Πώς γίνεται να είναι κάποιος εξίσου υπεύθυνος για έναν πόλεμο στον οποίο ο εχθρός εισβάλει στη δική του πατρίδα, σκοτώνει χιλιάδες αμάχους συμπατριώτες του και καταστρέφει τις υποδομές της χώρας του;
Αυτό μόνο ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, το γνωρίζει, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μοιράζεται το ίδιο μερίδιο ευθύνης για τη ρωσική εισβολή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν…
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό Time και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο ηγέτης της Αριστεράς στη Βραζιλία υπογραμμίζει επίσης ότι θεωρεί πως ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τη σύγκρουση αντί να την υποκινήσει.
Ο Λούλα, ο οποίος φιγουράρει στο εξώφυλλο του Time αυτήν την εβδομάδα, θεωρείται φαβορί στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία και φιλοδοξεί να αποτρέψει την επανεκλογή του ακροδεξιού Μπολσονάρου για να επιστρέψει στον προεδρικό θώκο μετά την ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του για διαφθορά, οι οποίες τον οδήγησαν στη φυλακή.
Μεταξύ άλλων, ο Λούλα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έπρεπε να έχει εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά… είναι «ανεύθυνο» εκ μέρους των ηγετών της Δύσης να «πανηγυρίζουν» για τον Ζελένσκι, επειδή ενθαρρύνουν τον πόλεμο αντί να εστιάζουν σε κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
«Βλέπω τον πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλά στην τηλεόραση και να χειροκροτείται από ευρωπαίους βουλευτές», είπε και υποστήριξε ότι: «Αυτός ο άνθρωπος είναι εξίσου υπεύθυνος με τον Πούτιν για τον πόλεμο. Επειδή στον πόλεμο, δεν υπάρχει μόνο ένας ένοχος»…
Ο Λούλα τόνισε ότι ο Μπάιντεν και οι ηγέτες της ΕΕ δεν έκαναν αρκετά προκειμένου να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. «Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη πολιτική επιρροή και ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον πόλεμο αντί να τον υποκινήσει», είπε και συμπλήρωσε: «Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να πάρει το αεροπλάνο και να ταξιδέψει στη Μόσχα για να μιλήσει στον Πούτιν. Αυτού του είδους τη συμπεριφορά περιμένεις από έναν ηγέτη».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τη ρωσική εισβολή, καθιστώντας σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, συνέχισε ο Λούλα. «Ο Πούτιν δεν έπρεπε να εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά δεν είναι μόνο ο Πούτιν που είναι ένοχος. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι επίσης ένοχες», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας.