική μας πολιτική. Και ακόμη, ξεχάστηκε πως η Αγιά Σοφιά, το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού έγινε τζαμί.
Αυτή θα είναι η τακτική μας. Δεν θα διστάσουμε να υποστηρίξουμε ό,τι θετικό κάνει η Κυβέρνηση. Αλλά θα ασκούμε κριτική ή και θα καταγγέλλουμε όλα τα αρνητικά. Όπως κάναμε και στο σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Είπαμε ναι επί της αρχής, ασκώντας ασφαλώς κριτική στις προβληματικές του διατάξεις, σε αυτό το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τρεις μέρες πριν. Το σχέδιο νόμου που αφορά τα πανεπιστήμια ψηφίστηκε πριν τρεις μέρες. Αν σταματήσουμε εδώ θα ήταν πολιτικό έγκλημα. Ο επόμενος στόχος του μεταρρυθμιστικού έργου πρέπει να είναι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο κρίνω όχι απλώς σκόπιμο αλλά απολύτως αναγκαίο να σας εκθέσω τις απόψεις του κόμματός μας για το πώς πρέπει εφεξής να αντιμετωπιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος τους.
Πιστεύουμε πως οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια πρέπει να καταργηθούν. Μόνο τους πλεονέκτημα είναι το αδιάβλητο. Όλα τα άλλα χαρακτηριστικά τους όμως είναι απολύτως αρνητικά. Σήμερα στο λύκειο, ειδικά οι τάξεις Β΄και Γ΄ είναι σαν να μην υπάρχουν. Πριν την κατάργηση των πανελλαδικών πρέπει να μεταρρυθμίσουμε, να ξαναστήσουμε το λύκειο. Η κυβέρνηση έχει χάσει ήδη πέντε χρόνια και η αλλαγή του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων απαιτεί προετοιμασία, εκπαιδευτική προεργασία έξι-επτά ετών, δηλαδή δύο κυβερνητικών θητειών (εκπαιδευτικό πλάνο προσαρμογής στις απαντήσεις της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης, διαρκής εκσυγχρονισμός των βάσεων θεμάτων, ισχυρή αναβάθμιση των ΕΠΑΛ με μαθητοκεντρική αντίληψη και καινοτομία του εκπαιδευτικού έργου). Με αυτές τις προϋποθέσεις οδηγούμαστε στο Εθνικό Απολυτήριο και στη σύνδεση του με τις πανελλαδικές εξετάσεις μέσα από ένα σύστημα πολλαπλών επιλογών, ευκαιριών και δυνατοτήτων που θα προσφέρονται στο μαθητή για να διαμορφώνει το Εκπαιδευτικό Σχέδιο του, το δικό του προσωπικό Όραμα Σπουδών και Σταδιοδρομίας. Τελικά οι δημοκράτες προτείνουμε:
· Το εθνικό απολυτήριο να αντανακλά τις συνολικές επιδόσεις του μαθητή από την Α’ έως και την Γ΄ Λυκείου.
· Σε κάθε τάξη οι εξετάσεις να γίνονται σε τέσσερα μαθήματα με θέματα από Τράπεζα Θεμάτων και διόρθωση από σώμα διαπιστευμένων καθηγητών.
· Οι επιδόσεις να έχουν διαφορετικό και κλιμακούμενο συντελεστή βαρύτητας.
· Οι πανελλαδικές εξετάσεις σταδιακά θα αντιστοιχούν σε ένα ολοένα και μικρότερο ποσοστό της σχολικής επίδοσης του μαθητή έως ότου καταργηθούν οριστικά.
· Η συζήτηση για ελάχιστη βάση εισαγωγής καθίσταται χωρίς καμία σημασία.
Ο ελληνικός τρόπος ζωής βάλλεται από την καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας, από την υποτίμηση της πρωτογενούς παραγωγής. Σε μια χώρα της οποίας το φυσικό κάλλος είναι πολιτισμικό αλλά και οικονομικό πλεονέκτημα, η προστασία του περιβάλλοντος είναι πατριωτικό καθήκον.
Η προστασία περιβάλλοντος, είπαμε πως αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Εμείς θα επιμείνουμε στην Κυκλική Οικονομία, η οποία στηρίζεται στην καθολική ανακύκλωση. Εδώ η χώρα μας είναι ουραγός στην ΕΕ. Πραγματικός ουραγός, Η ΝΔ διαμόρφωσε ένα δήθεν εθνικό σχέδιο για τα απορρίμματα που αποτελούν ένα μέρος της Κυκλικής Οικονομίας και δεν έκανε απολύτως τίποτε επί πέντε χρόνια τώρα. Εμείς οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ έχουμε ένα πλήρες, δηλαδή αναλυτικό, εξειδικευμένο και χρονολογημένο πρόγραμμα, το οποίο και θα καταστήσουμε μία από τις τέσσερις κεντρικές προτεραιότητες.
Έλλειψη συνέχειας στο κυβερνητικό έργο. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, οι ψηφιακοί βοηθοί στους ηλικιωμένους κυρίως. Πριν δύο χρόνια έκανα σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, το αποδέχτηκε ο κ. Πιερρακάκης, έγινε πιλοτικό πρόγραμμα έξι μηνών στη Φλώρινα και την Καστοριά, με μεγάλη επιτυχία, πέρασαν περίπου 1400 άνθρωποι και μετά αναρωτιόνταν γιατί σταμάτησε. Πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.