Ο Λούλα απευθύνεται στους συνέδρους της COP27, στην Αίγυπτο | REUTERS/Emilie Madi
Επικαιρότητα

Λούλα: Υψιστη προτεραιότητα να σώσουμε τα δάση του Αμαζονίου

Μιλώντας στην COP27, o βραζιλιάνος πρόεδρος παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για την κλιματική αλλαγή και την καταπολέμηση της αποψίλωσης του «πνεύμονα της Γης», ενώ δήλωσε ότι θέλει να διοργανώσει την COP30 στην Αμαζονία
Protagon Team

«Η Βραζιλία επέστρεψε», είπε ο νέος πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας στην COP27, και τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου .

Η παγκόσμια κλιματική ασφάλεια εξαρτάται από την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η οποία είναι απαραίτητη για την ισορροπία του κλίματος και της βιοποικιλότητας, τόνισε ο βραζιλιάνος πρόεδρος, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ζαϊχ Μπολσονάρο, ο οποίος δεν ενδιαφερόταν για την καταστροφή των πολύτιμων δασών του «πνεύμονα της Γης».

«Δεν υπάρχει κλιματική ασφάλεια για τον κόσμο χωρίς έναν προστατευμένο Αμαζόνιο. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να έχουμε μηδενική αποψίλωση των δασών και θα δράσουμε κατά της υποβάθμισης του μεγα-οικοσυστήματός μας», πρόσθεσε ο Λούλα.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν διαχωρίζεται από τον αγώνα κατά της φτώχειας.

Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται καλύτερη ηγεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είπε και πρόσθεσε ότι η Βραζιλία είναι έτοιμη να επανενώσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός πιο υγιούς πλανήτη.

Σημείωσε ακόμα, ότι απαιτεί από τα πλούσια έθνη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να χορηγούν 100 δισ. δολάρια ετησίως για την προστασία του κλίματος.

Ο Λούλα ανακοίνωσε ότι η Βραζιλία επιθυμεί να φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2025 στην Αμαζονία.

«Ναι»« από τη Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση του Λούλα. «Επιθυμώ διακαώς να μπορέσουμε να κάνουμε μία COP στην Αμαζονία, συνεπώς υποστηρίζω πλήρως αυτή την πρωτοβουλία του προέδρου Λούλα», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια επίσκεψής του στην Μπανγκόκ για τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC).

«Υποστηρίζω την επιστροφή της Βραζιλίας σε μια στρατηγική για τον Αμαζόνιο. Την έχουμε ανάγκη. Η Γαλλία, μια δύναμη της Ινδίας-Ειρηνικού και μια δύναμη της Αμαζονίας. Το μεγαλύτερο εξωτερικό σύνορο της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι το σύνορο της Γουιάνας μας με τη Βραζιλία», είπε ο Μακρόν.

Η πρόσφατη νίκη του Λούλα μοιάζει να ανοίγει τον δρόμο για μια προσέγγιση ανάμεσα στο Παρίσι και την Μπραζίλια, καθώς οι σχέσεις του Μακρόν με τον Μπολσονάρο ήταν κακές.

«Περίμενα με πολλή ανυπομονησία αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να αρχίσουμε μια στρατηγική σύμπραξη η οποία να βρίσκεται στο ύψος της ιστορίας μας», είπε στον Λούλα ο Μακρόν, έναν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που τον συνεχάρησαν μετά την εκλογική επιτυχία του.

Το Παρίσι θεωρεί την Μπραζίλια «απαραίτητο εταίρο στη Λατινική Αμερική», είχε δηλώσει η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για την Ευρώπη, Λοράνς Μπον, ανακοινώνοντας έναν νέο οδικό χάρτη για «τους επόμενους μήνες».